Eti Bakir, maden sahalarinin rehabilitasyonu için TÜBITAK ile AR-GE projesi gelistirdiGökhan Yildiz- Eti Bakir Çevre Direktörü Yusuf Topçu: - "Atik yönetiminden agaçlandirmaya, su ve enerji verimliliginden karbon emisyonunun azaltilmasina kadar çok sayida çevreci çalismayi hayata geçiriyoruz"

Eti Bakir, maden sahalarinin rehabilitasyonu için TÜBITAK ile AR-GE projesi gelistirdiGökhan Yildiz- Eti Bakir Çevre Direktörü Yusuf Topçu:
- "Atik yönetiminden agaçlandirmaya, su ve enerji verimliliginden karbon emisyonunun azaltilmasina kadar çok sayida çevreci çalismayi hayata geçiriyoruz"

ISTANBUL (AA) - Eti Bakir, Artvin Çoruh Üniversitesi ve TÜBITAK ile çevreci üretimi gelistirmeyi hedefleyen bir AR-GE projesini hayata geçirdi.

Cengiz Holding'den yapilan açiklamaya göre, üniversite-sanayi is birliginin önemli bir göstergesi olan projeyle, topragin en iyi sekilde rehabilite edilerek orman sahasina kazandirilmasi amaçlaniyor.

Madencilik sektöründe sifir karbon yolculuguna öncülük eden ve gelecek bes yil içinde karbon ayak izini yüzde 10’a düsürmek için çalismalar yürüten Eti Bakir, çevreci üretime dönük yatirimlarini sürdürüyor.

2004 yilinda Özellestirme Idaresi’nden alinarak Cengiz Holding çatisi altinda faaliyet göstermeye baslayan ve son 20 yilda maden teknolojileri, altyapi ve AR-GE inovasyonlarinin yani sira karbon ve su ayak izinin düsürülmesi konusunda 2 milyar dolari askin yatirima imza atan Eti Bakir, bu kez de maden sahalarinin çevreci rehabilitasyonu için önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Eti Bakir’in Artvin Çoruh Üniversitesi is birligi, TÜBITAK ile Teknoloji ve Yenilik Destek Programlari Baskanligi (TEYDEB) destegiyle yürüttügü, 18 ay süren AR-GE projesi, maden bölgelerinde topragin islahi için özel bitkilerin kullanilmasini kapsiyor.

Hintyagi, ayçiçegi, kavak ve hus bitkilerinin kullanildigi çalismalardan elde edilen sonuçlar, bu bitkilerin topragin en iyi sekilde rehabilitasyonu konusunda referans oldu.

Açiklamada görüslerine yer verilen Eti Bakir Çevre Direktörü Yusuf Topçu, Türkiye’nin madenden son ürüne kadar üretim yapan ve bakir üretiminin yüzde 20’sini tek basina karsilayarak ekonomiye katma deger saglayan Eti Bakir’in sürdürülebilirlik vizyonuyla da dünyaya örnek oldugunu belirtti.

Global sirketlerde son 20 yildir sürdürülebilir is modellerinin yayginlasmasinin üretimde kritik rol oynadigini açiklayan Topçu, sunlari kaydetti:

"Döngüsel ekonomi ile dünyanin sifir karbon yolculuguna biz de kendi süreçlerimizi iyilestirerek katki sagliyoruz. Atik yönetiminden agaçlandirmaya, su ve enerji verimliliginden karbon emisyonunun azaltilmasina kadar çok sayida çevreci çalismayi hayata geçiriyoruz. Simdi bunun bir adim ötesine geçtik ve önemli bir AR-GE projesini hayata geçirdik. Artvin Çoruh Üniversitesi, TÜBITAK ve TEYDEB’in destegiyle Türkiye’de madencilik sektöründe bir ilke imza attik. Bu projeyle topragin rehabilitasyonunu hizlandiran ve en kesin çözüme ulastiran bitkileri belirledik. Yapilan çalismalar bu bitkilerin topraktaki metallerin arindirilmasinda ve islahinda önemli katkilar sundugunu bize gösterdi. Artvin’de yapilacak rehabilitasyon çalismalari artik bu projemize uygun olarak gerçeklestirilecek. Böylece maden sahalarimizi en dogru sekilde rehabilite edip, yeniden orman sahalarina kazandiracagiz. Ilk olarak Artvin’de baslattigimiz bu projeyi, önümüzdeki dönemde diger isletmelerimizin yer aldigi bölgelerde de gerçeklestirmeyi planliyoruz."