Erzurumlu hafizlar tarihi camilerde mukabele gelenegini yasatiyorFaruk Küçük- Erzurum'daki Lalapasa, Ulu Cami basta olmak üzere tarihi camilerde, namaz vakitleri öncesi ve sonrasi hafizlarca ezbere okunan cüzleri, cami cemaati de Kur'an-i Kerim'den takip ediyor - Yakutiye Müftüsü Selim Sahin: - "Vatandaslarimiz ramazan ayinda mutlaka bir hatmini Ulu Cami ya da Lalapasa gibi tarihi camilerde tamamlamak isterler. Tarihi camilerin bir özeligi de mukabelenin ezbere okunmasidir"

Erzurumlu hafizlar tarihi camilerde mukabele gelenegini yasatiyorFaruk Küçük- Erzurum'daki Lalapasa, Ulu Cami basta olmak üzere tarihi camilerde, namaz vakitleri öncesi ve sonrasi hafizlarca ezbere okunan cüzleri, cami cemaati de Kur'an-i Kerim'den takip ediyor
- Yakutiye Müftüsü Selim Sahin:
- "Vatandaslarimiz ramazan ayinda mutlaka bir hatmini Ulu Cami ya da Lalapasa gibi tarihi camilerde tamamlamak isterler. Tarihi camilerin bir özeligi de mukabelenin ezbere okunmasidir"

ERZURUM (AA)- FARUK KÜÇÜK - Erzurumlu hafizlar, ramazan ayinda tarihi camilerde mukabele gelenegini devam ettiriyor.

"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-i Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamina gelen mukabele gelenegi, Erzurum'daki Ulu Cami ve Lalapasa Camisi basta olmak üzere diger tarihi camilerde uzun yillardir sürdürülüyor.

Camilerde sabah, ögle ile ikindi namazlarindan önce ve sonra dört hafiz tarafindan ezbere okunan mukabeleye çok sayida vatandas katiliyor.

Mukabeleden yarim saat öncesinden camilerde saflari dolduranlar her vakit namazda Kur'an-i Kerim'den 1 cüz takip ediyor.

- Arife günü hatimlerin duasi edilecek

Diger vakitlerde de tarihi camilere gelenler bireysel mukabelelerini de devam ettirebiliyor. Vatandaslar arife günü hatimlerin duasini edecek.

Yakutiye Müftüsü Selim Sahin, AA muhabirine, ramazan ayinin güzelliklerinden bir tanesinin vakit namazlarin öncesi ve sonrasi okunan mukabeleler oldugunu söyledi.

Erzurum’un Kur’an ve hatim sehri oldugu için mukabelelere ehemmiyet verildigini ifade eden Sahin, söyle konustu:

"Tarihi camiler basta olmak her camimizde en az bir vakit namazi öncesi ve sonrasi bir kez mukabele okunuyor. Birçok camimizde sabah namazindan öncesinden baslayip yatsi namazi öncesine kadar mukabele okumalarimiz oluyor. Burada daha çok cemaatimizin yogunlugu ve istegi dogrultusunda her vaktin özel cemaati var. Mukabeleleri hem camilerdeki hafiz hocalarimiz hem de sehrimizin diger bir zenginligi olan ve Kur’an kurslarinda okuyan hafiz ögrencilerimiz ögle ve ikindi mukabelelerini camilerimizde okuyor. Bu da hem cemaatimizin teveccühünü hem de begenisini kazaniyor."

Sahin, bu yil hatimle beraber "tefsirle mukabele" baslattiklarini belirterek, "Bütün ilçelerde en az bir camide o günkü mukabeleyi vaiz hocalarimiz okunan mukabelenin tefsirini yapiyorlar. Asirlik camilerimizde hafiz hocalarimiz, itinali, tertiple mukabeleyi okurlar. Cemaatimizde, hocalarimizi özenle dinlerler. Vatandaslarimiz ramazan ayinda mutlaka bir hatmini Ulu Cami ya da Lalapasa gibi tarihi camilerde tamamlamak isterler. Tarihi camilerin bir özeligi de mukabelenin ezbere okunmasidir." diye konustu.

- "Sabah namazindan baslayip tüm vakitlerde mukabele okunur"

Ulu Cami Basimam Hatibi Abdulkadir Düzenli ise ramazan dört hafizin camilerde mukabele okudugunu anlatti.

Kentteki tarihi camilerde mukabelelerin ezbere okundugunu vurgulayan Düzenli, "Mukabele gelenegimiz, 4 hafiz birer hizip olarak okur. Sabah namazindan baslayip ögle ve ikindi namazlarin öncesi ile sonrasi olmak üzere 5 mukabele ezbere okunur. Mukabelelerimize cemaatimiz büyük bir ilgi gösterir. Cemaat erkenden kalkar, abdestini alir ve cemaatin bir kismi Kur’an-i Kerimi takip eder, bir kismi dinleyerek mukabeleye katilir." ifadelerini kullandi.

Mukabeleye Lalapasa Camisi'nde katilan 65 yasindaki Cahit Çaglayan da söyleyerek, "Ramazan ayinda mukabelelere sürekli katiliyorum. Kur’an Kerimi bazen okuyorum bazen de dinliyorum. Ramazan ayinda bir manevi haz yasiyoruz." seklinde konustu.????