Erdem Saglik Grubu'ndan okul basarisi için ailelere önerilerErgin Garip- Çakmak Erdem Hastahanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Bekir Muhsin Arpaözü: - "Çogu zaman çocuk net görememeyi normallestirir ve önemini anlayamayabilir. Tahtayi, ögretmenini, sinif arkadaslarini yeterince iyi göremeyen bir çocugun dikkatinin dagilmasi ve derslere konsantre olamamasi kaçinilmazdir"
ISTANBUL (AA) - Çakmak Erdem Hastahanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, çocuklarda görme bozukluklarinin yavas ilerledigini belirterek, "Çogu zaman çocuk net görememeyi normallestirir ve önemini anlayamayabilir. Tahtayi, ögretmenini, sinif arkadaslarini yeterince iyi göremeyen bir çocugun dikkatinin dagilmasi ve derslere konsantre olamamasi kaçinilmazdir." ifadelerini kullandi.
Erdem Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Arpaözü, çocuklarin neredeyse yarisinda kansizlik görüldügünü belirterek, çogu demir eksikligine bagli olarak gelisen bu durumun çocuklarda kronik yorgunluk, algida azalma, akademik basarida düsüsle kendini gösterdigini bildirdi.
Özellikle kirmizi et ve yesil yaprakli sebzelerde bol miktarda bulunan demirin, yogurt ve ayran gibi süt ürünleriyle birlikte tüketildiginde yeterince emilemedigini belirten Arpaözü, bu durumun önüne geçmek ve eger varsa kansizligi tedavi etmek için basit bir kan sayimi testi yapilabilecegini ifade etti.
Çocuklarda görme bozukluklarinin yavas ilerledigini aktaran Arpaözü, "Çogu zaman çocuk net görememeyi normallestirir ve önemini anlayamayabilir. Tahtayi, ögretmenini, sinif arkadaslarini yeterince iyi göremeyen bir çocugun dikkatinin dagilmasi ve derslere konsantre olamamasi kaçinilmazdir. Senelik göz muayenesiyle çok erken yaslardan itibaren görme bozukluklari anlasilip tedavi edilebiliyor." ifadelerini kullandi.
Arpaözü, küçük yaslarda sik geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarinin çocuklarda isitme kayiplarina sebep olabildigini belirterek, "Fark edilmesi güç olan bu durum çocugun okul basarisini olumsuz etkileyecektir. Çocuk bagirarak konusuyorsa, televizyonun sesini çok açiyorsa ya da anne-baba konusurken söylediklerini tekrar etmelerini istiyorsa vakit kaybetmeden bir kulak burun bogaz hekimiyle görüsülmesini öneriyoruz." ifadelerini kullandi.
- "B12 vitamini çocuklarin zihinsel gelisimi için olmazsa olmazdir"
Uzm. Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, okullarin açildigi sonbahar mevsiminin alerji sikayetlerinin artis gösterdigi bir dönem olduguna dikkati çekerek, "Alerjik çocuklar gece burun tikanikligi ve öksürük nedeniyle rahat uyuyamazlar. Uykusuz geçen bir geceden sonra günün ne kadar verimsiz olacagi hepimizin malumudur. Bilinen alerjisi olan çocuklar için henüz sikayetler ortaya çikmadan ilaçlarinin düzenlenmesi, baslamis olan sikayetler varsa bu dogrultuda tedavi edilmesi gerekir." degerlendirmesinde bulundu.
Vitaminlerin vücut için olmazsa olmaz besin kaynaklari oldugunu vurgulayan Arpaözü, söyle devam etti:
"Sehir yasantisinda beslenme aliskanliklarimizin bozulmasi, üretim hizi ve miktari artan gida maddelerinde yeterli besin maddelerinin bulunmamasi gibi faktörler nedeniyle çocuklar vitamin alimina en çok ihtiyaç duyduklari dönemde bundan mahrum kalabiliyorlar. Kis döneminde günes maruziyetinin de azalmasiyla en sik karsilastigimiz eksiklik D vitamininde oluyor. D vitamini eksikligi kemik agrilari, büyüme sorunlari, bagisiklik zafiyetlerine neden olabilir. Doktorun önerecegi bir vitamin destegiyle bu durumlarin önüne geçilebilir. Bir diger önemli nokta B12 eksikligi. B12 vitamini çocuklarin zihinsel gelisimi için olmazsa olmazdir. Eksikliginin erken zamanda teshis edilip tedavisinin saglanmasi okul basarisi için en elzem konularin basinda gelir."
Çocuk gece agzi açik uyuyor ya da horluyorsa veya uykusunda nefesini tutuyorsa bu durumun geniz etinin habercisi olabildigini belirten Arpaözü, "Geniz eti mikroplara karsi bir barikat görevi görür. Genetik nedenlerle, alerji kaynakli veya sik üst solunum yolu hastaliklarina bagli olarak büyüyerek solunum yolunu tikar. Bu da çocugun rahat nefes alamamasina, ögrenme ve konsantrasyon bozukluguna, yorgunluk, obezite ve dikkat eksikligine yol açarak okul basarisini olumsuz yönde etkiler." ifadelerini kullandi.
- "Testlerle, zihinsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel olarak okula hazir olma düzeyleri ölçülebilir"
Uzman Psikolog Tugçe Tuncel Dursun ise çocugun okula tam anlamiyla hazir olmasinin hem bilissel, hem fiziksel, hem de duygusal olgunlugun tamamlanmasiyla mümkün oldugunu vurguladi.
"Metropolitan Okul Olgunlugu ve Denver I"I testleriyle çocuklarin gelisimsel basamaklari degerlendirilerek zihinsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel olarak okula hazir olma düzeyleri ölçülebilecegini belirten Dursun, sunlari kaydetti:
"Metropolitan Okul Olgunlugu testi 5-6 yas çocuklara uygulanir, kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eslestirme, sayilar, kopya etme konu basliklarinda verilen yönergeleri anlama ve uygulama sekli incelenir. Test sonucunda, çocugunuzun okula baslamaya ne ölçüde hazir olduguyla ilgili saglikli veriler elde edilir. 'Denver II' testi ise 0-6 yas çocuklarin ince motor, kaba motor, dil ve sosyal alanlardaki becerilerini inceleyerek gelisim seviyelerini belirleyemeye yariyor. Yapilan degerlendirme sonucunda çocukta gelisimsel gecikmeler tespit edilirse, alaninda uzman psikologlar ve çocuk sagligi ve hastaliklari uzmanlari erken teshis ve müdahaleleri gerçeklestiriyor."