Enkazdan kurtarilan depremzedelerde böbrek sagligi ve kontrolleri önemliTolga Yanik- Güven Hastanesi Nefroloji Uzmani Prof. Dr. Yakup Ekmekçi: - "Enkazdan kurtarilan depremzedelerin en kisa zamanda böbrek sagliklarinin kontrolü için bir nefroloji uzmanina muayene olmasi gerekiyor"

Enkazdan kurtarilan depremzedelerde böbrek sagligi ve kontrolleri önemliTolga Yanik- Güven Hastanesi Nefroloji Uzmani Prof. Dr. Yakup Ekmekçi:
- "Enkazdan kurtarilan depremzedelerin en kisa zamanda böbrek sagliklarinin kontrolü için bir nefroloji uzmanina muayene olmasi gerekiyor"

ISTANBUL (AA) - Güven Hastanesi Nefroloji Uzmani Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, enkazdan kurtarilan depremzedelerin en kisa zamanda böbrek sagliklarinin kontrolü için bir nefroloji uzmanina muayene olmasi gerektigini ifade etti.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Ekmekçi, uzun süre enkaz altinda kalan depremzedelerde en önemli problemlerden birisinin de böbrek yetmezligi oldugunu belirterek, "Bu uzun süre enkaz altinda kalmaya ve yeterli sivi aliminin olmamasina bagli. Bir digeri de özellikle göçük altinda kas dokusundaki ezilmeye de bagli bizim Crush Sendromu da dedigimiz sendroma bagli ortaya çikan böbrek yetmezligi. Bu hastalarin yakin takibi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

Enkazdan çikarilanlari. bir kisminin kurtulduktan sonra diyalize ihtiyaç duyabildigini aktaran Ekmekçi, sunlari kaydetti:

"Hastalarimizin az bir kisminda diyaliz tedavisi ne yazik ki kalici olabiliyor ama çogunlugunda geçici bir süreç oluyor. Bazi hastalarimizda az da olsa kalici böbrek hasari gelisebiliyor ama önemli bir kismi hasarsiz bu süreci atlatabiliyor. Hissedilen belirti ve bazi degisimler ihmal edilmemeli. Böbrek sagliginin bozulmasina iliskin belirtiler çok farkli türde olabilir. Basit bir yan agrisi idrar miktari ve renginde degisiklikler bacakta ve yüzde ödem tansiyon yüksekligi en çok gördügümüz belirtilerden biri ancak ne yazik ki böbrek yetmezligi erken evrelerde çok fazla belirti vermeyen bir rahatsizlik."

"Bu nedenle bilhassa kronik rahatsizliklari olan diyabet tansiyon gibi hastalarin mutlaka belli araliklarla nefroloji uzmani tarafindan da degerlendirilmesi gerekir." yorumunu yapan Ekmekçi, " Ileri dönem böbrek yetmezliginde hastalarda daha ciddi belirtiler ortaya çikabilir. Bunlar nefes darligi asiri bulanti kusma bilinç degisikligi olabilir. Enkazdan kurtarilan depremzedelerin en kisa zamanda böbrek sagliklarinin kontrolü için bir nefroloji uzmanina muayene olmasi gerekiyor. Göçük altinda kalmis bir depremzedenin sartlar uygun oldugu zaman eger bulunduklari yerde nefroloji uzmani varsa yoksa da hayati risk uzaklastirildiktan sonra bir nefroloji uzmani tarafindan degerlendirilmesi uygundur." degerlendirmesinde bulundu.

- "Su tüketimi önemli"

Ekmekçi, sik idrara çikma, idrar renginde degisim gibi belirtilerin de ihmal edilmemesi gerektigini vurgulayarak, diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik rahatsizligi olan bireylerin özellikle dikkat etmesi konusunda uyarida bulundu.

Böbrekleri olumsuz etkileyebilecek bir kronik hastaligi, diyabet, tansiyon, böbrek tasi hastaligi olan bireylerin nefroloji uzmanina basvurmasi gerektigini belirten Ekmekçi, su ifadeleri kullandi:

"Siddetli yan agrisi olan idrarla ilgili bir degisikligi olan bu idrarin miktarinda azalma olabilir, artma olabilir idrar renginde degisiklik olabilir, idrarda yanma olabilir, sik idrara çikma olabilir bu tür durumlarda nefroloji uzmanina basvurmak gerekir. Bunun yaninda el ve ayaklarda ciddi ödem yakinmalari olan daha önce tansiyon hastasi degilken kan basinci çok yüksek çikmaya baslayan ya da tansiyon hastasiyken kan basincinin kontrolünde güçlük çeken hastalarin nefroloji uzmanina basvurmasinda fayda var.

Böbrek sagligi için su tüketimi önemli. Günde ortalama 2 litre su tüketmek ihmal edilmemeli. Böbrek sagligi bir anlamda kalp damar sagliginin korunmasidir. Öncelikle kalp damar sagligi için koruyucu önlemler böbrek sagligi için de koruyucu önlemlerdir. Önemli olan yeterli su içmek kavrami önemli susadigimiz zaman su içmeliyiz. Günlük kabaca bu hastanin yas ve cinsiyetine göre degisebilir 80 yasinda 50 kilogram bir kadinin günlük su ihtiyaci ile örnegin 25 yasinda 90 kilogram bir erkegin günlük su ihtiyaci ayni degildir."

Ekmekçi, kabaca günlük 2 litre civarinda su tüketilmesini önerdiklerini aktararak, "Saglikli bir böbrek için yeterli su için çok fazla agri kesici kullanmayin kalp damar sagligi konusunda dikkatli olun düzenli egzersiz yapmaya çalisin fazla kilo almayin hipertansiyon diyabet gibi kronik hastaliklarda da bir nefroloji uzmanina gidip süreci takip ettirmekte fayda var." degerlendirmesinde bulundu.