Endülüs Islam döneminin en büyük Müslüman mezarliginin kalintilari müze olarak açildiSenhan Bolelli

Endülüs Islam döneminin en büyük Müslüman mezarliginin kalintilari müze olarak açildiSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Ispanya'nin güneyindeki Malaga kentinde 1980'lerin sonunda ortaya çikarilan ve sadece Endülüs Islam dönemi (711-1492) degil Islam dünyasi için de önemli bir arkeolojik bulus oldugu belirtilen Yabal Faruh (Fener Dagi) Müslüman mezarliginin kalintilari yapilan restorasyonlarin ardindan müze olarak açildi.

Malaga'nin kent merkezinde yer alan ve apartman otoparkinin insasinda yapilan kazi çalismalari sirasinda ortaya çikarilan Yabal Faruh Müslüman mezarligi, "Endülüs Islam dönemine ait en büyük mezarlik" olarak biliniyor.

Malaga'daki ilk Islam nekropolü olma özelligine sahip yerde iki cami ve türbenin yani sira çok sayida Müslüman mezari bulunuyor.

Arkeologlar, alan ve gömü açisindan Endülüs bölgesinin en büyügü kabul edilen mezarligin 10. ve 15. yüzyillar arasinda kullanildigini ve o dönemde Malaga'da denize yakin bir yerde bulundugunu belirtiyor.

Islam dinine ve dönemin Müslümanlarinin mimari özelliklerine göre yapilan mezarlikla ilgili basina bilgi veren arkeolog Carmen Iniguez, "Iki cami ve bir türbenin bulundugu bu yer sadece Endülüs Islam dönemi için degil Islam dünyasinin geri kalani için de benzersiz bir arkeolojik buluntu. 10. asirdan beri mevcut olan bir mezarlik. Muvahhidler (12. ve 13. yüzyil) ile Girnata Emirligi (13. ve 15. yüzyil) tarafindan da kullanilmis, Katolik hükümdarlarin Malaga'yi almasiyla 1487'de yikilmis." açiklamasinda bulundu.

Simdiye kadar yürütülen kazilar sonrasinda sadece 500 metrekarelik bir alani çikarilan Islam nekropolünün yaklasik 200 metrekaresi ziyarete açildi.

Endülüs özerk yönetiminin himayesi altinda bulunan ve 2007'de "kültürel deger" olarak taninarak, koruma alani ilan edilen Yabal Faruh Müslüman mezarligi, Malaga kentinin Islam dönemindeki baglantilari günümüze tasiyan ender mimarilerden biri olarak öne çikiyor.

Granada'nin 1492'de düsmesiyle son bulan Endülüs Islam dönemine ait birçok mimari o dönemin otoriteleri tarafindan yikilip, üzerlerine baska binalar insa edilse de günümüzde bölgede yapilan birçok kazida Islam mimarisine iliskin eserler bulunuyor.