En düsük emekli maasinda artis ve geçici isçilere kadro düzenlemesi Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas- En düsük emekli ayligi 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilecek, emeklilere verilen bayram ikramiyesi tutari 1100 liradan 2000 liraya çikarilacak- Muharip gazilerin ayliklari arasindaki farkliliklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarinda aylik ödenecek- Cumhurbaskani karari ile deprem, yangin, sel gibi afetler ve tehlikeli salgin hastaliklarla mücadelede üstün feragat, fedakarlik, ba

En düsük emekli maasinda artis ve geçici isçilere kadro düzenlemesi Resmi Gazete'deHamdi Çelikbas- En düsük emekli ayligi 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilecek, emeklilere verilen bayram ikramiyesi tutari 1100 liradan 2000 liraya çikarilacak- Muharip gazilerin ayliklari arasindaki farkliliklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarinda aylik ödenecek- Cumhurbaskani karari ile deprem, yangin, sel gibi afetler ve tehlikeli salgin hastaliklarla mücadelede üstün feragat, fedakarlik, ba

ANKARA (AA) - En düsük emekli maasinin 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çikarilmasi ile geçici isçilere kadro düzenlemesini içeren kanun, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Istiklal Madalyasi Verilmis Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Seref Ayligi Baglanmasi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun'la, muharip gazilerin ayliklari arasindaki farkliliklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarinda aylik ödenecek.

Milli Mücadele'ye istirak eden ve bu sebeple kendilerine Istiklal Madalyasi verilen Türk vatandaslarinin yani sira 1950'de Kore'de fiilen savasa katilmis ve 1974'te Baris Harekati'nda Kibris'ta fiilen görev almis olan Türk vatandaslarina, hayatta bulunduklari sürece, vatani hizmet tertibinden 30 günlük net asgari ücret tutarinda aylik baglanacak. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylik dul ese yüzde 75 oraninda baglanacak; ancak dul esin tekrar evlenmesi halinde kesilecek.

Yargitay birinci baskan vekilleri, Danistay baskan vekilleri, Yargitay Cumhuriyet Bassavci Vekili, Yargitay ve Danistay daire baskanlari, Yargitay ve Danistay üyelerinin kistas aylik orani Anayasa Mahkemesi üyeleri ile ayni olacak sekilde yeniden düzenlenecek.

Yargitay Birinci Baskani, Danistay Baskani, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi, Danistay Bassavcisi, Yargitay birinci baskan vekilleri, Danistay baskan vekilleri, Yargitay Cumhuriyet Bassavci Vekili, Yargitay ve Danistay daire baskanlari, Yargitay ve Danistay üyelerinin ek tazminat orani Anayasa Mahkemesi baskan ve üyeleri ile esit duruma getirilecek.

Yargitay Birinci Baskani, Danistay Baskani, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi ve Danistay Bassavcisinin ek gösterge orani, Anayasa Mahkemesi Baskani ile Yargitay üyeleri, Danistay üyeleri, Yargitay Cumhuriyet Bassavci Vekilinin ek göstergesi de Anayasa Mahkemesi üyeleri ile ayni olacak.

- Üstün Fedakarlik Madalyasi ve Üstün Fedakarlik Nisani

Cumhurbaskani karari ve tevcihi ile deprem, yangin, sel gibi afetler ve tehlikeli salgin hastaliklarin ortaya çikmasinin önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararlarin giderilmesinde yaptigi çalismalar veya sunmus oldugu katkilarla üstün feragat, fedakarlik, basari ve yararlik gösteren Türk vatandaslarina Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi verilecek.

Deprem, yangin, sel gibi afetler ve tehlikeli salgin hastaliklarin ortaya çikmasinin önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararlarin giderilmesinde yaptigi çalismalar ya da sunmus oldugu katkilarla üstün feragat, fedakarlik, basari ve yararlik gösteren yabanci kisilere cumhurbaskani karari ve tevcihi ile Üstün Fedakarlik Nisani verilecek.

Hiçbir karsilik ve menfaat gözetmeksizin üstün basari ve gayretle Türk vatanina hizmet etmis Türk vatandaslarindan, vatani hizmet tertibinden baglanan ayliklarin sosyal güvencelerinin olup olmadigina bakilmaksizin, tüm gazilere asgari ücretin net tutarinda aylik ödenecek.

Taskömürü Havzasi'ndaki Tasinmaz Mallarin Iktisabina Dair Kanun'da yapilan degisiklikle, tas kömürü havzasi dahilinde kalan tasinmazlarin, belirtilen durumlarda kalip kalmadigina iliskin degerlendirmenin kanunun yürürlüge girdigi tarih yerine devir tarihi esas alinmak suretiyle belirlenmesi saglanacak.

Ayrica, hak sahiplerinin kanuni ipotek tesis etmek suretiyle tasinmazlarini adlarina tescil ettirmelerine iliskin düzenlemeyle, uygulamada karsilasilan sorunlar çözüme kavusturulacak.

Issizlik Sigortasi Kanunu'nda yapilan düzenlemeyle 31 Aralik 2012 ve öncesi döneme iliskin issizlik ödenegi basvurularina istinaden yapilan ödemelerden fazla ve yersiz ödeme oldugu tespit edilmis olup bu maddenin yürürlük tarihi itibariyla tahsil edilmemis olanlar terkin edilecek. Fazla ve yersiz ödeme dava ve icra takibine konu edilmis ise tüm ferileri ile birlikte terkin edilerek dava ve icra dosyalarinin takip ve tahsil islemlerine devam edilmeyecek. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilmeyecek.

- En düsük emekli maasi ve bayram ikramiyesinde artis

Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu'nda yapilan degisiklikle, gelir ve aylik ödemesi yapilanlara, bayramin içinde bulundugu ayda gelir ve aylik alma sartiyla, Ramazan Bayrami ve Kurban Bayrami'nda ödenen 1100'er lira 2000 liraya çikarilacak.

Yaslilik, malullük, ölüm ayligi alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazinda 5 bin 500 lira olarak öngörülen aylik asgari ödeme tutari 7 bin 500 liraya yükseltilecek.

- Geçici isçi çalistirma süresi artiriliyor

Kanunla, kurumlarin ihtiyaçlari dogrultusunda geçici isçi çalistirma süresi de artirilirdi.

Buna göre geçici is pozisyonlarinda çalisanlarin çalisma süreleri ayni vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatilabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kurulusun bagli veya ilgili oldugu bakanlik yetkili olacak.

Sürekli isçi kadrolarina veya sözlesmeli personel statüsüne geçisi yapilamadigindan geçici is pozisyonlarinda çalistirilmaya devam edilen isçilerin, bagli bulundugu sosyal güvenlik kurumundan yaslilik veya emeklilik ayligi baglanmasina hak kazanacaklari tarihte is sözlesmelerinin sona erdirilmesini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kaldirildi. Bu sekilde is sözlesmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararinin sözlesmenin taraflarina birakilmasi amaçlaniyor.

Idare, kurum ve kuruluslar tarafindan çalistirilan geçici isçiler, çalistirildiklari is yerlerinde geçirdigi hizmet süresi esas alinarak bu isyerlerinde bos olan sürekli isçi kadrolarina geçirilecek.

Kamu kurum ve kuruluslarinda istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarinda bulunan personel arasinda ücret dengesinin saglanmasina yönelik olarak ilave ödeme yapilacak.

Güvenlik koruculari ve vefatlari halinde hak sahiplerine baglanan emekli ayligi, en düsük 7 bin 500 lira olacak.

Muharip gazi ayliklari ile vefatlari halinde yakinlarina baglanan ayliklar ve güvenlik korucularinin emekli ayliklarina iliskin düzenlemeler 1 Nisan 2023'ten geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

En düsük emekli maasinin 7 bin 500 liraya yükseltilmesi nisan ayi ödeme döneminden itibaren yayimi tarihinde uygulanacak.

Yüksek yargi mensuplarinin özlük haklarina yönelik maddeleri, kanunun yayimini takip eden ay basindan, kamu kurum ve kuruluslarinda istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarinda bulunan personele yönelik düzenleme ise kanunun yayimini takip eden ayin 1'inde, diger düzenlemeler ise yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

- SGK personeline 3 ay fazla mesai

Kanundaki bir baska düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumuna Iliskin Bazi Düzenlemeler Hakkinda Kanuna geçici madde eklendi.

Buna göre, emeklilikte yasa takilan (EYT) vatandaslarin emeklilik islemlerinin hizlandirilmasi için Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanliginda 657 sayili kanuna tabi personele, 1 Nisan 2023 - 30 Haziran 2023 tarihleri arasinda 3 ay süreyle, ayda 100 saati ve 2023 yili merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalisma saat ücretinin 10 katini asmamak kaydiyla fazla çalisma ücreti verilecek.