Emekli NASA astronotu Olivas: "Insanlar, nasil Ay'a gidebilecegimizi anlamakta zorluk çekiyor"Tugba Altun- "(Ay'a gitmek) Bu zor gözüküyor ama bunu yaptik ve tekrar da yapacagiz. Hiçbir zaman Ay'a gitmedigimize, bunun Hollywood stüdyosunda yapildigina, hatta Dünya'nin düz olduguna inananlarin yolunun degismesinin imkani yok"

Emekli NASA astronotu Olivas: "Insanlar, nasil Ay'a gidebilecegimizi anlamakta zorluk çekiyor"Tugba Altun- "(Ay'a gitmek) Bu zor gözüküyor ama bunu yaptik ve tekrar da yapacagiz. Hiçbir zaman Ay'a gitmedigimize, bunun Hollywood stüdyosunda yapildigina, hatta Dünya'nin düz olduguna inananlarin yolunun degismesinin imkani yok"

BURSA (AA) - TUGBA ALTUN - Emekli NASA astronotu John Danny Olivas, insanoglunun Ay'a gittigine inanmayanlara iliskin "Insanlar, nasil Ay'a gidebilecegimizi anlamakta zorluk çekiyor, bu zor gözüküyor ama bunu yaptik ve tekrar da yapacagiz. Hiçbir zaman Ay'a gitmedigimize, bunun Hollywood stüdyosunda yapildigina, hatta Dünya'nin düz olduguna inananlarin yolunun degismesinin imkani yok." dedi.

Olivas ve Avrupa Uzay Ajansi (ESA) astronotu Hollandali Andre Kuipers, Uzay Kasifleri Dernegince (ASE) Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezi'nin (GUHEM) ev sahipliginde Uludag'daki Bursa Business School'da düzenlenen "Planetary Congress" (Gezegen Kongresi) kapsaminda AA muhabirine, uzaydaki tecrübelerine dair degerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin uzay programi alanindaki çalismalariyla ilgili Emekli NASA astronotu Olivas, uzayin, ülkelere getirdigi firsatlari anlamasi açisindan Türk hükümetinin takdir edilmesi gerektigini söyledi.

Olivas, Türk astronotlarin su anda gelecek neslin mühendislerine ve bilim insanlarina ilham verecek sekilde uzaya gitmek için hazirlandiklarini belirterek, bunun sadece uzay topluluguna degil Türk halkina da pek çok açidan fayda getirecegini, bilim, altyapi, teknoloji ve kabiliyet açisindan gelisme yasanacagini dile getirdi.

Uzaydan Dünya'ya baktiginda sinirlarin sadece su ile kara arasinda oldugunu görmenin kendisini çok etkiledigini vurgulayan Olivas, tecrübesini söyle anlatti:

"Dünya'dayken kendimiz sinirlar yaratiyoruz. Tanimladigimiz ülkeler, eyaletlere ve sehirlere ayriliyor. Bu sinirlarin, bazen insanlarin birbirini dinlememesine, kriz olusturmasina neden olmasi üzücü. Benzerliklerimizden daha çok farkliliklarimiza odaklanmak istiyoruz. Uzaydan Dünya'ya dogru baktigimizda tek gördügümüz, hayvan aslinda insanlar. Kendimizi canli türlerinin bir üyesi olarak gördügümüzde, hepimizin bu gezegende birlikte oldugumuzu anladigimizda ve sinirlarin yalnizca zihinlerimizde olusturdugumuz seylerden biri oldugunu fark ettigimizde belki de birlikte baris ve uyum içinde çalismayi basaririz."

Olivas, uzaydaki görüntünün nefes kesici ve hayata bakis açisini degistirici olduguna isaret ederek, bu tecrübeyi artirip diger insanlarin da uzayi görerek bu hissiyati eve, sevdiklerine götürmesini saglayabileceklerini ifade etti.

Böyle bir dünyaya giderek yaklastiklarini aktaran Olivas, "Uzay turizminin destekçilerindenim. Ticari uzayi da destekliyorum. Ne kadar insan bizim elde ettigimiz bu ayricalik firsatina ulasirsa, Dünya'daki yasam o kadar iyi olacaktir diye düsünüyorum." seklinde konustu.

Olivas, bazi kisilerin Ay'a gidilip gidilmedigine dair süphelerine iliskin insanoglunun bilgi eksikliginden kaynaklanan bosluklari, açiklayabilecegi seylerle doldurma egiliminde oldugunu söyledi.

Insanlarin Ay'a gitmedigine inananlara karsi saygisizlik etmek istemedigini belirten Olivas, su ifadeleri kullandi:

"Insanlar, nasil Ay'a gidebilecegimizi anlamakta zorluk çekiyor, bu zor gözüküyor ama bunu yaptik ve tekrar da yapacagiz. Hiçbir zaman Ay'a gitmedigimize, bunun Hollywood stüdyosunda yapildigina, hatta Dünya'nin düz olduguna inananlarin yolunun degismesinin imkani yok. Bu nedenle ben bilimi ve teknolojiyi anlayip, takdir etmeyi seçenlerle yan yana olmayi tercih ederim. Onlarin bizi destekledigi gibi ben de yapabildigim kadar onlari destekleyebilirim."

- "Hepimiz ayni uzay mekigindeki astronotlariz"

ESA astronotu Hollandali Kuipers, Türkiye'de birkaç kez tatil amaçli bulundugunu ve Kongre için 4. kez geldigini anlatarak, Türkiye'nin de artik büyük nüfusu ve teknolojik gelismeleriyle uzay ailesinin bir parçasi olduguna dikkati çekti.

Kuipers, Türkiye'nin uzaydaki uydu faaliyetlerinin yani sira yakin zamanda bir Türk astronotu da uzaya gönderecegine isaret ederek, ASE'nin Gezegen Kongresi'nin, uluslararasi ortaklarin birlikte Dünya'nin yarari için çalismasinin en güzel örnegi oldugunu ve Türkiye'nin de bunun parçasi olmasindan mutlulugunu dile getirdi.

Uzaydan Dünya'ya bakmanin güzelligi ve faydali çalismalar yapilmasi dolayisiyla astronot olmak istedigini belirten Kuipers, uzaya gitmenin harika oldugunu ama çok çalisarak pek çok deney de yapmalari gerektigini söyledi.

Kuipers, iki misyon kapsaminda yaklasik 204 gün uzayda kaldigini ve rahatlamak için de zamani oldugunu vurgulayarak, söyle devam etti:

"Güzel gezegene bakmaktan keyif alma sansimiz da var. Evrene bakiyoruz ve birçok güzel sey görüyoruz. Uluslararasi bir grubun parçasi gibi hissediyoruz. Çok kisitli kaynaklari olan bir gezegenimiz var, çok dikkatli olmaliyiz. Uzayda olmak çok tatmin edici çünkü bilim ve teknoloji alaninda çok iyi çalismalar yapiyoruz. Ama ayni zamanda gezegenin nasil kirilgan ve güzel oldugunu görüyoruz, ona çok dikkat etmeliyiz. Hepimiz dostuz ve ayniyiz. Hepimiz ayni uzay mekigindeki astronotlariz."

Insanlarin Ay'a gitmesine iliskin Kuipers, Türkiye dahil pek çok ülkede oldugu gibi iyi egitimli, fizik, kimya gibi alanlarin nasil isledigini bilenlerin gerçegin de ne oldugunu bildigine isaret etti.

Kuipers, her zaman bir seylere inanmayan ve yeni seyler ögrenmek istemeyen insanlar olacagini belirterek, "Dünyanin düz olduguna inananlar da vardi, böyle olmadigini kendin de ögrenebilirsin. Bu, her zaman böyle oldu. Uzaya kimin gittigi önemli degil. Uzaya gidecek Türk astronotlar da 'yalan söylüyorsunuz' diye sorularla karsilasabilir ve maalesef bununla yasamak zorundayiz." ifadesini kullandi.

Daha fazla insanin ticari uçuslarla ve uzay turizmiyle uzaya gidebilecegini ve böylece uzay konusunun daha da normallesebilecegini belirten Kuipers, sadece Dünya'nin düz oldugunun bilindigi bir dönemde yasanilmadigini ve o dönemki insanlarin da yildizlara bakip degisimi anlayacak kadar zeki olduklarini anlatti.

Kuipers, yillardir alinan egitimle ve bilgi birikimiyle artik herkesin sistemin nasil çalistigini bildigini kaydederek, daha fazla insanin uzaya gitmesiyle daha fazla kisinin uzayi görüp konusabilecegini ve inanmayanlarin da giderek kendisinin tanik olmasinin en iyi sey olacagini dile getirdi.

- "Asla vazgeçmeyin"

Astronot olmak isteyenlere Kuipers, "Bir seye ulasmak istiyorsaniz, bir tutkunuz varsa, her çocuk bunun için ugrasmali. Ne hakkinda tutkulu oldugunuz fark etmez, müzik, teknoloji, bilim veya dil olabilir. Elinizden gelenin en iyisini yapin. Çocuklar; düzenli uyuyun, saglikli yemek yiyin, okulda ve derslerinizde iyi olun, egzersiz yapin. Tüm bunlar çok önemli. Ve asla vazgeçmeyin, deneyin, ise yaramazsa baska bir sey denemeye yönelin ama her zaman deneyin." tavsiyesinde bulundu.

Kuipers, uzay hakkinda çalismak isteyenlere de 10 yil sonra nerede olmak istediklerini ve hangi adimlari atmalari gerektigini düsünmelerini söyleyerek, en önemli seyin vazgeçmemek oldugunu kaydetti.