Efes Antik Kanal Projesi'nde ilk etap tamamlaniyorHüseyin Bagis

Efes Antik Kanal Projesi'nde ilk etap tamamlaniyorHüseyin Bagis

IZMIR (AA) - DSI 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Efes Antik Kenti'ni 2 bin 500 yil sonra yeniden denizle bulusturacak Efes Antik Kanal Projesi'nde ilk etabin yüzde 99 tamamlandigini bildirdi.

Ceylan, yaptigi yazili açiklamada, "UNESCO Dünya Mirasi" listesindeki Efes Antik Kanal Projesi'nin ilk bölümünde çalismalarin tamamlanma asamasina geldigini belirtti.

Mayis basinda ilk etabi bitireceklerini vurgulayan Ceylan, "Efes Antik Kenti'ni, 2500 yil sonra yeniden denizle bulusturmayi hedefleyen projenin ilk etabi yüzde 99 tamamlandi. Projenin ilk etabi kapsaminda Pamucak sahili ile Izmir-Kusadasi yolu arasina kanal girisi ile 250 metre uzunlugunda 100 metre genisliginde bir yat limani insa ediyoruz. Proje için bölgeye 1430 fore kazik çaktik. 10 bin metrekarelik mermer kaplama isinin ise 9000 bin metrekarelik kismini bitirdik." ifadelerini kullandi.

- Efes'e 2500 yil sonra teknelerle yolculuk yapilacak

Efes Antik Kenti'ni yeniden denizle bulusturacak Antik Kanal Projesi, 2 etaptan olusuyor. Projenin ilk etabinda DSI 2. Bölge Müdürlügü, 600 metre uzunlugunda giris kanali ve yat limani insa edecek.

Ikinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Limani'na kadarki alan temizlenecek, kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taslar dösenip çevre düzenlemesi yapilacak.

Efes Antik Kenti ve limani, Küçük Menderes ve Marnas çayinin getirdigi alüvyonlar nedeniyle 2 bin 500 yil içerisinde denizden 9 kilometre kadar uzaklasti ve antik kent bugünkü halini aldi. Proje tamamlandigin 2 bin 500 yil sonra antik kente özel teknelerle yeniden yolculuk yapma imkani olacak.???????