Edirne Sarayi'nin ihyasina yönelik isbirligi protokolü imzalandiGökhan Zobar- TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu: - "Sehrimizi bugünkü konumundan ve degerinden çok daha ileriye tasiyacak bu çalismanin hayata geçmesi en büyük hayalimiz"

Edirne Sarayi'nin ihyasina yönelik isbirligi protokolü imzalandiGökhan Zobar- TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu:
- "Sehrimizi bugünkü konumundan ve degerinden çok daha ileriye tasiyacak bu çalismanin hayata geçmesi en büyük hayalimiz"

EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Milli Saraylar Baskanligi arasinda Edirne Sarayi'nin ihyasi çalismalari kapsaminda isbirligi protokolü imzalandi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Rektörlük'teki imza törenine TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu ve Milli Saraylar Idaresi Baskan Yardimcisi Adnan Gayhan katildi.

Imzalanan protokolle Edirne Sarayi'nin ihya sürecinde iki kurum arasinda is birliginin artirilmasi hedefleniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Rektör Tabakoglu, Edirne Sarayi'nin sehrin en önemli degerlerinden biri oldugunu ve Milli Saraylar Baskanliginca 5 yillik sürede ihya edilecegini belirtti.

Edirne Sarayi'nin ihyasindan dolayi mutluluk duyduklarini aktaran Tabakoglu sunlari kaydetti:

"Sehrimizi bugünkü konumundan ve degerinden çok daha ileriye tasiyacak bu çalismanin hayata geçmesi en büyük hayalimiz. Bu süreçte ve devaminda Milli Saraylar Baskanligimizla yakin çalismalarimiz ve isbirligimiz gün geçtikçe artacak. Bu adimlarin bir yansimasi olan protokolümüzü bu noktada oldukça önemsiyorum. Milli Saraylar Baskani Dr. Yasin Yildiz ve Baskan Yardimcisi Adnan Gayhan'a tesekkür ediyorum."

Gayhan da Edirne Sarayi'nda yapilan çalismalardan dolayi Rektör Tabakoglu'na tesekkür ederek imzalanan protokolle isbirliginin güçlenecegine olan inancini dile getirdi.

- Edirne Sarayi

1450 yilinda insasina baslanan Edirne Sarayi, Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren pek çok kez tamir gördü.

Zaman içerisinde eklentilerle genisleyen saray, 18. yüzyilin ikinci yarisindan itibaren daha az kullanildigindan tahribata ugradi. 1752'deki büyük deprem ve 1776'daki yanginla harap oldu. 1827'de kismi tamir gören Saray, 1829'da Edirne'yi isgal eden Rus güçleri tarafindan ordugah olarak kullanildi. En büyük zarari bu dönemde aldi.

Vali Hursit Pasa ve Haci Izzet Pasa zamanlarindaki tamirat döneminde birçok yapi kurtarildi fakat 1876-1877 Rus Savasi'nda isgal kuvvetlerinin sehre yaklasmasi üzerine Babüssaade civarinda yigilan cephane, düsman eline geçmemesi için patlatildi.

Edirne Sarayi'nin birçok yapisi da bu patlamayla yikildi.

Yaklasik 100 civarinda yapidan olustugu düsünülen Edirne Sarayi'ndan günümüze Babüssaade (Ak Agalar Kapisi), Adalet Kasri, Matbahi Amire (mutfak), su maksemi, Av Köskü, Namazgahli çesme ve Kum Kasri hamaminin da dahil oldugu sadece 11 yapi ulasabildi.