Düzenli saglik kontrolü, erken taninin yani sira tedavi sürecini de kisaltabiliyorEmirhan Yilmaz- Medicana Saglik Grubu Check-Up Uzmani Dr. Hizan Nur Bucak Bati:- "Unutmamak gerekir ki çok hastalik erken dönemde fark edilirse, uygulanacak tedavinin basarisi da o denli fazla olmaktadir"
ISTANBUL (AA) - Medicana Saglik Grubu Çamlica Hastanesi Check-Up Uzmani Dr. Hizan Nur Bucak Bati, "Düzenli sekilde saglik kontrolü ve check-up yaptirmak, birtakim saglik sorunlarinin henüz bas göstermeden önlenmesini sagliyor. Bunun yani sira bazi hastaliklarda da erken tani konulmasi, tedavi sürecini kisaltarak basarili sonuçlar alinmasinda etkili oluyor." ifadelerini kullandi.
Medicana'dan yapilan açiklamaya göre, sadece çocukluk döneminde degil, eriskin yaslarda da sagligin takip edilmesi yasam kalitesi ve erken teshis anlaminda büyük önem tasiyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen Dr. Hizan Nur Bucak Bati, Dönemsel Saglik Taramasi (Check-Up) ve düzenli saglik kontrolünün genel olarak kisinin saglik geçmisi, fiziksel muayene ve görüntüleme ve testleri içerdigini ifade ederek, "Yapilan ilgili kontroller ile kisiye genel saglik durumu ile ilgili bilgi vermenin yani sira, kronik hastaliklar için olasi risk faktörlerini tanimlanabilir, belirti vermeyen bir hastaligi varsa bununla ilgili bir teshis yapilabilir. Insanlarin saglikli yasamalari için genel saglik durumu tablosuna göre beslenmeden düzenli spor yapmalarina kadar kisiye özel bir yol çizilebilir, son kontrollerinden bu yana saglik verileri güncellenir ve bir öncelilerle karsilastirma yapilabilir." açiklamasinda bulundu.
- "Önemsiz oldugu düsünülen bir belirti çok önemli bir hastaligin habercisi olabilir"
Bati, check-up'in kisilerde gizli kalmis ve ileride hastaliga yol açabilecek problemlerin saptanmasi ve hastalik ortaya çikmadan önce gerekli önlemleri alarak kisinin saglikli kalmasini saglayabilecegini belirterek bu nedenle hiçbir sikâyeti olmasa da her insanin belirli periyotlarla doktora basvurarak genel saglik kontrolünden geçmesi gerektigini belirtti.
Bu periyotlarin yasa ve kisinin genel durumuna göre degisebilecegini hatirlatan Bati, 6 ayda bir yapilacak olan check-up ile meme, rahim agzi, prostat ve kalin bagirsak kanserlerinin erken dönemde teshisin mümkün ve çagin hastaliklari olan koroner arter hastaliklari, kanser, hipertansiyon gibi pek çok erken ve dogru tani, yasam süresi ve kalitesi açisindan son derece önemli oldugunu bildirdi.
Bati, hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir sikâyete neden olmadan yillarca sinsice seyreden beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekligi ve diyabet gibi hastaliklarda da erken teshisin ve düzenli tedavinin önemine dikkati çekerek, "Karaciger hastaligi, meme, rahim, kalin bagirsak, mesane ve prostat gibi sik görülen bazi kanserlerin de erken teshisi hayati önem tasimaktadir. Önemsiz oldugunu düsündügünüz bir belirti bile çok önemli bir hastaligin habercisi olabilir. Unutmamak gerekir ki çok hastalik erken dönemde fark edilirse, uygulanacak tedavinin basarisi da o denli fazla olmaktadir. Bu nedenle yilda bir kez yaptirilacak check-up ile sagliginizdan emin olmak mümkündür." degerlendirmesinde bulundu.
- "20 yasindan 40 yasina kadar en az iki yillik periyotlarda kontrol yaptirilmali"
Dr. Hizan Nur Bucak Bati, insanin yasami boyunca belirli dönemlerde yaptiracagi saglik kontrolleri ve bunun yani sira düzenli beslenme ve spor ile saglikli, kaliteli ve konforlu hayata sahip olabilecegini aktardi.
Kanser, seker hastaligi, yüksek tansiyon, kalp hastaligi gibi birçok saglik sorununun fark edilebilir belirtileri ortaya çikmadan önce tani konulmasinin, kisinin kendisini saglikli hissederken de kontrollerini düzenli yaptirmasi ile mümkün olabildigini aktaran Bati, sunlari kaydetti:
"Herhangi bir kronik sistemik hastaligi olmayan ve ciddi ailevi riskler tasimayan saglikli kadinlar ve erkeklerin daha uzun ve saglikli yasamaya yönelik kontrollerini genel yaklasim ile söyle gruplanabiliriz: Kadinlarin 20 yasindan 40 yasina kadar en az iki yillik periyotlarda genel doktor muayenesi, temel kan testleri ve idrar analizi, akciger grafisi, meme kontrolü, jinekolojik kontrol yaptirmasi, erkeklerin 20 yasindan 40 yasina kadar en az iki yillik periyotlarda genel doktor muayenesi, temel kan testleri, idrar analizi ve akciger grafisi yaptirmasi öneriliyor.
Yine kadinlarin 40 yasindan itibaren yilda bir genel doktor muayenesi, temel kan testleri ve idrar analizi, EKG, akciger grafisi, mamografi, gaitada gizli kan testi, jinekolojik kontrol ve smear testi yaptirmasi, erkeklerin 40 yasindan itibaren yilda bir genel doktor muayenesi, temel kan testleri ve idrar analizi, EKG, akciger grafisi, gaitada gizli kan testi, ürolojik kontrol ve PSA testi yaptirmasi, 50 yas ve sonrasinda ise yukaridakilere ek olarak hem kadinlar hem de erkeklerin herhangi bir sikayeti bulunmasa da kolonoskopi ve endoskopi yaptirmasi ve sonuca göre periyodik takibini gerçeklestirmesi gerekiyor. Bunlarin yani sira, sigara kullanan, aile öyküsü bulunan, seker veya yüksek tansiyon gibi saglik sorunlari olan kisilerin en geç 40 yas ve sonrasinda maksimum iki yillik periyotlarda Eforlu EKG ve kardiyoloji kontrolü yaptirmasi tavsiye ediliyor."
Bati, son dönemde Kovid-19 salgini nedeniyle, bagisiklik sisteminin durumu ve iliskisi sik sik gündeme getirildigini, benzer kosullarda görünen kisilerden birinin hastaligi daha agir geçirirken, digerinin hafif geçirdigini ve iyilestigini hatirlatti. Bu durumun, ancak kisilerin bagisiklik sisteminin gücünün yerinde olup olmamasi ile açiklanabilecegini kaydeden Bati, "Bagisiklik sisteminin durumunu yüzde yüz açiklayabilecek parametreler ortaya koymak iddiali bir görüs olacaktir. Ancak, belirtilen parametreler, bagisiklik sistemi ile ilgili temel test parametreleri olarak kabul edilebilir. Bu testlerle, en azindan bagisiklik sisteminde yer alan bagisiklik yanitlarinin yerinde olup olmadigi yaninda, doku ve organ fonksiyonlarinin durumu da ortaya konularak, kisinin enfeksiyonlara ne ölçüde hazir oldugu hakkinda temel bir fikir edinebiliriz. Bu nedenle, bagisiklik sisteminin durumunu ortaya koyabilecek test panellerini bulunmaktadir." ifadelerini kullandi.
- Dengeli bir hayat tarzi ve saglikli beslenme de çok önemli
Dr. Hizan Nur Bucak Bati, belirli yas dönemlerinde veya mevsim geçislerinde vücudun direncinin düsebilecegini belirterek düzenli saglik kontrollerinin yani sira beslenmeden, spora, uykudan sosyal yasama kadar düzenli ve dengeli bir hayat tarzinin da saglik için gerekli olduguna dikkati çekti.
Saglikli ve bilinçli beslenmenin büyük önem tasidigini vurgulayan Bati sözlerini söyle sürdürdü:
"Burada rengarenk beslenme gibi bir motto bulunmaktadir. Böylece ihtiyacimiz olan protein, karbonhidrat, yag, vitamin ve mineralleri de almis oluruz. A ve C vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Antioksidanlar sayesinde vücut direnci artmakta, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalmakta, eger hastalik olusmussa daha kisa sürede atlatilmasi saglanmaktadir. Turunçgillerden elma-nar ve kiviye, brokoliden havuç, lahana ve kerevize, kabaktan pirasa, yesil ve kirmizi bibere, turptan roka, marul, maydanoz, tere gibi yesilliklerle rengarenk beslenmek gerekiyor.
Kis aylarinda bol bol balik tüketilmesi de çok önemlidir. Baligin kizartma degil firinda ya da bugulama olarak tercih edilmesini tavsiye etmekteyiz. Dogal birer antibiyotik olan sogan ve sarimsagi pisirmek yerine çig tüketmek gerekiyor. Gün içerisinde birer avuç findik, badem, ceviz tüketmeyi ihmal etmemek gerekmektedir. Günde ortalama 6-8 saatlik uyku, günlük yasam içerisinde yer edinmis spor aliskanliklari, alkol ve sigara tüketmemek, saglikli bir yasamin ayrilmaz parçalaridir."