Dünya Bankasi, Türkiye'nin 2023 ekonomik büyüme tahminini yükselttiDilara Zengin Okay,Sevgi Ceren Gökkoyun- Banka, dayanikli tüketici talebi ve azalan politika belirsizligi nedeniyle Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini bu yil için yüzde 3,2'den 4,2'ye çikardi

Dünya Bankasi, Türkiye'nin 2023 ekonomik büyüme tahminini yükselttiDilara Zengin Okay,Sevgi Ceren Gökkoyun- Banka, dayanikli tüketici talebi ve azalan politika belirsizligi nedeniyle Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini bu yil için  yüzde 3,2'den 4,2'ye çikardi

WASHINGTON (AA) - Dünya Bankasi, Türkiye'nin bu yila iliskin ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,2'den 4,2'ye yükseltti.

Banka, Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazirladigi Ekonomik Güncelleme Raporu'nu "Yavas Büyüme, Artan Riskler" basligiyla yayimladi.

Türkiye ekonomisine iliskin degerlendirmelerin de yer aldigi raporda, dayanikli tüketici talebi ve azalan politika belirsizligi nedeniyle ülkenin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 3,2'den 4,2'ye çikarildigi bildirildi.

Raporda, Türk ekonomisinin gelecek yil yüzde 3,1 ve 2025'te yüzde 3,9 büyümesinin beklendigi kaydedildi.

Dünya Bankasi, haziran ayindaki tahminlerinde Türk ekonomisinin 2024'te yüzde 4,3, 2025'te 4,1 büyüyecegini öngörmüstü.

Raporda, tüketimin çift haneli oranlarda artmasi ve hükümet harcamalarinin güçlü seyrini sürdürmesiyle Türkiye'nin yüzde 3,8'lik ikinci çeyrek büyümesinin de olumlu yönde sasirttigi ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) politika faizlerini mayis ayindan bu yana kümülatif olarak 2 bin 150 baz puan artirmasiyla para politikasinda daha fazla normallesmeye dogru bir degisim basladigina isaret edilen raporda, seçimlerden bu yana borç ve hisse senedi portföyü girislerinin hizlanarak döviz rezervleri üzerindeki baskiyi hafiflettigi aktarildi.

- Avrupa ve Orta Asya bölgesinin ekonomik büyüme tahmininde yukari yönlü revizyon

Raporda, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelismekte olan ekonomiler için 2023 yili büyüme tahmininin de yüzde 1,4'ten 2,4'e çikarildigi aktarildi. Raporda, büyümedeki hizlanmanin savasin etkiledigi Ukrayna ve Orta Asya için tahminlerdeki iyilesmeyi, Türkiye'deki tüketici dayanikliligini ve Rusya'da askeri ve sosyal transferlere yönelik kamu harcamalarinda kaydedilen artis sayesinde beklenenden iyi büyümeyi yansittigi da ifade edildi.

Raporda, Rusya ve Ukrayna disarida tutuldugunda, bölgenin bu yil yüzde 3 büyümesinin beklendigi, büyümenin Kovid-19 salgini öncesi uzun vadeli ortalamalara göre zayif kaldigi vurgulandi.

Genel olarak, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ülkelerin yarisinda büyümenin bu yil 2022'ye göre daha yavas olmasi veya çok az degisiklik göstermesinin beklendigine isaret edilen raporda, 2024-25 döneminde, bölgenin en büyük ticaret ortagi olan Avrupa Birligi'ndeki zayif büyümenin, yüksek enflasyon, sikilasan finansal kosullar ve Rusya-Ukrayna Savasi'nin yayilma etkileri sebebiyle büyümenin yillik yüzde 2,6 olacaginin öngörüldügü bildirildi.

- Asagi yönlü riskler görünümü gölgeliyor

Raporda, asagi yönlü risklerin Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelismekte olan ekonomiler için görünümü gölgeledigi ifade edilerek, küresel emtia piyasalarindaki yüksek oynaklik ve enerji fiyatlarindaki hizli artis karsisinda enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam edebilecegi kaydedildi.

Dünya Bankasi'nin raporunda, küresel finansal piyasalarin, sikilasan finansman kosullari sebebiyle daha oynak ve kisitlayici hale gelebileceginin alti çizildi.

Raporda, Ukrayna ekonomisinin, 2022 yilinda yüzde 29,1'lik daralmadan sonra, daha istikrarli elektrik temini, artan kamu harcamalari, devam eden donör destekleri, daha iyi gerçeklesen hasat ve bazi ihracatlarin ülkenin bati sinirlari üzerinden yeniden yönlendirilmesi sayesinde bu yil yüzde 3,5 büyümesinin beklendigi belirtildi.

Rusya'da, artan kamu harcamalarinin ve dirençli tüketimin, 2023'te yüzde 1,6'lik büyüme saglamasi, kapasite kisitlari ve yavaslayan tüketici talebi sebebiyle büyümenin zayiflayarak 2024'te yüzde 1,3'e, 2025'te 0,9'a inmesinin öngörüldügü de aktarildi.