Down sendromlu Muhammet Kürsat, "zirve"ye çikmak için çalisiyorDuygu Avunduk- Trabzon'da Akçaabat Belediyesi Spor Kulübünün judo bransinda tek down sendromlu sporcusu Muhammet Kürsat Soytürk, haftada 5 gün antrenmanlara katiliyor- Antrenör Bayram Çelik:"Kürsat bos zamanlarini degerlendirsin diye geldi ama zaman geçtikçe bu iste iyi olmaya basladi"

Down sendromlu Muhammet Kürsat, "zirve"ye çikmak için çalisiyorDuygu Avunduk- Trabzon'da Akçaabat Belediyesi Spor Kulübünün judo bransinda tek down sendromlu sporcusu Muhammet Kürsat Soytürk, haftada 5 gün antrenmanlara katiliyor- Antrenör Bayram Çelik:"Kürsat bos zamanlarini degerlendirsin diye geldi ama zaman geçtikçe bu iste iyi olmaya basladi"

TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Trabzon'da yasayan 16 yasindaki down sendromlu Muhammet Kürsat Soytürk, yaklasik 8 yildir ilgilendigi judoda ulusal ve uluslararasi organizasyonlarda kürsünün zirvesinde yer almayi hedefliyor.

Soytürk ailesinin 3 çocugundan en büyügü olan down sendromlu Muhammet Kürsat, ailesinin yönlendirmesiyle 6 yasindan itibaren yüzme, atletizm ve okçulukla ilgilenmeye basladi. Judo egitimi alan kardesinin antrenmanlarini annesiyle izleyen Soytürk, bu spora ilgi duymasi üzerine antrenör Bayram Çelik'in destegiyle Akçaabat Belediyesi Spor Kulübü sporcusu oldu.

Yaklasik 8 yildir judoyla ilgilenen Muhammet Kürsat, judoda toplam 350 sporcusu bulunan kulübün tek down sendromlu sporcusu olarak çalismalarini aksatmadan sürdürüyor.

Haftanin 5 günü antrenmanlara katilan Soytürk, uluslararasi müsabakalarda Türkiye'ye temsil etmeyi hedefliyor. 16 yasindaki Muhammet Kürsat Soytürk, AA muhabirine, çocuk yaslarda kardesiyle judoya basladigini söyledi.

Spor sayesinde gelistigini belirten Soytürk, judoda basarili olabilmek için çok fazla çaba sarf ettigini, Türkiye'de ve uluslararasi organizasyonlarda sampiyonu olmak istedigini dile getirdi.

Baba Fahri Soytürk ise down sendromlu oldugunu ögrendigi günden beri oglunu çesitli spor ve sosyal aktivitelere kattigini ifade ederek, "Kürsat'in insanlarla beraber olmasini tavsiye ettiler, beyaz sayfa gibi ne kadar doldurursan o kadar alabilecegini söylediler. Biz de hem sagligi hem de sosyallesmesi anlaminda ne yapabilirsek yapmaya çalistik. Bayram hocayla tanisarak judoda profesyonel olarak çalistik." dedi.

- Arkadaslari Kürsat'a farkli oldugunu hissettirmiyor

Oglunun judoyu sevdigini kaydeden Soytürk, "Basarili oldugunda çok mutlu oluyor, bizi de mutlu ediyor. Arkadaslari da çok seviyorlar, farkli oldugunu hissettirmeden çok özel ilgileniyorlar. O da severek gidiyor." diye konustu.

Soytürk, ailelere tavsiyelerde bulunarak, "Bizim de çocuklarimizi sosyal hayatin içinden uzak birakmamamiz, ilgi alanlarina göre yönlendirerek destek vermek lazim. Devletimizin de bu konuda çok güzel destekleri var." dedi.

- "Kürsat takima nese katti"

Judo antrenörü Bayram Çelik, Muhammet Kürsat gibi özel sporculari yetistirmek için belge aldigini söyledi.

Kürsat'in takima nese kattigini dile getiren Çelik, söyle konustu:

"Zamanla yapmasini istedigimiz teknikleri diger çocuklara göre daha iyi anliyor, ne istiyorsak yapiyordu. Kürsat bos zamanlarini degerlendirsin diye geldi ama zaman geçtikçe bu iste iyi olmaya basladi. Türkiye'de de judoda down sendromlularla ilgili brans açildi. Kovid-19 salginindan bir ay önce Türkiye sampiyonasinda ikinci oldu. Ankara'da 13 yasindayken müsabakaya katilarak kendisinden büyüklerle yaristi, 4 maçin 3'ünü aldi. Ama salgin dolayisiyla dünya sampiyonasi iptal oldu, Kürsat da gidemedi."

Çelik, Muhammet Kürsat Soytürk'ün Türkiye sampiyonasina hazirlandigini belirterek, "Bu gibi çocuklarin eve kapanmamasi lazim. Spor salonlarindaki bütün branslara yöneltebiliriz. Gençlik ve Spor Il Müdürlügü çocuklar için güzel çalismalar yapiyor." ifadelerini kullandi.