Dogu Kudüs'teki ilk Filistinli kadin Papaz, AA'ya konustuEnes Canli- Protestan Mesih Kilisesi Papazi Sally Azer: "Filistin toplumunda, sadece Incil çalismalarinda veya kilisede degil tüm alanlarda kadin-erkek esitligi olmasi gerekiyor. Kadinlarin, toplumumuzda birçok alanda öncü olmasi gerekli"

Dogu Kudüs'teki ilk Filistinli kadin Papaz, AA'ya konustuEnes Canli- Protestan Mesih Kilisesi Papazi Sally Azer:
"Filistin toplumunda, sadece Incil çalismalarinda veya kilisede degil tüm alanlarda kadin-erkek esitligi olmasi gerekiyor. Kadinlarin, toplumumuzda birçok alanda öncü olmasi gerekli"

KUDÜS (AA) - ENES CANLI - Isgal altindaki Dogu Kudüs'teki ilk Filistinli kadin Papaz Sally Azer, kadinlarin toplumda öncü roller almasi gerektigini söyledi.

Dogu Kudüs'teki Protestan-Lüteryan Kurtarici Mesih Kilisesinde 23 Ocak'ta yüzlerce kisinin katildigi törenle kadin papaz olan 27 yasindaki Azer, "Kutsal Topraklar"daki bir kilisede görevlendirilen ilk Filistinli kadin papaz unvanini elde etti. Azer'in basta gelen görevleri arasinda "Kitabi Mukaddes çalismalari" ile ayinlere baskanlik etmek yer aliyor.

Azer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, babasinin da piskopos olmasi nedeniyle küçük yaslardan itibaren Incil'i ve dini ögretileri çalistigini anlatti. Egitimi sirasinda papaz olma niyetinin olmadigini ifade eden Azer, babasinin da kariyerinde kendisini serbest biraktigini dile getirdi.

Lübnan ve Almanya'da dini egitim aldigini paylasan Azer, Incil'in ögretilerinin, Hristiyanlik mezhepleri arasindaki farklari anlamasinin zaman aldigini belirtti.

Kilise Meclisi'nin kendisini egitime çagirdigini ancak papaz olmayi beklemedigini ifade eden Azer, ilk Filistinli kadin papaz unvanini tasimaktan gurur duydugunu vurguladi.

Protestan-Lüteryan kilisesinin yaklasik 10 yil önce kadin-erkek esitligi ve kadin papaz atanmasi karari aldigina isaret eden Azer, "bu kararin erken ya da geç degil zamaninda verildigi" yorumunda bulundu.

Kilisede ayin yönetme, nikah kiyma gibi bir papaza ait tüm görevleri yerine getirdigini belirten Azer, kilisenin "Ingilizce konusan ve Arap cemaati arasinda köprü kurulmasi için de çalisacagini" aktardi.

- Ileride piskopos olabilir

Sally Azer, kilisede hizmet ettikten sonra ilerleyen zamanlarda "piskopos" rütbesine yükseltilebilecegine isaret ederek, söyle devam etti:

"Filistin toplumunda, sadece Incil çalismalarinda veya kilisede degil tüm alanlarda kadin-erkek esitligi olmasi gerekiyor. Kadinlarin, toplumumuzda birçok alanda öncü olmasi gerekli. Neden sadece erkek liderlik etmeli de kadin degil? Bizler erkek egemen bir toplumuz, ailelerimizde babalar sorumlu kimsedir. Aslinda anne ve babalar bu sorumlulugu hep paylasir. Ama çok az insan aileden sorumlu kimseden bahsederken anne-babayi bir arada zikreder."

Filistin Merkezi Istatistik Bürosu'nun 2017'de paylastigi rakamlara göre, isgali altindaki Bati Seria ve abluka altindaki Gazze Seridi'nde yaklasik 47 bin kadar Hristiyan yasiyor.

Filistin'deki Hristiyanlarin büyük çogunlugu kadin ruhbana izin vermeyen Rum Ortodoks ve Latin Katolik Kiliselerine mensup.

Protestan-Lüteryan kilisesinin ise Kudüs, Bati Seria ve Ürdün'de yaklasik 3 bin kisilik bir cemaatinin bulundugunu ifade ediyor.

Sally Azer, Suriye'de bir, Lübnan'da üç olan Orta Dogu'daki 5 kadin papazdan biri olma unvanini tasiyor.