Doga Koleji'nden sürdürülebilir doga için çalistayHatice Senses Kurukiz- Istanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan:- "Benim neslim için çöp atik konusunun ve günümüzde yarattigi sorunlarin maalesef aciliyet göstermedigini görüyorum. Ama siz çocuklar için çok daha farkli. Sizler sayesinde bazi seyler degisecek. Onun için bu yaptiginiz çalismalar çok degerli"

Doga Koleji'nden sürdürülebilir doga için çalistayHatice Senses Kurukiz- Istanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan:- "Benim neslim için çöp atik konusunun ve günümüzde yarattigi sorunlarin maalesef aciliyet göstermedigini görüyorum. Ama siz çocuklar için çok daha farkli. Sizler sayesinde bazi seyler degisecek. Onun için bu yaptiginiz çalismalar çok degerli"

ISTANBUL (AA) - Doga Koleji, ögrencilerin dogaya karsi farkindalik olusturma, dogada gerçeklesen olaylari sorgulama ve birey olarak sorumluluklarini kesfetme, tutum ve davranis gelistirmesini saglamak için çalistay düzenledi.

Doga Koleji'nden yapilan açiklamaya göre, "Sürdürülebilir Doganin Bir Parçasi Olmak; Gezegenimize Yabanci Misafirler Çöpler Çalistayi" Istanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsünde gerçeklestirildi.

Doga Koleji ilkokul-ortaokul rehberlik bölümü ile ortaklasa yürütülen çalistay süresince ilkokul ve ortaokul meclis baskanlari, egitimlere tabii tutulup çöplerin azaltilmasi üzerine fikir üreterek proje olusturdu.

Çalistayda Istanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenleri ve Doga Koleji Bölüm Baskanlari ögrenciler ile bir araya geldi. Öte yandan Istanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsünde yer alan Enerji Müzesinde "Gezegenimize Yabanci Misafirler Sergisi" açildi.

Açiklamada çalistayin açilisinda yaptigi konusmaya yer verilen Istanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, "Benim neslim için çöp atik konusunun ve günümüzde yarattigi sorunlarin maalesef aciliyet göstermedigini görüyorum. Ama siz çocuklar için çok daha farkli. Sizler sayesinde bazi seyler degisecek. Onun için bu yaptiginiz çalismalar çok degerli." ifadelerini kullanarak, konunun ve yapilan çalismalarin önemine vurgu yapti.

Istanbul Bilgi Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Itir Erhart da "Gezegenimden Ben Sorumluyum" paylasimiyla "Dönüsümü sizlerle biz gerçeklestirecegiz. Çevremizdeki herkesi örgütleyerek bu dönüsümü gerçeklestirebiliriz." görüsünü bildirdi, ögrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

- "Çöp üreten tek canli insandir"

Doga Koleji Ekoloji Bölüm Baskani Merve Topçuoglu ise su degerlendirdemede bulundu:

"Çöp üreten tek canli insandir. Diger türlerin hepsi doganin bir parçasidir. Insan çöp üretir ve bu çöpü kendince daha asagi gördügü diger insan topluluklarinin çitlerinin içine atar. Tüketim toplumunun vardigi noktada, dünyanin nüfusu arttikça kisi basina düsen çöp miktari da artacaktir. Bu duruma bir 'dur' demenin çoktan vakti geldi. Gelecegi emanet ettigimiz, gelecegi çöplerimizle beraber emanet ettigimiz çocuklarimiz ancak bu 'dur' sesini çikarabilecektir."

Çocuklar ve gençler olarak iklim krizinden en çok etkilenen ve etkilenecek grupta olduklarini aktaran iklim öncülerinden Melisa Akkus da iklim krizine karsi hep birlikte mücadele edilip, bugünden harekete geçilmesi gerektigini vurguladi.

Akkus, "Baska bir gezegenimiz yok. Ya simdi harekete geçecegiz ya da olmayan bir gelecege gidecegiz. Bir olmanin gücüne inanin, iklim için harekete geçelim." ifadelerini kullandi.

Doga Koleji Projeler Koordinatörü Dr. Zuhal Dogan ise egitim sonrasi ögrencilerin sürdürülebilir doga koruma projeleri üretebilmeleri ve ürettikleri projenin ruhunu yasamak ve yasatmak adina motivasyon saglamalarinin çok önemli oldugunu vurgulayarak, "Tüm meclis baskanlari kendi kampüslerinde geri dönüsüm egitimlerini yayginlastirmak ve kendilerine verilecek Dünyayi Kurtaran Adimlar hedeflerini gerçeklestirmekten sorumlu olmalidir." görüsünü bildirdi.