Depremin etkiledigi Gaziantep'teki tarihi yapilar bilimin isiginda onarilacakFirat Özdemir

Depremin etkiledigi Gaziantep'teki tarihi yapilar bilimin isiginda onarilacakFirat Özdemir

GAZIANTEP (AA) - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerin etkiledigi Gaziantep'te bulunan tarihi yapi ve mekanlardaki hasar kayit altina alindi.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, belediye ekipleri depremin ardindan zarar gören tarihi yapi ve mekanlarin kayda alinmasi amaciyla çalisma baslatti.

Bu kapsamda birçok üniversitenin ilgili bölümlerinden akademisyenlerin bulundugu bilim kurulunca, saha incelemesi ve raporlama gerçeklestirildi.

Verilerin toplandigi rapor, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin'e teslim edildi.

Sahin, gazetecilere, afet sonrasi hasar alan kültürel miraslari bilimin isiginda iyilestirilecegini ve kuvvetlendirilecegini belirtti.

Gaziantep'in tarih bakiminda önemli olduguna dikkati çeken Sahin, sunlari kaydetti:

"Bilim kurulundaki hocalarimiz kendi alaninda uzman. Gaziantep Kalesi basta olmak üzere han, hamam ve minarelerin bir an önce restorasyona ihtiyaç oldugu bir dönemde bilimin sesine kulak veriyoruz. Hocalarimizin çalismalarinin ardindan elimizde çok önemli rapor var. Öncelikle güvenlik ve ardindan belgeleme basliklariyla asamalarda ne yapmamiz gerektigini, sehri hizli bir sekilde bütün dönemlerin dokularini eski haline döndürecek altyapiyi olusturacagiz."

Mersin Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Gök ise kentin depremin hasarini çok kisa sürede atlatacagina inandigina isaret ederek, bilimin rehberliginde, bilginin isiginda varliklarin kültürün ve toplumun istifadesine sunulacagini dile getirdi.