DSÖ: Libya'da sellerden etkilenen bölge 1,5 milyondan fazla kisiye ev sahipligi yapiyorMuhammet Ikbal Arslan- Libya'da felakete müdahale için acil durum fonundan 2 milyon dolar ayrildi

DSÖ: Libya'da sellerden etkilenen bölge 1,5 milyondan fazla kisiye ev sahipligi yapiyorMuhammet Ikbal Arslan- Libya'da felakete müdahale için acil durum fonundan 2 milyon dolar ayrildi

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Libya'da sellerden etkilenen bölgenin 1,5 milyondan fazla kisiye ev sahipligi yaptigini belirterek, felakete müdahale için acil durum fonundan 2 milyon dolar ayrildigini bildirdi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalik basin toplantisinda degerlendirmelerde bulundu.

"Daniel" firtinasinin 10 Eylül'de Libya'nin dogusunu vurdugunu hatirlatan Ghebreyesus, bunun kuvvetli rüzgar, siddetli yagmur, iki barajin çökmesi ve yikici sellere neden oldugunu belirtti.

Ghebreyesus, "Libya'da sellerden etkilenen bölge 1,5 milyondan fazla kisiye ev sahipligi yapiyor. Bu felaketin gerçek sonuçlari hala ortaya çikiyor ancak yerel yetkililer 5 binden fazla kisinin öldügünü ve binlerce kisinin hala kayip oldugunu bildirdi. 35 binden fazla kisi yerinden oldu. Bu alisilmisin disinda bir felaket." dedi.

Felaket sonrasi ölü sayisinin arttigini ve hayatta kalanlarin saglik ihtiyaçlarinin da giderek acil hale geldigini vurgulayan Ghebreyesus, DSÖ'nün, etkilenen bölgelere acil yardim saglamak için yetkililer ve ortaklariyla çalistigini vurguladi.

Ghebreyesus, Libya'da felakete müdahale için DSÖ'nün acil durum fonundan 2 milyon dolar ayirdiklarini kaydetti.

- Fas depreminde yaklasik 3 bin kisi öldü

Fas'ta yasanan deprem felaketine de deginen Ghebreyesus, "Deprem'de yaklasik 3 bin kisi yasamini yitirdi ve binlerce kisi yaralandi. Bu rakamlar gelecek günlerde artmaya devam edecek." bilgisini verdi.

Ghebreyesus, deprem sonrasi kapanan yollarin birçogunun açildigini ve arama kurtarma ekiplerinin etkilenen alanlarin çoguna ulasabildigini söyledi.

Fas hükümetinin çalismalara liderlik ettigine isaret eden Ghebreyesus, DSÖ ve BM'nin gerektiginde malzeme ve teknik yardima hazir oldugunu aktardi.