Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi 17-18 Mart Dezenformasyon Bülteni'ni yayimladiMümin Altas- Bültende, "DASK'i olmayan depremzedeler, devletin yapacagi konutlar için hak sahibi olamayacak", "Hatay'da salgin" iddialarinin dogru olmadigi ifade edildi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi 17-18 Mart Dezenformasyon Bülteni'ni yayimladiMümin Altas- Bültende, "DASK'i olmayan depremzedeler, devletin yapacagi konutlar için hak sahibi olamayacak", "Hatay'da salgin" iddialarinin dogru olmadigi ifade edildi

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dezenformasyonla Mücadele Merkezince 17-18 Mart'i kapsayan Dezenformasyon Bülteni yayimlandi.

Bültende, bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan ve basin yayin organlarinda yer alan "DASK'i olmayan depremzedeler, devletin yapacagi konutlar için hak sahibi olamayacak" iddialarinin gerçegi yansitmadigi belirtildi. 7269 Sayili Kanunun geçici 26'nci maddesindeki düzenlemeyle, genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen alanlarda DASK ile ilgili muafiyet getirildigi ve afetzedelerin magdur edilmedigi aktarildi.

Bültende, bazi sosyal medya hesaplarindan paylasilan, "Enkazda buldugu 500 bin dolari çalan Rus arama kurtarma personeli, Moskova'daki evine polis baskin yapinca evdeki paralari pencereden disari atti" iddiasinin da dogru olmadigi kaydedildi.

Rus medyasinda yer alan haberlerde, Moskova'daki Rusakovskaya Caddesi'nde bulunan bir eve düzenlenen baskinda, banknotlarla dolu bir çantanin pencereden sokaga atildigi bilgisinin yer aldigi aktarildi. Herhangi bir kaynakta, "Türkiye'den para çalan arama kurtarma personeli" seklinde bir iddiaya rastlanilmadigi, Rus makamlarinca da böyle bir açiklama yapilmadigi vurgulandi.

"Hatay'da gida, su ve hijyen kosullari nedeniyle büyük bir salgin yasandigi" iddiasinin da gerçegi yansitmadigi ifade edilen bültende, Hatay genelinde yasam alanlarinin tamamina su verildigi, sebekeye verilen sularda sok klorlama islemlerinin düzenli yapildigi belirtildi. Bültende, sunlar kaydedildi:

"Hatay genelinde 80 araç ve 237 personel ile ilaçlama ve dezenfeksiyon çalismalari yapilmaktadir. Hatay'da gida güvenligi ve hijyenin saglanmasi amaciyla gerekli tüm çalismalar titizlikle yerine getirilmektedir. Saglik Bakanligi Halk Sagligi Genel Müdürlügü ile Tarim ve Orman Bakanligi koordinasyonunda, uzman ekiplerce, sahit numuneler düzenli olarak alinmakta ve bu numuneler frigolu araçlarda 3 gün boyunca muhafaza edilmektedir. Öte yandan Hatay'da il düzeyinde görülen hasta vaka sayilari, geçen yilin sayilari ile benzer düzeydedir. Dolayisiyla bir salgin söz konusu degildir."

Bültende, bazi basin yayin organlarinda yer alan, "KHK'lilar deprem yardimlarindan faydalanamiyor, yurtlarda kalmalarina izin verilmiyor" seklindeki haberlerin de dogru olmadigi, deprem bölgesindeki afetzedelere taninan hak ve gönderilen yardimlarda herhangi bir ayrim gözetilmedigi kaydedildi. Bültende Hazine ve Maliye Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi, AFAD ve ilgili kurumlarin, afetzedelerin yurtlarda kalmamasi veya yardim almamasina iliskin bir düzenleme veya tebliginin kesinlikle söz konusu olmadigi bildirildi.