Cumhurbaskani adaylari için propaganda dönemi basladiSerdar Açil,Ferdi Türkten- Cumhurbaskani seçimi kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayimlanmasinin ardindan Erdogan, Kiliçdaroglu, Ince ve Ogan'in birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'de yarin kura çekimi yapilacak- Cumhurbaskani adaylari, seçimlerin bir gün öncesi olan 13 Mayis'a kadar propaganda yapabilecek, seçimin ikinci tura kalmasi halinde bu süre 15 Mayis ile 27 Mayis olarak uygulanacak

Cumhurbaskani adaylari için propaganda dönemi basladiSerdar Açil,Ferdi Türkten- Cumhurbaskani seçimi kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayimlanmasinin ardindan Erdogan, Kiliçdaroglu, Ince ve Ogan'in birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için YSK'de yarin kura çekimi yapilacak- Cumhurbaskani adaylari, seçimlerin bir gün öncesi olan 13 Mayis'a kadar propaganda yapabilecek, seçimin ikinci tura kalmasi halinde bu süre 15 Mayis ile 27 Mayis olarak uygulanacak

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Cumhurbaskani seçimi kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayimlanmasinin ardindan cumhurbaskani adaylari için propaganda dönemi basladi.

YSK'nin, 14 Mayis 2023 Pazar günü yapilacak Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne iliskin cumhurbaskani kesin aday listesine yönelik karari, Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayinlandi. Kurul tarafindan alinan karara göre, Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kiliçdaroglu, Muharrem Ince, Sinan Ogan cumhurbaskani adaylari oldu.

Cumhurbaskani adaylarinin birlesik oy pusulasindaki yerlerinin belirlenmesi için yarin YSK'de kura çekimi yapilacak.

Aday listesinin yayimlanmasinin ardindan, cumhurbaskani adaylari için propaganda dönemi de basladi. Cumhurbaskani adaylari, seçimlerin bir gün öncesi olan 13 Mayis'a kadar propaganda yapabilecek, cumhurbaskani seçiminin ikinci tura kalmasi halinde bu süre 15 Mayis ile 27 Mayis olarak uygulanacak.

Seçim döneminde genel yollar üzerinde, mabetlerde ve kamu binalarinda propaganda yasak olacak.

Üniversite yerleskelerinde, ögrenci yurtlarinda seçim toplantisi, yurt disi ve gümrük kapilarinda da sözlü propaganda yapilamayacak.

Adaylar, bugünden itibaren seçim bürolari kurabilecek, yurt disinda ise seçim bürosu kurulamayacak.

Adaylar, propaganda tarihleri arasinda yazili basinda ilan ve reklam verebilecek, internet sitesi açabilecek, bu mecralarda yazili, sözlü ve görüntülü propaganda yapabilecek. Yurt disindaki yayim kuruluslarinda propaganda yapilmasi yasak olacak.

Seçim tarihinden 10 gün öncesi olan 4 Mayis'tan 13 Mayis saat 18.00'e kadar kamuoyu arastirmalari, anketler ve tahminler, bilgi ve iletisim telefonlariyla mini referandumlar yapilamayacak. Kamuoyu arastirmalari ve anketlerin yayinlanmasinda arastirmanin hangi kurulus tarafindan yapildiginin, denek sayisinin, kim tarafindan finanse edildiginin açiklanmasi zorunlu olacak.

Adaylar, propaganda döneminde kendilerini tanitir brosür, el ilani, parti bayragi, poster, afis, ses ve görüntü içeren CD/DVD dagitabilecek, hediye ya da esantiyon dagitamayacak. Propaganda için kullanilan materyallerde Türk bayragi ve dini ibareler yer alamayacak. Propagandalarda Türkçenin yani sira farkli dil ve lehçeler de kullanilabilecek.

YSK tarafindan ilan edilen kesin aday listesinde yer alan adaylar ve öz geçmisleri söyle:

- Cumhur Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Recep Tayyip Erdogan

Cumhur Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Recep Tayyip Erdogan, 26 Subat 1954'te Istanbul'da dogdu.

Üniversite ögrenimini 1981'de mezun oldugu Marmara Üniversitesi Iktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde tamamlayan Erdogan, ögrencilik yillarinda Milli Türk Talebe Birligi ögrenci kollarinda aktif görev aldi.

27 Mart 1994'teki yerel seçimlerde Refah Partisinden aday gösterilen Erdogan, yüzde 25,19 oy oraniyla Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani seçildi.

Erdogan, 12 Aralik 1997'de Siirt'te vatandaslara hitap ederken okudugu Ziya Gökalp'in "Asker duasi" adli siiri nedeniyle yargilandi ve hapis cezasina mahkum edildi. Aldigi ceza nedeniyle Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi görevine son verilen Erdogan, 26 Mart 1999'da Pinarhisar Cezaevi'ne girdi, infaz yasasi geregi 4 ay tutuklu kaldi.

Cezaevinden 24 Temmuz 1999'da tahliye olan Erdogan, "Erdemliler Hareketi" içinde yer alan isimlerle 14 Agustos 2001'de politik pozisyonunu "muhafazakar demokrasi" olarak tanimlayan Adalet ve Kalkinma Partisini (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafindan AK Parti'nin Kurucu Genel Baskani seçildi.

- Siyasi yasagin ardindan Siirt'ten parlamentoya girdi

AK Parti, 2002 genel seçimlerinde yüzde 34,6 oy oraniyla üçte ikiye yakin Meclis çogunlugunu alarak, tek basina iktidara geldi. Siyasi yasagi devam eden Erdogan, milletvekili olamadigi için 58. Hükümet, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül tarafindan kuruldu.

Milletvekilligi adayliginin önündeki engelin yasal düzenlemeyle kaldirilmasi sonrasinda Erdogan, 9 Mart 2003'te Siirt'te yenilenen seçimlerde 22. Dönem Siirt Milletvekili oldu ve TBMM'ye girdi.

Erdogan, 15 Mart 2003'te Basbakanlik görevini Abdullah Gül'den devralarak 59. Hükümeti kurdu.

Sonraki genel seçimlerde oyunu artirmayi basaran Erdogan liderligindeki AK Parti, yerel seçimlerde de en yüksek oyu alarak birinci parti oldu. 2007, 2010, 2017'deki referandumlardan da "evet" çikti.

- Halk tarafindan seçilen ilk cumhurbaskani oldu

Cumhurbaskani Erdogan, 10 Agustos 2014'te birinci turu yapilan ve halkin ilk kez dogrudan cumhurbaskanini belirlemek için sandik basina gittigi seçimlerde oylarin yüzde 52'sini alarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaskani seçildi.

16 Nisan 2017'de yapilan referandumda yüzde 51,4 ile baskanlik sistemine geçilmesi sonrasinda Türkiye, 24 Haziran 2018'de, hem cumhurbaskani hem de milletvekili seçimi için ilk kez ayni gün sandik basina gitti. Yüzde 52,38 oy alan Erdogan, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaskani oldu.

Erdogan, 1994'ten bu yana yaristigi 12 seçim ile 3 referandumu kazandi.

- Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Kemal Kiliçdaroglu

Millet Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Kemal Kiliçdaroglu, 1948'de Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde dogdu.

Ankara Iktisadi ve Ticari Ilimler Akademisi'nden (Gazi Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi) 1971'de mezun olan Kiliçdaroglu, 3 Kasim 2002'deki 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde, CHP Istanbul Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu'nda görev alan Kemal Kiliçdaroglu, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de Istanbul'dan 23. Dönem Milletvekili seçildi ve genel baskanliga adayligini açiklayincaya kadar CHP Grup Baskanvekilligi görevinde bulundu.

Deniz Baykal'in, FETÖ'nün kaset kumpasi sonucu genel baskanliktan istifasinin ardindan 22 Mayis 2010'daki 33. CHP Olagan Kurultayi'nda genel baskanliga seçilen Kemal Kiliçdaroglu, 13 yildir bu görevi sürdürüyor.

- 10 kurultay gördü

CHP'de Kiliçdaroglu'nun genel baskanligi döneminde 5 olagan ve 5 olaganüstü kurultay gerçeklestirildi.

CHP'de, Kemal Kiliçdaroglu'nun genel baskanligi döneminde 22 Mayis 2010'daki olaganüstü kurultay disinda, 18-19 Aralik 2010, 26-27 Subat 2012, 5-6 Eylül 2014 ve 9-10 Mart 2018'de olaganüstü, 17-18 Temmuz 2012, 16-17 Ocak 2016, 3-4 Subat 2018 ve 25-26 Temmuz'da olagan kurultaylar yapildi.

Kiliçdaroglu, Muharrem Ince ile yaristigi 5-6 Eylül 2014'teki 18. Olaganüstü, 3-4 Subat 2018'deki 36. Olagan Kurultay ile tek aday olarak girdigi 37. Olagan Kurultay'dan genel baskan olarak çikti.

CHP'nin Temmuz 2022'de yapilmasi gereken 38. Olagan Kurultayi ise Parti Meclisi'nin aldigi kararla 1 yil ertelendi.

Kemal Kiliçdaroglu siyasi kariyerindeki ilk seçimine 2009'da CHP'nin Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan adayi olarak katildi. Kiliçdaroglu'nun rakibi AK Parti adayi Kadir Topbas'ti. 29 Mart 2009'daki seçimlerde Istanbul Büyüksehir Belediye Baskan adayi Kiliçdaroglu yüzde 36,98 oy alarak rakibi Topbas karsisinda seçimi kaybetti.

Kiliçdaroglu liderligindeki CHP, girdigi tüm seçimlerden AK Parti'nin ardindan ikinci parti olarak çikti. CHP, genel seçimler sonrasinda TBMM'de ana muhalefet rolünü üstlendi.

- Muharrem Ince 114 bin imzayla cumhurbaskani adayi

Memleket Partisi Genel Baskani ve cumhurbaskani adayi Muharrem Ince, 4 Mayis 1964'te Yalova'nin Elmalik köyünde dünyaya geldi.

Uludag Üniversitesine bagli Balikesir'deki Necatibey Egitim Fakültesi Fizik-Kimya Ögretmenligi Bölümü'nü bitiren Ince, fizik ögretmeni olarak çesitli liselerde çalisti.

1999'da CHP Yalova Il Baskanligi görevini yürüten Ince, 2002 seçimlerinde CHP'den Yalova milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi.

CHP içinde çesitli görevler üstlenen Ince, genel baskanliga da iki kez aday oldu.

Ince, 5-6 Eylül 2014'teki 18. Olaganüstü, 3-4 Subat 2018'deki 36. Olagan Kurultay'da Kemal Kiliçdaroglu'na karsi genel baskanlik için yaristi ancak seçilemedi.

Muharrem Ince, CHP'nin cumhurbaskani adayi olarak 24 Haziran 2018'deki seçimde yaristi.

Cumhurbaskanligi seçimleri öncesinde 50 günde 67 ilde 107 miting yapan Muharrem Ince, yüzde 30,67 oy oraniyla Recep Tayyip Erdogan'in ardindan seçimlerde ikinci oldu.

"Türkiye'ye yeni bir seçenek sunmak" parolasiyla 4 Eylül 2020'de, Sivas Kongresi'nin 101'inci yilinda, Sivas'tan yola çikan Muharrem Ince, "1000 Günde Memleket Hareketi"ni baslatti.

18 Mayis 2021'de Memleket Partisi'nin Kurucu Genel Baskani olan Muharrem Ince, 18 Eylül 2021'de ise Memleket Partisi üyeleri tarafindan Memleket Partisi Genel Baskani seçildi.

Muharrem Ince, cumhurbaskani seçimi için tüzük geregi partisinde üyelerin katilimi ile yapilan oylama sonucunda ikinci kez cumhurbaskani adayi oldu.

Seçmenler tarafindan teklifte bulunma sürecinin sonunda adaylardan Muharrem Ince, 114 bin 661 imzayla cumhurbaskani adayi gösterildi.

- Ata Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Sinan Ogan

Ata Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi Sinan Ogan, 1 Eylül 1967'de Igdir'in Melekli beldesinde dünyaya geldi.

Ogan, 1989'da Marmara Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Isletme Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansini ayni üniversitede Bankacilik Bölümü'nde, doktorasini ise Moskova Uluslararasi Iliskiler Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde yapti.

Marmara Üniversitesi Türkiyat Arastirmalari Enstitüsü'nde arastirma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde ögretim görevlisi ve Dekan Yardimcisi görevlerinde bulundu.

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) Azerbaycan Temsilciligini yapan Ogan, Avrasya Stratejik Arastirmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Arastirmalari Masasi Baskanligi görevini yürüttü.

Ogan, 2004'te Türkiye Uluslararasi Iliskiler ve Stratejik Analizler Merkezi'ni (TÜRKSAM) kurdu.

12 Haziran 2011'de Türkiye genel seçimlerinde MHP'den Igdir milletvekili seçildi.

26 Agustos 2015'te MHP'den ihraç edildi. Açtigi davayi kazanarak 2 Kasim 2015'te MHP'ye geri dönen Ogan, 10 Mart 2017'de partiden tekrar ihraç edildi.

Sinan Ogan, seçmenler tarafindan toplanan 111 bin 508 imzayla Zafer Partisi ve Adalet Partisinin bulundugu Ata Ittifaki'nin cumhurbaskani adayi oldu.