Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, 36. Ahilik Haftasi kutlama töreninde konustu:Harun Kutbe,Ferdi Türkten- "Türkiye Yüzyili ayni zamanda Ahiligin, kardesligin, birligin, beraberligin yüzyilidir. Hiçbirimiz, hiçbir siyasi parti, görüs ve kesim tek basina Türkiye Yüzyili'ni insa edemez. Türkiye Yüzyili'ni hep birlikte insa edecegiz" - "Ticaretin yalnizca kar etmek ve zenginlik edinmek olmadigini, helalinden kazanmanin, rizka bereket katmanin ve Allah'in rizasina nail olmanin bir vesilesi oldugu bil

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, 36. Ahilik Haftasi kutlama töreninde konustu:Harun Kutbe,Ferdi Türkten- "Türkiye Yüzyili ayni zamanda Ahiligin, kardesligin, birligin, beraberligin yüzyilidir. Hiçbirimiz, hiçbir siyasi parti, görüs ve kesim tek basina Türkiye Yüzyili'ni insa edemez. Türkiye Yüzyili'ni hep birlikte insa edecegiz" 
- "Ticaretin yalnizca kar etmek ve zenginlik edinmek olmadigini, helalinden kazanmanin, rizka bereket katmanin ve Allah'in rizasina nail olmanin bir vesilesi oldugu bil

KIRSEHIR (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, "Türkiye Yüzyili ayni zamanda Ahiligin, kardesligin, birligin, beraberligin yüzyilidir. Hiçbirimiz, hiçbir siyasi parti, görüs ve kesim tek basina Türkiye Yüzyili'ni insa edemez. Türkiye Yüzyili'ni hep birlikte insa edecegiz." dedi.

Yilmaz, Kirsehir'de 36. Ahilik Haftasi Kutlama Töreni'ne katildi.

Buradaki konusmasinda Pir Ahi Evran Veli basta olmak üzere tüm ahi esnaf ve sanatkarlarini rahmetle anarak Ahilik Haftasi'nin adeta bir esnaf bayramina dönüstügüne isaret eden Yilmaz, her yil düzenlenen bu etkinlikleri, özellikle Ahilik degerlerini gelecek nesillere aktarmasi açisindan kiymetli buldugunu dile getirdi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, 13. yüzyilda Pir Ahi Evran Veli tarafindan kurulan Ahilik teskilatinin, ticaret, zanaat ve meslegin ahlak ve dogrulukla kurumsallasmis hali oldugunu, Ahiligin, Selçuklu döneminde Türk- Islam medeniyetlerini kaynastiran bag, Osmanli'yi cihan devleti yapan sir, Istiklal Harbi'nin arkasindaki özveri oldugunu söyledi.

- "Ahi, her ortamda ve her çagda, denge ve düzeni tutturandir"

Ahiligin insanliga sunulan bir yasam nizami oldugunu, özünde adalet, merhamet, ehliyet-liyakat, helal kazanç, dayanisma, kul hakkina riayet, dürüstlük, kaliteli üretim, yardimlasma ve Hakk'in rizasini kazanmak için çok çalisma anlayisinin bulundugunu anlatan Yilmaz, söyle konustu:

"Ahi, birlik ve beraberlikten güç alir, haramdan sakinir. Çalismayi ibadet sayar. Ahi, cefakar Anadolu kadinidir. Esine, kardesine, babasina ve medeniyetimize omuz verir. Ahi gönülleri fetheder, vatani canindan, malindan önce gelir. Esnafin piri Ahi Evran-i Veli'nin ifadeleriyle 'Ahilik, bir insan bilimidir. Ahi, her seyde, her ortamda ve her çagda, denge ve düzeni tutturandir. Ahi, dagitan degil toparlayandir, yikan degil yapandir.'

Ahi Evran, Ahilik degerlerinin 'her seyde, her ortamda ve her çagda' geçerliligini ifade ederek Ahiligin özünün durum, zaman ve mekandan bagimsiz oldugunu, ilkelerin evrenselligini vurgulamistir. Bugün de esnaf ve sanatkarlarimiz, bu zamanin ahileri olarak günümüzün Gaziyan-i Rum'lari konumundadir. Ticaretin yalnizca kar etmek ve zenginlik edinmek olmadigini, helalinden kazanmanin, rizka bereket katmanin ve Allah'in rizasina nail olmanin bir vesilesi oldugu bilinciyle çalisan esnafimizla gurur, onur duyuyoruz. Esnafimiz kadim ahilik gelenegini yasattigi sürece bugün degil her gün Ahilik bayrami, esnaf bayrami olacaktir."

- "Esnafimizi gelecege yeni kosullar içinde tasimaya kararliyiz"

Esnaf ve zanaatkarlari sadece ekonomik aktörler degil toplumsal birlik ve beraberligin çimentosu olarak gördügünü vurgulayan Yilmaz, Türkiye'nin gelismesinin, büyümesinin, hedeflerine dogru adim adim yol almasinin köklerinin esnaf çaliskanligina ve ahlakina uzandigina dikkati çekti.

"Biz esnafimizi bu anlamda gelecege mutlaka yeni kosullar içinde tasimaya kararliyiz." diyen Yilmaz, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde esnaf ve zanaatkarlarin bugünün sartlarinda aktif olarak görevini icra etmesi için yapilan çalismalari animsatti.

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluslari Kanunu, Esnaf Ahilik Sandigi, Esnaf ve Sanatkarlar Destek Sistemi, sanayi siteleri için TOKI imkanlari, Kovid-19 döneminde saglanan destekler gibi esnafin yaninda olacak çalismalar yaptiklarini aktaran Yilmaz, "Kazanci basit usulde tespit edilen mükelleflerin, yani pek çogu esnaf ve sanatkarlardan olusan 850- 900 bin civarinda insanimizin ticari kazançlarinin gelir vergisinden istisna edilmesini sagladik. 31 Agustos tarihi itibariyle bu yil içerisinde 132 milyar lira civarinda kredi kullandirdik." ifadelerini kullandi.

- "Ahilikten elde ettigimiz mirasla gelecege yürüyecegiz"

Orta Vadeli Programi da (OVP) esnaf ile istisare içinde ve ortak akilla hazirladiklarini belirten Yilmaz, programla afetin yaralarini sarmayi, enflasyonda yeniden tek haneli rakamlara ulasmayi, büyüme ve istihdam artisini devam ettirmeyi ve kalici sosyal refahi güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yilmaz, bütün bu politikalari güçlü bir sosyal irade, sosyal ve siyasal sahiplenme ve liderlikle basaracaklarini ifade ederek, söyle devam etti:

"Özellikle gençlerimize, çocuklarimiza bu anlamda seslenmek istiyorum; hiçbir sekilde kisa vadeli islere bakmamalari, çok çalismalari lazim. Kestirmeden elde edilen hiçbir seyin kiymeti yok ama çalisarak, ter dökerek, ugrasarak elde ettiginiz her kazanim kalici kazanimdir. Insallah çocuklarimizla, gençlerimizle birlikte Türkiye Yüzyili'na yürüyecegiz. Türkiye Yüzyili ayni zamanda Ahiligin, kardesligin, birligin, beraberligin yüzyilidir. Hiçbirimiz, hiçbir siyasi parti, görüs ve kesim tek basina Türkiye Yüzyili'ni insa edemez. Türkiye Yüzyili'ni hep birlikte insa edecegiz. Kirsehir'den aldigimiz bu ruhla, ahilikten elde ettigimiz mirasla gelecege yürüyecegiz insallah."

Törende sed kusanacak is insanlarini da tebrik eden Yilmaz, gelecek nesillere örnek olmalarini diledi.

- "Ahiler, bugün de milletimizin birlik, beraberlik ve kardesliginin teminatidir"

Programda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in gönderdigi mesaj da okundu.

Cumhurbaskani Erdogan mesajinda, Ahilik Haftasi'nin hayirlara vesile olmasini diledi.

Bugün sed kusananlari kutlayan Erdogan, onlara ustaliklarinin bu ilk gününde basarilar temenni etti.

Ahiligin kurucusu olan Ahi Evran'in, hem gönül dünyasini aydinlatan nasihatleri hem kaleme aldigi eserleri hem de örnek hayatiyla milletin, özellikle esnafin kutup yildizlarindan biri oldugunu belirten Erdogan, "Yasadigimiz cografyanin Müslüman Türk yurdu olmasina öncülük eden Ahiler, bugün de milletimizin birlik, beraberlik ve kardesliginin teminatidir. Tipki 8 asir oldugu gibi bugün de 'Ahi, dagitan degil toparlayan, yikan degil yapandir' düsturu bize rehberlik etmektedir." ifadelerini kullandi.

Sinirsiz tüketimin özendirildigi ve insanin giderek bencillestigi bir çagda, Ahiligin asirlardir paylasmayi ve dayanismayi ögütleyen ilkelerine daha siki sahip çikilmasi gerektigini vurgulayan Erdogan, mesajinda sunlari kaydetti:

"Yüzyillarin içinden süzülüp gelen bu kültürü ne kadar güçlü yasatirsak, milli kimligimizi o derece muhafaza etme imkanina kavusuruz. Diger türlü, ne pahasina olursa olsun tüketme pesinde kosan vahsi kapitalizmin toplumumuzu içeriden çökertmesinin önüne geçemeyiz. Ahilik geleneginin, insallah siz kardeslerimin de samimi gayretleriyle, daha nice yillar boyunca Türkiye'nin muhkem bir kalesi olarak mevcudiyetini sürdürecegine inaniyorum. Türk ekonomisine ve milli kimligimizin korunmasina yaptiginiz katkilar için her birinize sükranlarimi sunuyorum. Bu vesileyle Ahilik Teskilatinin kurucusu Ahi Evran'i ve sekiz asirdir bu topraklarda Ahilik gelenegini sürdüren tüm esnaf ve sanatkarlarimizi rahmetle yad ediyorum. Bütün esnaf ve sanatkar kardeslerime Rabbim'den kolayliklar ve bereketli kazançlar niyaz ediyorum. Ticaret Bakanligimiza ve bu anlamli faaliyetlerin düzenlenmesinde görev alan herkese tesekkür ediyorum."

Konusmalarin ardindan Yilmaz, sed kusandirilan yilin Ahisi Ferhat Murat Baykali, yilin kalfasi Levent Çakmak ve yilin çiragi Emre Gülsen'e ödüllerini verdi.

Daha sonra Ticaret Bakani Ömer Bolat'a Ahilik Hizmet ödülünü takdim eden Yilmaz'a, sed kusandirildi ve Ahilik Onur Ödülü verildi.

Türk Yildizlari'nin gösteri yaptigi törende, Jandarma Genel Komutanligi Mehteran Bölügü de konser verdi.