Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, gazetecilerin sorularini yanitladi:Harun Kutbe- "Türkiye artik sahada savunma konseptlerini degistiren bir ülke konumuna geldi. Her sektörde bu böyle. Hangi alana giriyorsak oyun degistirici boyutta giriyoruz" - "Biz ilk turda bu isi bitirecegiz diyoruz, onun göstergesi de Ankara mitingi olacak"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, gazetecilerin sorularini yanitladi:Harun Kutbe- "Türkiye artik sahada savunma konseptlerini degistiren bir ülke konumuna geldi. Her sektörde bu böyle. Hangi alana giriyorsak oyun degistirici boyutta giriyoruz"
- "Biz ilk turda bu isi bitirecegiz diyoruz, onun göstergesi de Ankara mitingi olacak"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Türkiye artik sahada savunma konseptlerini degistiren bir ülke konumuna geldi. Her sektörde bu böyle. Hangi alana giriyorsak oyun degistirici boyutta giriyoruz." dedi.

Ankara'dan AK Parti milletvekili adayi olarak gösterilen Oktay, Ankara-Sivas Yüksek Hizli Tren (YHT) Hatti'nin Sivas'taki açilis töreninin ardindan, trenle Ankara'ya dönüsünde basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

AK Parti'nin, 30 Nisan'da Ankara'da yapacagi mitinge iliskin soruya Oktay, "Ankara'da geri bildirim çok sicak. Biz ilk turda bu isi bitirecegiz diyoruz, onun göstergesi de Ankara mitingi olacak. Muhalefetin iddiasina bakmayin. Ciddiye alinacak iddialar degil. Birinci turda bitirecegimiz kadar bir fark var. Dün Ankara milletvekili adayi arkadaslarimizla da geç saate kadar toplanti yaptik. Rehavete kapilmak yok, son saniyeye, her sey açiklanana kadar durmak yok yola devam." yanitini verdi.

Ankara'nin "memur sehri"nden bilisim, savunma, sanayi sehrine dönüstügünü belirten Oktay, Ankara'nin yerel sorunlariyla ilgilenmenin yani sira mega kent olmasini ve daha üst asamaya çikmasini saglayacak mega projelere de çalistiklarini aktardi.

- "Insansiz bir ordu konseptini konusuyoruz"

Oktay, müjdeler vermeye ve projeler üretmeye devam edeceklerini vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Son 2 ayda bizim projelere bakin gerçekten her biri asrin projesi. Sektörel bazda öyle. Dogal gazi sadece yerin altindan çikarip getirmiyorsunuz. Türkiye'nin enerji üssü olmasiyla alakali, Türkiye'nin sektörde çok ciddi bir oyuncu olmasinin ilk adimi. Simdi petrolde çok ciddi müjdeler aliyoruz, iste Gabar, siz de sahitsiniz terörün en yogun oldugu yerdi.

Togg sadece bir araç degil, akilli cihaz. Bilisim, otomasyon, elektronik alanlarinin lokomotifi olacak. Saglik yine ayni sekilde bir üst asama kendi ilaçlarimiz, asilarimiz, ekipmanlarimizin yerlilestirilmesi, millilestirilmesiyle ilgili. Savunma sanayi, konuyu takip ediyorsunuz, orada bir üst seviyeye 5. nesil uçaklar konusuna geçtik. Simdi insansiz hava, kara, deniz araçlarindan olusan insansiz bir ordu konseptini konusuyoruz. Türkiye artik sahada savunma konseptlerini degistiren bir ülke konumuna geldi. Her sektörde bu böyle. Hangi alana giriyorsak oyun degistirici boyutta giriyoruz."

Oktay, hükümetin hayata geçirdigi projelerine iliskin muhalefetin tutumunu elestirerek, "Bizi içeridekiler yakin takip edemiyor olabilir, onlarin kapasite sorunu var. Meshur ithal danismanlari var ya, göndersinler bir tanesini. Onu da gönderecek cesaretleri olmadigi için hayatlarinda yorulmadiklari için is yapmadiklari, üretmedikleri için bos keseden vaatler veya da iddialarla gittikleri için. Bunlar ülkenin yönetimine talip olduklarini söylüyorlar. Yönetime talip olanlar, insanini, mühendisini bu kadar küçük göremez. Türkiye birilerinden aferin bekleyemez. Türkiye'den aferin bekleyenler var. Müjdelerimiz daha çok olacak." ifadesini kullandi.

- "Bu kadar ciddiyetsiz yaklasimlar olur mu"

Fuat Oktay, Millet Ittifaki'nin vadettigi yönetim sistemine iliskin sunlari kaydetti:

"'Biz burada 7-8 cumhurbaskani yardimcisiyiz. Hani bu 12 Eylül'deki bir konsey vardi ya onun gibi oturacagiz'. Siz bir devlet baskaniyla görüseceksiniz milletin yetki verdigi kisi orada, Türkiye ile kritik bir konu gündeme gelecek. Diyeceksiniz ki 'bir saniye disarida 7-8 tanesi bekliyor, ben bir çikip ikna edeyim onlari'. Bir yilda zaten toplanip, toplanip dagilacaklar. Bir yil sonra tekrar cevap döner herhalde. Bu gülünç bir sey gerçekten. Türkiye'ye yakismayan bir sey. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi yetkiyi cumhurbaskanina verir, cumhurbaskani kendi hükümetini, bakanlarini belirler. Cumhurbaskani yardimciligi oynaniyor. 'Sana su görevi verdim'. Bu kadar ciddiyetsiz yaklasimlar olur mu? Siz dediniz, herkesin ortak bir tavri olacak. LGBT ile ilgili biri açiklama yapiyor, öbürü 'Olmaz'. Bunu millet son derece net görüyor. Milletin, Cumhur Ittifaki'na destegi buradan, güven buradan kaynaklaniyor."

- "Hiç sasirmadik"

Terör örgütü elebaslarinin, Millet Ittifaki'na destek açiklamalarinda bulundugunu ifade eden Oktay, su degerlendirmelerde bulundu:

"Hiç sasirmadik biz. Bunlari 7'li masaya oturtan kim ise terör örgütlerini destekleyenlerin de onlar oldugunu biliyoruz. Bu da bir sir degil, artik bütçelerine resmi olarak koyuyorlar. Binlerce, on binlerce her türlü silahlari kendileri veriyor, helikoptere kadar. Geregini yaptik ilgili yerlere. Simdi onlarin iplerini elinde tutanlar da onlara gerekli yollari gösteriyorlar, 7li masaya da gerekli talimatlari veriyorlar. Millete söz vermiyor, agababalarina söz veriyor. 'Bizi hangi amaçla masaya oturtmussaniz söz onun geregini yapacagiz. Yani Suriye'den, Irak'tan askerleri çekmek gerekiyorsa terör devletini kurmaniz için çekecegiz. Terörist basini serbest birakmak gerekiyorsa birakacagiz'. Bu ülkenin kendi vergileriyle aldigi uçaklari, namlulari milletine döndürenleri, 'Hayir bunlar terörist degil bunlarin kapilarini açacagiz' diyorsaniz bu da yine onlara verilen söz. Kandil'in de yaptigi açiklamalar bu yönde. Çok da açik yapiyorlar, 'Erdogan gitmeli, kalirsa kökümüzü kaziyacak'. Kimin kökünü kaziyacak? PKK'nin. Zaten PKK ile FETÖ iç içe girmis, Kandil'in yaptigi açiklamalar 'Aman aman Kiliçdaroglu'nu desteklememiz lazim', onlar onu söylüyor. Kiliçdaroglu gidip HDP ile konusuyor, HDP 'Ne konustuysak açikça millete anlatsana' diyor. Açiklayamiyor. Kendi aralarinda da körebe oyunu gibi bir sey. Biri bunu yapiyor, öbürü diyor ki 'Ya bizde bir sey olmaz, bayrak vatandir söyle bombalariz, böyle bombalariz'. Diyen kim? Bir belediye baskani."

Oktay, sahada Cumhur Ittifaki lehine milletin güvenini ve teveccühünü gördüklerini anlatarak, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun "300 milyar dolar getirecegim" söylemine iliskin, "Devlet yönetimi ciddiyet istiyor. 'Ben 300 milyar dolar getirecegim', gülünç bir sey, çocuklar bile söylemez bunu. 'Ben gittim hamburgercide hamburger yedim, bana 300 milyar dolar verdiler, getiriyorum' falan. Gülerler, millet de gülüyor. Biz oturup isin gerçegini anlatiyoruz." diye konustu.

- "Afete dirençli sehirleri, yapilari olusturmak zorundayiz"

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan, Kentsel Dönüsüm proje ve çalismalarinin kararlilikla yürütüldügünü aktaran Oktay, Istanbul için düsünülen projenin yalnizca bölgenin yeniden yapilanmasi çerçevesinde ele alindigini, Türkiye genelinde afete dirençli sehirlerin olusturulmasiyla ilgili, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde son derece kararli olduklarini dile getirdi.

Kentsel dönüsümün, geçmiste muhalefetin engellemesi çerçevesinde ivme kaybettigini belirten Oktay, kentsel dönüsüm ve kirsal dönüsüme artik "ne pahasina olursa olsun" devam edeceklerini söyledi.

Oktay, "Biz 50 binin üzerinde canimizi kaybettik, cigerimiz yandi. Bölgeyi altyapisi ve üstyapisi ile çok daha dirençli hale getirecegiz, ama diger illerimizde de ayni çalismalari yürütecegiz. Istanbul bunlarin basinda zaten. Türkiye bir deprem bölgesi. Deprem olacak mi, olmayacak mi tartismalarini birakip afete dirençli sehirleri, yapilari olusturmak zorundayiz. Vatandasimizi da afete karsi duyarli hale getirmek zorundayiz." görüsünü paylasti.