Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi yürütülen çalismalara iliskin bilgi verdi:Harun Kutbe,Sefa Sahin- "Evim Yuvan Olsun kampanyasi kapsaminda 15 binin üzerinde konut kaydedilerek su ana kadar toplam 6 bin 946 kisi yerlestirilmistir" - "Depremden etkilenen vatandaslarimiza yönelik 10 bin lira tutarindaki Hane Basi Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarina yatirilmistir" - "1 milyon 805 bin 842 bina incelenmistir. Bu, 5 milyon 242 bin

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay Kahramanmaras merkezli depremler sonrasi yürütülen çalismalara iliskin bilgi verdi:Harun Kutbe,Sefa Sahin- "Evim Yuvan Olsun kampanyasi kapsaminda 15 binin üzerinde konut kaydedilerek su ana kadar toplam 6 bin 946 kisi yerlestirilmistir"
- "Depremden etkilenen vatandaslarimiza yönelik 10 bin lira tutarindaki Hane Basi Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarina yatirilmistir"
- "1 milyon 805 bin 842 bina incelenmistir. Bu, 5 milyon 242 bin

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Evim Yuvan Olsun" kampanyasi kapsaminda kaydedilen 15 binin üzerinde konuta su ana kadar 6 bin 946 depremzedenin yerlestirildigini bildirdi.

Oktay, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, AFAD Baskani Yunus Sezer ile AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan yürütülen çalismalara iliskin bilgilendirme yapti.

AFAD'da afet yönetimi ve koordinasyon çalismalarina araliksiz devam ettiklerini belirten Oktay, devlet ve millet olarak tek yürek yaralarin sarildigini ve felaketten kurtulan vatandaslarin yeniden hayata tutunmasi için çalistiklarini söyledi.

Oktay, afet bölgesini 360 derece sürekli taradiklarini, sorunlar ve gelistirme alanlarini sürekli tespit edip çözüm üreterek yola devam ettiklerini dile getirdi.

Depremlerden etkilenen illere 22 milyar 328 milyon 330 bin 574 lirasi AFAD tarafindan olmak üzere kamu kurum ve kuruluslarinca toplam 30 milyar 795 milyon 500 bin lira ödenek gönderildigini aktaran Oktay bölgede çadir kurulumlarinin araliksiz sürdügünü belirtti.

Fuat Oktay, su ana kadar 354 noktada çadir kent alani olusturuldugunu, 437 bin 613 çadir ve 240 noktada 21 bin 714 konteynerin kurulumunun yapildigini bildirdi.

"Yasadiklari çadirlar ve konteynerler, her biri bir ikametgah adresi olarak belirlenmis ve tescil edilmistir. 330 geçici barinma merkezinde bulunan vatandaslarimiz yerlesim yeri adresini buralara tasiyabileceklerdir." açiklamasinda bulunan Oktay, afet bölgesinde ve afet bölgesi disinda çadir, konteyner, Gençlik ve Spor Bakanligi yurtlari, oteller, kamu misafirhaneleri, Milli Egitim Bakanligi tesisleri ve diger tesislerde toplam 2 milyon 190 bin 300 depremzedenin barindigini aktardi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, "Evim Yuvan Olsun kampanyasi kapsaminda 15 binin üzerinde konut kaydedilerek su ana kadar toplam 6 bin 946 kisi yerlestirilmistir. Depremden etkilenen vatandaslarimiza yönelik 10 bin lira tutarindaki Hane Basi Destek Ödemesi, 1 milyon 376 bin 947 depremzede ailemizin hesaplarina yatirilmistir. Ayrica 261 bin 757 ailemize de 15 bin lira tutarindaki tasinma yardimi yapilmistir. Ödeme islemleri an itibariyla devam etmektedir." dedi.

- Psikososyal destek çalismalari

Bölgede 349 seyyar mutfagin hizmet verdigini, günde 2,5 milyon kisiye 3 ögün sicak yemek saglandigini anlatan Oktay, deprem bölgesinde 1 milyon 39 bin 798, deprem bölgesi disinda 490 bin 607 kisiye psikososyal destek verildigini söyledi.

Bölgede, is yerleri hasarsiz ya da az hasarli olan esnafin hizmet vermeye basladigini, üretimi yeniden canlandirmak için sanayideki tahribati tespite yönelik çalismalarin da devam ettigini vurgulayan Oktay, bölgedeki 34 organize sanayi bölgesinde (OSB) 332 orta ve agir hasarli tesis bulundugunu, bunlarin tekrar tam kapasite faal duruma gelmesi için çalistiklarini anlatti.

Oktay, gereken hallerde OSB'lerin içerisine isçileri ve aileleri için konteyner kentler kuruldugunu, böylece sanayinin devamliliginin saglandigini dile getirdi.

OSB ve sanayi sitelerinin borçlarinin 1 yil süreyle ertelendigini, buralarda üst yapilara saglanan destek oranini yüzde yüze çikardiklarini aktaran Oktay, "Su anda, Kahramanmaras'ta 1450 is yeri, Malatya'da 3 bin 595, Osmaniye'de 155, Adiyaman'da 585, Gaziantep'de 300 ve Hatay'da 2 bin 740 olmak üzere toplam 8 bin 825 is yeri planlanmaktadir." açiklamasinda bulundu.

Fuat Oktay, ISKUR Toplum Yararina Programi kapsaminda 1,5 milyar lira tahsis ederek 20 binin üzerinde istihdam saglandigini, deprem bölgesinde milletin isini korumak amaciyla OHAL süresince isten çikarma yasagi uygulandigini, bölgedeki isçilere çalisamadiklari süre için Kisa Çalisma Ödenegi ile ücret destegi saglandigini hatirlatti.

1 milyar 364 milyon lira yem destegi basta olmak üzere toplam 1 milyar 438 milyon lira destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarina aktarildigini, bölgedeki yetistiriciler için 16 bin ton hayvan yemi ve 7 bini askin hayvan çadirinin temin edildigini kaydeden Oktay, depremzede çiftçilerin Hazine faiz destekli kredilerinin 1 yil süreyle vade farki almaksizin ertelendigini de belirtti.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulunan afetzedelerin durumunu da degerlendirdiklerini hatirlatan Oktay, Türkiye'deki depremzedelere sunulan destek ve hizmetlerin ayni sekilde KKTC'de bulunanlara da saglandigini bildirdi.

Oktay söyle devam etti:

"Türkiye Tek Yürek kampanyasinda taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranin, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirasi yatirilmistir. Toplanan yardimin her bir kurusu deprem bölgesinin insa ve ihyasina harcanmaktadir. Taahhüt edilip henüz AFAD hesaplarina aktarilmayan kismin da önümüzdeki günlerde söz verenler tarafindan iletilecegine inaniyorum."

Hasar tespit çalismalari hakkinda da bilgi veren Oktay, "1 milyon 805 bin 842 bina incelenmistir. Bu, 5 milyon 242 bin 140 bagimsiz bölüme tekabül etmekte. Konut olarak baktiginizda 653 bin konut acil, agir, yikik ve orta hasarli olarak tespit edilmistir. Enkazlarin ise yüzde yirmisini kaldirmis durumdayiz. Bu alandaki çalismalarimiz da çok hizli bir sekilde devam ediyor. Yani artik ayaga kalkma dönemindeyiz." dedi.

Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli kapsaminda, Istanbul ve Gaziantep'te düzenlenen toplantilarla jeofizik, jeoloji ve sismoloji alanindaki bilim insanlariyla, deprem uzmanlariyla yogun istisare halinde çalistiklarini, buradan çikan sonuçlara göre hareket ettiklerini anlatan Oktay; Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi bünyesinde 13 kurul olusturuldugunu ve bunlarin her birinde çalismalarin çok ciddi sekilde devam ettigini söyledi.

Fuat Oktay, en dogru, en saglam zemine ve o zemine göre yapilasmayi seçerek yöresel mimariye uygun, zemin arti 3-4 kati geçmeyecek konutlarin insa sürecinin basladigini, ilk etapta 35 bin konutun yapilacagini dile getirdi.

- Yagislara yönelik deprem bölgesindeki tedbirler

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay açiklamasinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

Adiyaman'daki yagislar nedeniyle çadir kentleri su bastigi seklindeki haberlerin sorulmasi üzerine Oktay, bölgede tedbirlerin alindigini ve zemin saglamlastirma çalismasinin yapildigini kaydetti. Oktay, bölgede gelecek birkaç günde yagisli hava ve rüzgar etkili olacagi için tüm birimleri uyardiklarini aktardi.

- Hatay'da mezarliktaki Türk bayraklarinin sökülmesi

"Hatay'daki mezarliklardan Türk bayraklarinin kaldirildigi" iddiasi sorulan Oktay su ifadeleri kullandi:

"Mezarliklar sov yeri degil. Sov yapacaklarsa baska yer arasinlar. Bu olayin aslini ariyorsaniz da Içisleri Bakani'miz gerekli açiklamalarda bulundu. Oradaki olay, Hatay Büyüksehir Belediyesinin mezarliklara gidip kendi bayraklarini, flamalarini açmasiyla alakalidir. Bu nasil bir zihniyettir? Mezarliklar sov yeri mi? Zaten orada Türk bayraklari vardir."

- Bir dernege ait asevinin kapatilmak istendigi iddiasi

Fuat Oktay, Malatya'da bir dernege ait asevinin kapatilmak istendigi iddiasina yönelik soru üzerine, bölgede geçici is yerleri insa edilecegi için asevi çadirinin uygun baska bir alana tasinacagini bildirdi.

Deprem bölgesinde tüm çalismalarin planladiklari gibi yapilacagini vurgulayan Oktay sunlari söyledi:

"Zaten birkaç güne kadar ramazana girecegiz. Baska bir iklime giriyoruz. Asevleri, beslenme, barinma boyutundaki faaliyetler de dahil hazirlik çalismalari tüm hiziyla devam ediyor. Bölgede herhangi bir zafiyete, sikintiya sebep vermeden ramazani daha huzurlu bir ortamda geçirmenin yollarini arayacagiz. Dolayisiyla birlik, beraberlik ve dayanisma önemli. Türkiye seçim sürecine girdi ama bu asla bizi afet bölgesindeki çalismalarimizi, afetzedenin ihtiyaçlarini ve odaklanmamizi asla engellemeyecektir."