Cumhurbaskani Erdogan, Samandag Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Mümin Altas,Yesim Sert Karaaslan- "Afet bölgesinin genisligine ve yikimin büyüklügüne ragmen devletin ve milletin imkanlarinin tamaminin deprem bölgesi için seferber edildiginden kimse süphe etmesin" - "(Deprem bölgesi) Acil ihtiyaç olan 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin insasini 1 yil içinde bitirecek planlamayla yolumuza devam edecegiz" - "Cografyamizda asirlarca oynanan oyunlari artik çöpe atma, kendi oyunumuzu yazma, yö

Cumhurbaskani Erdogan, Samandag Afet Koordinasyon Merkezi'nde konustu:Mümin Altas,Yesim Sert Karaaslan- "Afet bölgesinin genisligine ve yikimin büyüklügüne ragmen devletin ve milletin imkanlarinin tamaminin deprem bölgesi için seferber edildiginden kimse süphe etmesin"
- "(Deprem bölgesi) Acil ihtiyaç olan 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin insasini 1 yil içinde bitirecek planlamayla yolumuza devam edecegiz"
- "Cografyamizda asirlarca oynanan oyunlari artik çöpe atma, kendi oyunumuzu yazma, yö

HATAY (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Afet bölgesinin genisligine ve yikimin büyüklügüne ragmen devletin ve milletin imkanlarinin tamaminin deprem bölgesi için seferber edildiginden kimse süphe etmesin." dedi.

Erdogan, Hatay'in Samandag ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptigi konusmada, 6 Subat'ta yasanan ve daha sonrasinda binlerce sarsintiyla devam eden depremler nedeniyle geçmis olsun dileklerini iletti.

Depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakinlarina sabir ve bassagligi dileyen Erdogan, yasamini yitirenler için Fatiha okudu.

- "Hatay'a ve tüm deprem bölgesine ulasmak için canla basla gayret ettik"

Erdogan, genis bir alanda etkisi hissedilen afetin en çok yikima ve can kaybina yol açtigi sehrin, Hatay oldugunu belirtti.

Antakya'dan Samandag'a kadar pek çok ilçeyi derinden sarsan afetin boyutlarini anlatmaya kelimelerin kafi gelmedigine dikkati çeken Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Asrin felaketi olarak tanimlanan bu depremin ayni zamanda zorlu kis sartlarinin hüküm sürdügü günlerde olmasi, sikintilarimizi daha da artirdi. Pisti zarar gören Hatay Havalimani'nin uçusa kapanmasi, yollarin hasar görmesi, ilk günlerde haberlesmenin güçlükle yapilabilmesi, ilave sorunlar olarak karsimiza çikti. Buna ragmen devlet ve millet olarak afetin ilk anindan itibaren Hatay'a ve tüm deprem bölgesine ulasmak için canla basla gayret ettik. Sehirdeki kamu görevlilerimizden çalisabilecek durumda olanlar, zaten hemen islerinin basina kostular. Diger yerlerden buraya ulasmak için yola çikan ekiplerimiz de epeyce bir mücadelenin ardindan birer ikiser Hatay'a geldiler. Yikilan bina sayisinin fazla, arama kurtarma personeli sayisinin sinirli olmasi sebebiyle ekiplerimiz adeta vakitle yarisarak müdahaleleri yürüttü. AFAD'dan madencilerimize, belediyelerimizden sivil toplum kuruluslarina kadar kendi personelimiz ve uluslararasi ekiplerle dünyada esi benzeri görülmemis bir arama kurtarma sayisi olan 35 bin kisiye ulastik. Bu ekiplerin yarisi Hatay'da da görev yapti."

Erdogan, diger destek personelleriyle 271 bin görevlinin deprem bölgesinde çalistigini, gönüllüler ve sivil toplum kuruluslari mensuplariyla yaklasik yarim milyon insanin, depremzedelerin yardimina kostugunu söyledi.

"Depremde yikilan her yerlesim yerini üçer beser belediyemize adeta zimmetleyerek onlarin altyapilarini ve güçlerini burada degerlendirdik." diyen Erdogan, ülkenin dört bir yanindan ihtiyaç duyulan tüm araç, gereç ve cihazi bölgeye getirdiklerini ancak tüm çabalara ragmen ilk günlerde vaktinde yetisemedikleri yerlerin oldugunu ifade etti.

- "Türkiye'den daha hizli refleks verecek bir ülke yoktur"

"Afet bölgesinin genisligine ve yikimin büyüklügüne ragmen devletin ve milletin imkanlarinin tamaminin deprem bölgesi için seferber edildiginden kimse süphe etmesin." ifadelerini kullanan Erdogan, söyle konustu:

"Askerimizi, polisimizi, jandarmamizi, saglikçilarimizi, egitimcilerimizi, ilgili tüm kurumlarimizin personelini, uçagindan helikopterine ve gemisine kadar tüm araçlarimizi depremzedelerimiz için harekete geçirdik. Milletimiz, 85 milyon, buradaki kardesleri için tek yürek oldu. Tüm bunlari, deprem bölgesindeki 11 sehirde yasayan 14 milyon insanimiz gayet iyi biliyor. Vefat sayisinin 48 bini buldugu, yaralilarin 115 bini astigi, 50 bin binanin yikildigi böyle bir felaket karsisinda Türkiye'den daha hizli refleks verecek bir ülke yoktur. Bunu ülkemize gelen yabancilarin bizzat kendileri söylüyor. Üstelik, yürütülen arama kurtarma ve yardim çalismalari; ardi arkasi kesilmeyen, bir kismi da müstakil deprem büyüklügünde olan sarsintilar esliginde yapildi. Fedakarca ve kahramanca yapilan bu çalismalarda yer alan tüm kamu personelini, gönüllüleri, sivil toplum mensuplarini, uluslararasi ekipleri, sahsim, milletim adina tebrik ediyorum. Çalismalarin düzene girmesiyle birlikte önce arama kurtarma faaliyetleri, ardindan enkaz kaldirma çalismalari hizlandi. Bu arada kalici barinma merkezleri ile acil gida ve giyim ihtiyaçlarinin temini için gereken mekanizmalar kuruldu ve isler hale getirildi."

Erdogan, milletin, ülkenin dört bir yanindan adeta yagdirdigi yardim malzemelerinin, belirli bir düzen içinde depremzedelere ulastirilmaya baslandigini dile getirdi.

Çadirlardan yurtlara, okullardan otellere, diger bölgelere gideceklere saglanan kolayliklardan konteyner kentlere kadar eldeki her imkanin degerlendirildigini anlatan Erdogan, artçi sarsintilarin sürmesinin ister istemez evleri saglam veya az hasarli vatandaslari da huzursuz ettigi için bölge disina gidis yasandigini aktardi.

Köyü olanlarin köyüne, diger yerlerde akrabasi, esi dostu olanlarin onlarin yanina, talep edenlerin devletin sagladigi barinma merkezlerine giderek deprem firtinasinin dinmesini bekledigini hatirlatan Erdogan, "Bu arada kalici konutlarin insasi için hemen kollari sivadik. Yer tespiti yapilan, zemin ve etüt çalismalari biten yerlerde süratle temelleri atip ise basladik. Orta hasarlilarin da dahil edilmesiyle yaklasik 650 bin konut ihtiyacimizin oldugunu gördük. Acil ihtiyaç olan 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin insasini bir yil içinde bitirecek bir planlamayla yolunuza devam ediyoruz." diye konustu.

- Samandag'da 17 bin 331 konut insa edilecek

Erdogan, Samandag'da insa edilecek konut sayisinin 17 bin 331 oldugunu belirterek, herkesi tamamen saglam, güvenli, huzurlu konutlara kavusturana kadar insa ve ihya faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Geçmiste bu konuda yasanan zorluklarin bir daha tekerrür etmemesi için gereken adimlari da ilk firsatta atacaklarini dile getiren Erdogan, tüm bu çalismalarda, depremde en çok yikima ve can kaybina ugrayan Hatay ve ilçelerinin, önceliklerin en basinda yer alacaginin altini çizdi.

Erdogan, afetlerin; ayni zamanda milletlerin birligini, beraberligini, kardesligini, dayanismasini, kabiliyetini, dirayetini test ettigi sinamalar oldugunu vurgulayarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye, 6 Subat depremlerinin sinamasindan alninin akisla çikmistir. Her dönemde görülebilecek birkaç hadise, kötü ses, provokasyon girisimi disinda kalplerimizi de ellerimizi de birlestirerek yasadigimiz felaketin yaralarini sardik, yönümüzü tekrar ortak gelecegimize döndük.

Güçlü bir devletin kivançta ve tasada ortaklasabilen bir milletin önemi, böyle dönemlerde daha iyi anlasiliyor. Bunun için ilk asrini geride biraktigimiz Türkiye Cumhuriyeti devletimizin bize sundugu güven, huzur ve refah çatisina daha siki sahip çikmaliyiz. Yasadigimiz onca felakete ve saldiriya ragmen gelecegimize umutla bakmamiz için sayisiz sebebimiz var. Buna karsilik bizi farkliliklarimiz üzerinden birbirimize düsürmek isteyenler de her zamankinden daha büyük bir hirsla üzerimize geliyor. Milletçe birlik ve kardesligimizden aldigimiz güçle bu tuzaklarin hepsini de bozacak dirayete hamdolsun sahibiz.

Cografyamizda asirlarca oynanan oyunlari artik çöpe atma, kendi oyunumuzu yazma, yönetme ve sergileme vakti gelmistir. Cumhuriyet'imizin yeni asrini, hayallerimizin pesinde giderek, vizyonumuzu insa ederek, programlarimizi uygulayarak Türkiye Yüzyili haline getirmekte kararliyiz."

Gelecek nesillere birakilacak en büyük mirasin bu olacagini vurgulayan Erdogan, "Küresel krizleri firsata dönüstürme yolunda atilan adimlardan en küçük bir tavsamaya izin vermeden, insallah bu mücadeleyi sizlerle birlikte zafere ulastiracagiz." temennisinde bulundu.

Erdogan, Türkiye'nin büyümesinin, güçlenmesinin, kalkinmasinin, zenginlesmesinin, kendi vatandaslariyla birlikte bölgesindeki herkesin de yararina oldugunun altini çizdi.

Bir vatandasin, kendisinden Karaçay Baraji'nin tamamlanmasina iliskin talebi oldugunu belirten Erdogan, "Karaçay Baraji ile ilgili gerekli talimati da döner dönmez, özellikle de Devlet Su Islerinden sorumlu bakanima, Vahit Bey'e tekrar verecegim. Insallah, sonu hayir olur." açiklamasinda bulundu.

- Bahçeli: "Sorunlarin çözümünde gecikme içerisinde olamayiz"

MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli de Kahramanmaras merkezli depremlerde ülkenin büyük felaketle karsi karsiya kaldigini belirterek, "Böyle bir dönem içerisinde devletimiz güçlüdür. Ülkemizin yönetimi Sayin Cumhurbaskani'miz ve degerli kadro arkadaslariyla çok büyük bir gayret içerisinde her türlü yarayi, her türlü felaketi, her türlü olmazi ortadan kaldirmak için gece gündüz gayret göstermektedirler." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütün unsurlariyla depremin felaketinin asilmasinda üstün gayret gösterdigini vurgulayan Bahçeli, "Bu aci büyüktür. Degerli Samandaglilar bunu görmemezlikten gelemeyiz, bunu hafife alamayiz, sorunlarin çözümünde gecikme içerisinde olamayiz." diye konustu.

Bahçeli, birlik ve beraberligin korunmasi, kardesligin pekismesi ve dayanisma ruhunun artmasinin önemine isaret ederek, "Milletçe bu ülkenin insanlari olarak, bu yaranin kapanmasinda yönetimin yaninda bulunma arzusu insallah çok kisa süre içerisinde ülkeyi mutlu, devletimizi güçlü, birlik ve beraberligimizi de pekismis olarak ortaya koyacaktir." ifadesini kullandi.