Çocuklarda ergenlik öncesi skolyoz kontrolü tedavi sansini artiriyorVeysel Altun- OMÜ Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coskun: - "Özellikle adet öncesi dönemde kizlarin en azindan bir omurga röntgeninin çekilmesi, yine erkeklerde de ergenlik öncesi dönemde bir kez omurga röntgeninin çekilmesi olasi bir skolyoz hastaliginin tedavisine erken baslamak adina önemli. Çünkü tedaviye ne kadar erken baslarsak o kadar iyi sonuç alma ihtimalimiz yüks
SAMSUN (AA) - VEYSEL ALTUN - Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coskun, çocuklarda ergenlik öncesi skolyoz (omurga egriligi) kontrolünün tedavi sansini artirdigini söyledi.
Doç. Dr. Coskun, AA muhabirine, omurganin ön ve arka planinda 10 dereceden fazla olan egriligi skolyoz hastaligi olarak kabul ettiklerini belirtti.
Skolyozun durus bozuklugundan ayirt edilmesi gerektigini vurgulayan Coskun, durus bozuklugunun basit egzersizlerle düzelebilecegini, skolyozda ise omurga yapisinda bir deformasyondan söz ettiklerini anlatti.
Coskun, skolyozun genellikle 10-19 yas araliginda görüldügüne isaret ederek, "Skolyoz, nedeni bilinmeyen bir hastaliktir. Ergenlik, adölesan idiopatik skolyozun en sik görülen yas grubunu olusturmakta. Sikayetler genelde omuzlarin bir tarafinda yükseklik farki olmasi, bir omuzun daha yukarida yerlesmesi. Ayrica hasta öne dogru egildiginde, hastada bir tarafinda sirtinda bir yükseklik, bir kamburluk bulgusu olmasi. Bu yükseltinin bir tarafta belirginlesme, diger tarafta silinme, skolyozun ana bulgularindandir." dedi.
Skolyozun tedavisinin mümkün oldugunu ve genellikle kabul görmüs üç tedavi seklinin oldugunu aktaran Coskun, söyle devam etti:
"Skolyoz hastaliginda tedavilerden biri gözlem tedavisidir. Gözlem skolyozda bir tedavidir. Biz gerçekten de 0 ila 20 derece arasindaki egriliklere pek bir sey yapmayiz. Bu çocuklarin gelisimini takip ederiz ve eriskin yasa geldiginde de bu tedaviyi sonlandiririz. Artik bu çocuklarin bir riski, hastaligin ilerlemesi açisindan yoktur. 20 ila 40 derece arasinda ise ya da 45 dereceye kadar biz çocugun yasi eger uygunsa korse tedavisi uygulariz. Korse tedavisi için çocugun büyümesinin devam etmesi lazim. Kemik yasi tamamlan, büyümesi tamamlanmis bir çocukta korse tedavisinin yeri yoktur. 45 dereceyi asan egriliklerde ise egriligin her sene ilerleyecegini öngörerek cerrahi tedavi uygulamaktayiz."
Yaptiklari cerrahi müdahalelerin basariyla sonuçlandigini aktaran Coskun, ameliyat sonrasi hastalarin boylarinin birkaç santimetre uzadigini söyledi.
- "Yüzmenin direkt olarak skolyoz egriliginin gerilemesinde bir etkisi yok"
Coskun, yüzmenin skolyoza iyi geldiginin dogru olmadigi dile getirerek, "Yüzmenin skolyoza iyi geldigi yillarca söylendi. Biz de hep öyle inandik. Yapilan çalismalar artik gösteriyor ki yüzmenin direkt olarak skolyoz egriliginin gerilemesinde bir etkisi yok. Hatta bazi yayinlar kötülestirdigini de söylüyor. Ama bu da teyide muhtaç bir çalisma. Sonuçta yüzme genel vücut sagligi açisindan gayet iyi bir spordur. Tüm kaslari çalistirir. Ancak skolyoza direkt olarak etkisi maalesef yoktur." diye konustu.
Skolyozun özellikle kiz çocuklarinda daha sik görüldügünün altini çizen Coskun, ergenlik öncesi çekilecek bir omurga röntgeninin tedavide daha iyi yol alinmasini saglayacagina isaret ederek, "Kiz çocuklarinda dogumsal kalça çikiginda oldugu gibi skolyoz yönünden tedbirli olmakta fayda var. Özellikle adet öncesi dönemde kizlarin en azindan bir omurga röntgeninin çekilmesi, yine erkeklerde de ergenlik öncesi dönemde bir kez omurga röntgeninin çekilmesi olasi bir skolyoz hastaliginin tedavisine erken baslamak adina önemli. Çünkü tedaviye ne kadar erken baslarsak o kadar iyi sonuç alma ihtimalimiz yüksek." ifadelerini kullandi.
Doç. Dr. Coskun, salgin döneminde kontrollerin aksatilmasi nedeniyle skolyoz hastalarinin sayisinda bir miktar artis gözlemlediklerini sözlerine ekledi.