Çin ve Rusya, Sibirya'nin Gücü 2 dogal gaz boru hattinin insaatina hiz vermeyi hedefliyorFuat Kabakci

Çin ve Rusya, Sibirya'nin Gücü 2 dogal gaz boru hattinin insaatina hiz vermeyi hedefliyorFuat Kabakci

ANKARA (AA) - Çin ve Rusya'nin Sibirya'nin Gücü 2 boru hattinin insasina yönelik arastirma ve müzakereleri tesvik edecegi bildirildi.

Çin Disisleri Bakanligi, Çin Devlet Baskani Si Cinping'in Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Moskova'da yaptigi görüsmenin ardindan iki liderin imzasinin bulundugu ortak bildiriyi yayimladi.

Bildiriye göre, iki ülke Rusya'nin Sibirya bölgesinden baslayip Mogolistan'dan geçerek Çin'e dogal gaz ulastiracak Sibirya'nin Gücü 2 boru hatti insasina yönelik arastirma ve müzakerelerin ilerletilmesi saglanacak.

Çin ve Rusya petrol, dogal gaz, kömür, elektrik ve nükleer enerji alanindaki isbirligi projelerini de destekleyecek.

- Rusya, Çin'e 98 milyar metreküp dogal gaz gönderecek

Putin dün yaptigi açiklamada, Sibirya'nin Gücü 2 boru hatti konusunda Çin ile tüm parametrelerde anlasmaya varildigini belirtmisti.

Rusya'nin mevcut ve müzakere edilen projelerle Çin'e 2030'a kadar 98 milyar metreküp gaz ve 100 milyon ton sivilastirilmis dogal gaz (LNG) tedarik edecegini ifade eden Putin, Rus firmalarin Çin ekonomisinin enerji talebini karsilamaya hazir oldugunu kaydetmisti.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak da Sibirya'nin Gücü 2 boru hattinin 50 milyar metreküp gaz tasima kapasitesine sahip olacagina isaret ederek, "Bu oldukça büyük bir miktar. Kuzey Akim'in kapasitesi 55 milyar metreküp. Bu da böyle bir projenin Kuzey Akim'in yerini tamamen alacagi anlamina geliyor." ifadelerini kullanmisti.

Dünyanin dogal gaz tüketiminde önde gelen ülkelerinden Çin, 2022'de yaklasik 109 milyon ton dogal gaz ithal etti.