CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Kahramanmaras'ta STK temsilcileriyle bulustu:Özgün Tiran,Erhan Cihan Ünal,Izzet Mazi,Halife Yalçinkaya,Tunahan Akgün- "Kisa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli programlarin mutlaka yapilmasi ve kamuoyuyla paylasilmasi lazim. Kisa vadede esnafin, sanayicinin, tüccarin, evi yikilan, dükkani yikilan insanin faiz borçlarinin mutlaka silinmesi lazim" - "Hiç kimse umutsuzluga kapilmasin. Türkiye güçlü ve yeterli kaynaklari olan bir ülkedir"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Kahramanmaras'ta STK temsilcileriyle bulustu:Özgün Tiran,Erhan Cihan Ünal,Izzet Mazi,Halife Yalçinkaya,Tunahan Akgün- "Kisa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli programlarin mutlaka yapilmasi ve kamuoyuyla paylasilmasi lazim. Kisa vadede esnafin, sanayicinin, tüccarin, evi yikilan, dükkani yikilan insanin faiz borçlarinin mutlaka silinmesi lazim"
- "Hiç kimse umutsuzluga kapilmasin. Türkiye güçlü ve yeterli kaynaklari olan bir ülkedir"

KAHRAMANMARAS (AA) - CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu kisa, orta ve uzun vadeli programlarin mutlaka yapilmasi ve kamuoyuyla paylasilmasi gerektigini belirterek, "Kisa vadede esnafin, sanayicinin, tüccarin, evi yikilan, dükkani yikilan insanin faiz borçlarinin mutlaka silinmesi lazim." dedi.

Kahramanmaras'ta ziyaretlerde bulunan Kiliçdaroglu, ilk olarak Ticaret ve Sanayi Odasi ile Ticaret Borsasinin hizmet verdigi binada, çesitli sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Ardindan Yasam Hak Konteynerini gezen Kiliçdaroglu, sonrasinda Konak Belediyesi tarafindan olusturulan çadir kenti ziyaret edip, vatandaslarin isteklerini dinledi.

Ankara Büyüksehir Belediyesinin lojistik merkezine gelen Kiliçdaroglu, burada sivil toplum kurulusu (STK) temsilcileriyle bulustu.

- "Sanayi kuruluslarinin da yeniden ayaga kaldirilmasi lazim"

Kiliçdaroglu, toplantinin ardindan yaptigi konusmada, kentte sivil toplum ile meslek kuruluslari, ticaret ve sanayi,esnaf ve ziraat odalari yetkilileriyle görüstüklerini söyledi.

Görüsmelerde kendilerine pek çok sorunun aktarildigini belirten Kiliçdaroglu, "Düsündüklerimizi, sorunun nasil asilacagini, nasil çözülecegi konusunda düsüncelerimizi kendileriyle paylastik. Kisa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli programlarin mutlaka yapilmasi ve kamuoyuyla paylasilmasi lazim. Kisa vadede esnafin, sanayicinin, tüccarin, evi yikilan, dükkani yikilan insanin faiz borçlarinin mutlaka silinmesi lazim. Bunu kendilerine aktardik. Kredi borçlarinin ise onlarin kaldirabilecekleri bir zaman dilimine göre ayarlanmasi ve taksitlendirilmesi lazim." diye konustu.

Ciddi sorun yasayan sanayi kuruluslarinin oldugunu ifade eden Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Bu sanayi kuruluslarinin da yeniden ayaga kaldirilmasi lazim. Bu konuda da kredi destekleri ihtiyaçlari var. Bu ihtiyaçlarin da mutlaka saglanmasi gerekiyor. Bankalarin bu konuda iktidarla oturup konusarak bu sorunu asmasi için ya proje üretmeleri gerekir veya siyasal iktidarin belli konuda bankalara güvence vermesi gerekir; bu sorunu bu sekliyle asabilirler.

En önemli sorunlardan biri de nitelikli eleman sorunu. Çok sayida insan, Malatya'yi terk ettigi gibi, Hatay'i terk ettigi gibi, Kahramanmaras'i da terk etmis durumda. Bunlar büyük ölçüde Kahramanmaras'in disindalar ve çocuklarini da okullara verdiler. Nitelikli personel, yani usta mühendis gibi pek çok personel olmadigi için fabrikalar verimli çalisamiyor. Bazi fabrikalar ise hiç çalisamiyor. Dolayisiyla nitelikli personelin tekrar is basina dönmesi, fabrikalara dönmesi ve çalismasi için de belli tesviklerin getirilmesi gerektigi ifade edildi."

Kiliçdaroglu, çiftçilerin de sorunlarinin oldugunu, Ankara Büyüksehir Belediyesinin esnaf ve çiftçilerle ilgili bazi düzenlemeler yaptigini anlatarak, "Ankara Büyüksehir Belediye Baskanimiz kendilerini destekleyecek protokol çerçevesinde Ankara'ya gelecekler, onlara belli imkanlar saglanacak. Herhangi bir kira alinmayacak. Gübre destegi verilecek, yem destegi verilecek. Bütün bunlarin tamamini yapacagiz. Ankara Büyüksehirin, Kahramanmaras'a verdigi destegi Ankara, Istanbul gibi büyük belediyelerimizle Mugla gibi, Aydin gibi belediyelerimiz de diger sorumlu olduklari kentlere verecek." ifadesini kullandi.

Devleti yönetenlerin, kisa, orta ve uzun vadede ne yapacaklarini açiklamasi gerektigini, bunun yapilmadigini belirten Kiliçdaroglu, "devlet yönetiminin ciddiyet istedigini, günübirlik kararlarla devlet yönetilemeyecegini" söyledi.

- "Sorumlular hakkinda da davalarin açilmasi lazim"

Türkiye'nin iyi yönetilmesi gerektigine isaret eden Kiliçdaroglu, "Var olan sorunlarin tamamini sirtlanacagiz. Millet Ittifaki olarak sirtlanacagiz. Bütün sorunlari çözecegiz. Bütün vatandaslarim emin olsunlar. Hiç kimse umutsuzluga kapilmasin. Türkiye güçlü ve yeterli kaynaklari olan bir ülkedir. Iyi bir yönetim, halkina hesap veren bir yönetim, saydam bir yönetim oldugu takdirde pek çok kurulustan yardim da alabiliriz. Pek çok kurulustan, düsündügümüzden çok daha uygun kosullarda kredi de alabiliriz. Dolayisiyla Türkiye bu sorunu asar." degerlendirmesinde bulundu.

Deprem bölgesiyle ilgili kararlarin bir bütün halinde alinmasi gerektigine deginen Kiliçdaroglu, bölgede evlerin, konutlarin, fabrikalarin yikilarak zarar gördügünü animsatti.

Millet Ittifaki olarak bütün sorunlari çözmeye talip olduklarini anlatan Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bir binanin yapiminda, bir is yerinin yapiminda sadece bir kisinin sorumlulugu yoktur. O binanin, o is yerinin yapimindan eve tasinincaya kadar olan süreçte onlarca kisinin imzasi vardir. Onlarca kisinin her birinin de ayri ayri sorumlulugu vardir. Sorumlular hakkinda da davalarin açilmasi lazim. Yani bu kadar insanin ölümünden sorumlu olanlarin, imza atanlarin, ellerini kollarini sallayarak kentlerin sokaklarinda gezmesini asla kabul etmiyorum. Yeri geldiginde onlarin da hesap vermesi lazim. Yaziktir, günahtir. Bu kadar insanin kani yerde kalmamali. Bu kadar insanin kani yerde kaliyorsa biz güzel bir gelecek, inançli bir gelecek, adaletli bir gelecek insa edemeyiz. Biz güzel bir gelecek insa ediyoruz ki hesap veresin ki o imzayi atanlar bir daha imza atarken o binayi, o dükkani, o evi satin alacak kisinin sagligini düsünebilsin. Ona göre imza atabilsin. Yaptigi binanin saglam oldugunu, altina attigi imzanin da güvenilir imza oldugunu herkese duyurabilsin."

Kiliçdaroglu, lojistik merkezinde çalisan isçilerle yemek yedikten sonra Pazarcik ilçesinde Izmir Büyüksehir Belediyesince olusturulan konteyner kenti ziyaret ederek programini sonlandirdi.

Kiliçdaroglu'na, CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Baskan yardimcilari Seyit Torun ve Ali Öztunç, CHP Kadin Kollari Genel Baskani Aylin Nazliaka, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas da eslik etti.