Bulgaristan'da HÖH partisinin hedefi koalisyon ortakligiIhvan Radoykov- HÖH Genel Baskani Mustafa Karadayi: - "Insallah bu seçimlerden sonra hükümet ortagi oluruz ve Bulgaristan'in en büyük problemi olan, devam eden siyasi krizi çözer, onu asabiliriz"

Bulgaristan'da HÖH partisinin hedefi koalisyon ortakligiIhvan Radoykov- HÖH Genel Baskani Mustafa Karadayi:
- "Insallah bu seçimlerden sonra hükümet ortagi oluruz ve Bulgaristan'in en büyük problemi olan, devam eden siyasi krizi çözer, onu asabiliriz"

RUSÇUK (AA) - IHVAN RADOYKOV - Bulgaristan'da üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), 2 Nisan'da yapilacak erken genel seçimlerden sonra hükümete katilmayi hedefliyor.

Ülkenin kuzeydogusundaki Rusçuk bölgesinde seçim kampanyasinin açilisina katilan HÖH Partisi Genel Baskani Mustafa Karadayi, kampanya çalismalarini AA muhabirine anlatti.

Bu seçimlerde parti olarak son derece net ve açik "sagduyu, sorumluluk ve diyalog" sloganini seçtiklerini belirten Karadayi, "Insallah, bu seçimlerden sonra hükümet ortagi oluruz ve Bulgaristan'in en büyük problemi olan, devam eden siyasi krizi çözer, onu asabiliriz." dedi.

Kampanya sirasinda HÖH'ün milletvekili adaylari ile Bulgaristan'in tamamini gezeceklerini dile getiren Karadayi, "Seçimdeki hedefimiz milletvekili sayisini yükseltmek, parlamentoda iktidara katilmak, seçimden sonra Bulgaristan'daki siyasi krizi asmak, hükümet kurup bu hükümette ortak olmaktir." ifadelerini kullandi.

Bulgaristan'da 240 sandalyeli parlamentoda 36 milletvekili bulunan HÖH'ün Genel Baskani Karadayi, ülkeyi köse bucak gezerek mümkün oldugu kadar çok seçmenle yüz yüze gelmeye çalisacaklarini söyledi.

Seçimde yurt disinda da oy kullanilabilecegini animsatan Karadayi, yurt disinda ve Türkiye'de yasayan Bulgaristan vatandaslarina HÖH'e destek vermeleri çagrisinda bulundu.

- "Depremden sonra hemen yardima kostuk"

Karadayi, parti olarak Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen 6 Subat'taki depremlerin ardindan ilk saatlerde Türkiye'ye yardima kostuklarini anlatti.

Seçimlerden önce Türkiye'yi ziyaret edip Bulgaristan vatandaslari ve partinin seçmenleriyle görüsmeyi planladiklarini ifade eden Karadayi, "Maalesef bu felaket, bu deprem engel oldu, büyük Türkiye'ye büyük bir geçmis olsun diliyoruz." diye konustu.

Karadayi, partinin yerel örgütlerinden 1500 kisinin 29 bölgede seferber olup yardim için kapsamli kampanya baslattigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye'nin, Türk halkinin, kardeslerimizin yaninda yer aldik. Biz Bulgaristan'da çok büyük bir yardim kampanyasi düzenledik. 115'ten fazla tirla Türkiye'ye yardim malzemesi götürdük. Bagis hesaplarimizda 2,5 milyon leva (1,25 milyon avro) birikti, yaklasik 100 yasam furgonunu Türkiye'ye yolladik."

Bulgaristan hükümetinin de ilk saatlerde Türkiye'ye yardim ve kurtarma ekipleri yolladigina isaret eden Karadayi, "Böylesi zor ve aci bir durumda kendimizi mobilize ederek gerekli organizasyonumuzu yapabildik. Bunlar, bizim için gurur verici olaylardir. Yardim kampanyamiz bizim açimizdan basarili oldu." ifadelerini kullandi.

HÖH'ün seçim kampanyasindaki tüm etkinlikler, Kahramanmaras merkezli depremlerde ve Yunanistan'daki tren kazasinda hayatlarini kaybedenler için saygi durusuyla basliyor.

- Iki yilda 5'inci genel seçim

Bulgaristan Parlamentosunun son 4 dönemde hükümet kuramamasi nedeniyle ülkede son iki yilda halk, 5'inci kez sandik basina gidecek.

Bulgaristan Disisleri Bakanligi, 2 Nisan'daki genel seçimde yurt disinda yasayan Bulgar vatandaslarin ulusal siyasete yön verebilmeleri için 3 kitada, Türkiye dahil 62 ülkede 770'i askin noktada sandik kuracak.

Kamuoyu arastirmalari, yeni parlamentoda yer alabilecek en az 5 siyasi güç arasinda HÖH'ün 3'üncü büyük parti olacagini gösteriyor.