Brent petrolün varil fiyati 76,18 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 76,18 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 76,18 dolardan islem görüyor.

Dün 77,44 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 75,91 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 10.28 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,35 artisla 76,18 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,25 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, Suriye'de ABD öncülügündeki koalisyon üssüne IHA saldirisinin ardindan yükselen gerilimin bölgede arz kesintisine neden olabilecegine yönelik endiselerin artirmasi etkili oldu.

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon), dün yerel saatle 13.30 sularinda bir intihar insansiz hava aracinin (IHA) DEAS ile mücadele koalisyonuna ait bir bakim tesisini vurdugunu duyurdu.

Pentagon, Iran'a ait bir intihar IHA'siyla Suriye'nin Haseke vilayetinde DEAS ile mücadele koalisyonuna ait bir tesise saldiri düzenledigini, saldirida 1 sözlesmeli personelin öldügünü, 1 sözlesmeli personel ile 5 ABD askerinin yaralandigini açikladi.

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin ise ABD Baskani Joe Biden'in talimatiyla, ABD Merkez Komutanligi kuvvetlerine, Iran Devrim Muhafizlari Ordusu (DMO) ile iliskili gruplarin kullandigi tesislere hava saldirilari yapilmasi yetkisi verdigini kaydederek, "Bu saldiri, bugünkü saldirinin yani sira, DMO ile iliskili gruplar tarafindan Suriye'deki Koalisyon kuvvetlerine yönelik son dönemde gerçeklestirilen bir dizi saldiriya yanit olarak gerçeklestirildi." ifadelerini kullandi.

ABD'nin saldirisi, ABD-Iran iliskilerinde tirmanan gerilimin bölgenin ham petrol arzini kesintiye ugratabilecegine yönelik endiselere neden olarak petrol fiyatlarini destekledi.

ABD Enerji Bakani Jennifer Granholm'un ülkenin stratejik petrol rezervini yeniden doldurmanin yillar alabilecegine yönelik açiklamalari ise fiyatlari baskilayan bir unsur oldu.

Uluslararasi basinda yer alan haberlere göre, Granholm, bu yilki düsük petrol fiyatlarindan faydalanmanin kendileri için güç olacagini açikladi. Söz konusu açiklamalar, kisa vadede petrol piyasalarinda daha az alim olacagi degerlendirmelerine yol açarak fiyatlardaki yükselisi kisitladi.

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun 3 Nisan'da gerçeklestirilecegi toplanti öncesi piyasalarda devam eden belirsizlik de fiyatlarda dalgalanmalara neden oluyor.

OPEC+ grubunun mevcut üretim politikasina devam edecegi degerlendirilirken, uzmanlar, son 15 ayin en düsük seviyelerine kadar gerileyen petrol fiyatlarinin bu hafta yüzde 3 ila yüzde 5 arasinda artis gösterebilecegini tahmin ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 77,20 ile 78,48 dolar araliginin direnç, 74,88 ile 73,84 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.