Borçlarin yapilandirilmasina iliskin kanun Resmi Gazete'de yayimlandiMerve Özlem Çakir- Kanun ile Hazine ve Maliye Bakanligi, Ticaret Bakanligi, SGK, il özel idareleri, belediyeler, YIKOB ile ilgili alacaklar yapilandirilabilecek - Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, isletmelerinde mevcut oldugu halde kayitlarinda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaslarin kendilerince veya bagli olduklari meslek kuruluslarinca tespit edilecek rayiç bedeliyle defterlerine kaydedebilecekler, 2022 yi

Borçlarin yapilandirilmasina iliskin kanun Resmi Gazete'de yayimlandiMerve Özlem Çakir- Kanun ile Hazine ve Maliye Bakanligi, Ticaret Bakanligi, SGK, il özel idareleri, belediyeler, YIKOB ile ilgili alacaklar yapilandirilabilecek
- Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, isletmelerinde mevcut oldugu halde kayitlarinda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaslarin kendilerince veya bagli olduklari meslek kuruluslarinca tespit edilecek rayiç bedeliyle defterlerine kaydedebilecekler, 2022 yi

ANKARA (AA) - Hazine ve Maliye Bakanligi, Ticaret Bakanligi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanliklari (YIKOB) ile ilgili alacaklara yapilandirma imkani getiren "Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Kanun kapsamindaki alacaklar için 31 Aralik 2022 tarihi esas alinacak. Mükelleflerce çesitli sebeplerle noksan beyan edilmis veya beyan disi birakilmis geçmis yil gelirlerinin belli oran ve tutarlar dahilinde beyan edilmesi saglanacak.

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, isletmelerinde mevcut oldugu halde kayitlarinda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaslarin kendilerince veya bagli olduklari meslek kuruluslarinca tespit edilecek rayiç bedeliyle defterlerine kaydedebilecekler, 2022 yili için matrah ve vergi artirimi imkani saglanacak.

31 Aralik 2022'den önce islenen fiillere iliskin olup yapilandirma son basvuru tarihine kadar teblig edilen idari para cezalari da yapilandirilabilecek.

Kurumlar vergisi mükelleflerinden tek seferlik ek vergi alinacak, depremden etkilenen illerdeki mükellefler kapsam disinda olacak.

Isverenlerin, depremden etkilenen çalisanlarina yardim için sagladiklari menfaatler üzerinden vergi ve prim kesintisi yapilmayacak. Depremden etkilenenlere sahibi olduklari konutlari ikamet amaciyla bedelsiz olarak tahsis eden konut sahipleri için emsal kira bedeli uygulanmayacak.

Depremde yikilan veya agir hasar gören binalar ile kullanilamaz duruma gelen tasitlara iliskin vergi ve katki paylari ile varsa bu alacaklara iliskin feri alacaklari terkin edilecek, tasitlar üzerindeki vergi dairelerince konulan hacizler kaldirilacak.

Alkollü ve uyusturucuyla araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet vermek disinda sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarina istinaden verilen ceza puanlari silinecek.