Belçika'da seçim hazirliklari tamamlandiSelen Temizer- Avrupa'da Türk nüfusun yogun oldugu ülkelerden Belçika'daki vatandaslar, 6. kez sandiga gidecek- Oy verme islemi baskent Brüksel ve Anvers'te 9, Hasselt'de 3 gün sürecek

Belçika'da seçim hazirliklari tamamlandiSelen Temizer- Avrupa'da Türk nüfusun yogun oldugu ülkelerden Belçika'daki vatandaslar, 6. kez sandiga gidecek- Oy verme islemi baskent Brüksel ve Anvers'te 9, Hasselt'de 3 gün sürecek

BRÜKSEL (AA) - Avrupa'da Türk nüfusun yogun olarak yasadigi ülkelerden Belçika'da, Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için hazirliklar tamamlandi.

Oy pusulalari ve zarflari, tercih kaseleri, sandik kurulu mühürleri, tutanaklar ve seçimlerde kullanilacak kirtasiye malzemeleri, Brüksel Baskonsolosluguna ulasti.

Brüksel Baskonsolosu Umut Deniz'in baskanligindaki Sandik Muhafaza ve Ulastirma Komisyonunu olusturan siyasi parti temsilcileri Nurettin Dereli (AK Parti), Derya Bulduk (CHP) ve Erdin Dogan'in (MHP) esliginde oy pusulalari, dört kilitli kapinin ardindaki odaya yerlestirildi.

Baskonsolos Deniz, AA muhabirine, her komisyon üyesinde bir anahtarin bulundugunu belirterek, Belçika'da 9 gün sürecek seçim boyunca her sabah odadan malzemelerin birlikte alinip seçim mekanina götürülecegini, her aksam oy verme islemi bittikten sonra oylarin zarflar içerisinde toplanip emniyetli odaya yine birlikte geri getirilecegini anlatti.

- Güvenlik önlemleri alindi

Deniz, seçimlerin sükunet ve seffaflik içerisinde geçmesi için güvenlik ve lojistige yönelik her türlü tedbirin alindigini vurguladi.

Izdiham olmamasi için oy verme isleminin baskonsolosluk yerine fuar alani gibi genis bir bölgede yapilmasinin özellikle tercih edildigini ifade eden Deniz, vatandaslarin belli bir düzen içinde ve hizli biçimde alinmasi için gerekli düzenlemenin yapildigini aktardi.

- Vatandaslarin dikkat etmesi gereken hususlar

Baskonsolos Deniz, vatandaslarin magduriyet yasamamasi için su uyarilarda bulundu:

"Seçmen kütügünde adinin bulunup bulunmadigini, her vatandasimizin ihtiyaten kontrol etmesinde fayda var. Yurt disinda seçmen kütügünde yer almak, oy kullanabilmenin en önemli sarti. Bu kontrolü e-devlet üzerinden yapabilirler. Eger yer aliyorsa oy kullanmaya gelirken mutlaka resimli ve T.C. kimlik numarasini içeren bir kimlik belgesinin yanlarinda olmasi gerekli."

- Belçika'da oy verme islemi

Vatandaslar, baskent Brüksel ve Anvers kentinde, 29 Nisan-7 Mayis tarihlerinde Expo (Fuar) alaninda saat 09.00-21.00'de oy verebilecek.

Hasselt kentinde ise 29 Nisan-1 Mayis tarihlerinde sandik kurulacak ve oy verme islemi saat 09.00-18.00'de yapilacak.

Seçimlerin ikinci tura kalmasi halinde ise 20-24 Mayis'ta Belçika'daki vatandaslar yeniden sandiga gidebilecek.

Belçika'da kayitli 153 bin 443 seçmen, daha önce 10 Agustos 2014'te cumhurbaskanligi seçimi, 7 Haziran ve 1 Kasim 2015'te genel seçimler, 16 Nisan 2017'de yapilan anayasa degisikligi referandumu, Cumhurbaskani ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri olmak üzere toplam 5 kez oy vermisti. Böylece Belçika'daki Türk seçmenler, Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde oy kullanmak için 6. kez sandiga gitmis olacak.