Bebek ve çocuk kütüphanelerinin sayisi artiriliyorYesim Sert Karaaslan- Kültür ve Turizm Bakanligi, bünyesindeki 78 çocuk ve bebek kütüphanesinin sayisini artirarak, 7 yeni bebek ve çocuk kütüphanesini minik okuyucularla bulusturacak

Bebek ve çocuk kütüphanelerinin sayisi artiriliyorYesim Sert Karaaslan- Kültür ve Turizm Bakanligi, bünyesindeki 78 çocuk ve bebek kütüphanesinin sayisini artirarak, 7 yeni bebek ve çocuk kütüphanesini minik okuyucularla bulusturacak

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanligi, bünyesindeki 78 çocuk ve bebek kütüphanesine yeni 7 kütüphane daha ekliyor.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, bebeklik ve erken çocukluk dönemini hedef alarak bebek ebeveyn iliskisini güçlendiren yeni nesil kütüphanelerde, erken okuryazarlik egitimi de veriliyor, duyu testleri yapiliyor.

Zengin bir koleksiyona sahip çocuk kütüphanelerinde, robotik, keçe, origami, örgü, seramik, ebru, dikis, taki tasarimi, ayraç ve sapka yapim atölyeleri, gölge oyunu gösterileri, masal saatleri, edebiyat, kültür, sanat, kisisel gelisim ile saglik alanlarinda söylesiler, aile seminerleri ve farkindalik egitimleri de düzenleniyor.

Bakanlik bünyesindeki halk kütüphanelerinde bilim, robotik kodlama, ahsap tasarim, matematik, akilli tarim, ebru, sicak cam, epoksi atölyelerinde ve sanal gerçeklik (VR) platformlarinda etkinliklerle egitim programlari ziyaretçilerle bulusuyor.

Türkiye genelinde 200'e yakin atölyenin hizmet verdigi bakanlik kütüphanelerinde son 5 yilda gerçeklestirilen 59 bin 293 etkinlige katilan toplam 2 milyon 484 bin 20 çocuk sayisi da her geçen gün artiyor.

- Türkiye'de 6 ilde daha bebek ve çocuk kütüphaneleri açilacak

Kültür ve Turizm Bakanligi, kitaplarin büyülü dünyasina açilan 78 çocuk ve bebek kütüphanesine yenilerini ekliyor.

Bu kapsamda 6 yeni ilde 7 bebek ve çocuk kütüphanesi daha minik okuyucularla bulusacak.

Türkiye'de ilk bebek kütüphanesini 2018'de Karabük Il Halk Kütüphanesi ve Tekirdag Sarköy Ilçe Halk Kütüphanesinde kuran bakanligin, bebek ve çocuk kütüphanelerini tasiyacagi yeni iller Istanbul, Antalya, Adana, Mersin, Bilecik ve Nigde olacak.

- Bir kitabin yayimlanma serüveni resimlerle anlatilacak

Bakanlik bir kitabin yayimlanma serüvenini çocuklara anlatmak üzere 7 kitaptan olusan bir de set hazirliyor.

"Milli Kültür Eserlerinin Basimi ve Yayimi Projesi" kapsaminda çalismalari süren "Okuma Kültürü Mekanlari: Çocuk Kitaplari Seti", minik okurlara her cildinde farkli bir illüstratörün çizimleriyle renkli ve resimli olarak kitabevi, yazar evi, kütüphane, sahaf, matbaa, yayinevi ve kitap fuari gibi mekanlarda geçen hikayeleri aktaracak.

Eser, çocuklara küçük yastan itibaren kitap ve fikri haklar gibi konularda farkindalik saglayacak. Çocuklar, bir kitabin dogumundan okurlara ulasmasina kadar tüm süreçleri bu eserden ögrenebilecek.

Söz konusu set, kitabin ortaya çikmasina katkida bulunan tüm meslekleri ve mekanlari çocuklarin taniyip kesfedebilecekleri bir metin ve görsel içerige de sahip olacak. Bakanligin kütüphane koleksiyonlarina bu yil dahil olacak kitap seti, çocuklara yönelik yayincilik atölyeleri ve etkinliklerde minik okurlara hediye edilecek. Kültür ve Turizm Bakanligi kitap satis magazalarinda da satisa sunulacak esere okuyucular, "e-Kitabim" mobil uygulamasinda "e-Kitap" olarak da ulasabilecek.

- Kütüphanelerin çocuk üye sayisi artti

Kültür ve Turizm Bakanligi verilerine göre, kütüphanelerde 2021'de 162 bin 660 olan çocuk üye sayisi yaklasik yüzde 100 artarak 2022'de 329 bin 842'ye ulasti.

2021'de 2 milyon 674 bin 635 adet ödünç alinan çocuk kitabi sayisi ise 2022'de 4 milyon 916'ya çikti.

Halk kütüphanelerinde geçen yilki 5 milyon 228 bin 444 çocuk kitabi sayisi da bu yilin ilk 6 ayi itibariyla 5 milyon 576 bin 45'e ulasti. Bakanlik yil sonu itibariyla bu rakamlarin üzerine çikmayi hedefliyor.