Balikesir'de "Friesian" atindan baska irktan kisraklara aktarilan embriyolarla "tüp tay" projesi uygulaniyorMiraç Kaya
BALIKESIR (AA) - Balikesir Üniversitesinde yapilan çalismada, "Friesian" atlarindan elde edilen embriyolarin farkli irklardaki kisraklara transferiyle "tüp taylar" elde edilmesine yönelik projenin uygulanmasina baslandi.
Veteriner Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz baskanligindaki ekip tarafindan Balikesir Üniversitesi Hayvancilik Uygulama ve Arastirma Merkezi'nde yapilan çalisma kapsaminda, erkek bir attan alinan spermler, suni tohumlama ile donör kisraga verildi. Daha sonra donör kisraktan alinan embriyolar, alici kisraklara aktarildi.
Çalismayla, yilda bir kez dogum yapan yüksek verimli kisraklardan alinan embriyolar saglikli kisraklara nakledilerek birden fazla yavru elde edilebilecek.
Prof. Dr. Gündüz, embriyo transferi ile gebelik elde edilen kisraklardan birinin tanitildigi toplantida yaptigi açiklamada, normal sartlarda bir kisragin yilda bir kez yavruladigini söyledi.
Bu çalismayla, yilda 3-5 yavru alinabilecegini belirten Gündüz, söyle konustu:
"Bunun bir diger avantaji, elde ettigimiz embriyolari ister alici kisraklara transfer edebiliriz isterse dondurarak yillar boyunca saklayabiliriz. Bunu yurt disina satabiliriz, yurt içinde belirli sartlarda degerlendirebiliriz. Bu yüzden bu yaptigimiz çalisma önemlidir. Bundan sonraki çalismalarda kisragin yumurtasini toplayip aygirdan spermi de alarak laboratuvar ortaminda dölleme çalismasini yapmayi hedefliyoruz. Bu sekilde çok daha hizli sayida embriyo üretebilecegiz. Tarim ve Orman Bakanligi yurt disina sperm satiyor, biz yapacagimiz bu çalismayla embriyo satabiliriz."
Balikesir Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Fatih Satil da üniversite olarak bilimsel çalismalara imza atmaya devam edeceklerini dile getirdi.