Bakan Varank, KOSGEB KOBIGEL Destek Programi'nin sonuçlarini açikladi:Ayse Böcüoglu Bodur,Erhan Cihan Ünal- "Toplamda 1685 imalatçi KOBI'ye 2 milyar 42 milyon liralik destek verecegiz"- "(Togg) Insallah pazartesi günü Sayin Cumhurbaskani'miz, Emine Hanim ile beraber siparis vermislerdi, araçlarini teslim edecegiz. Bunun ardindan da Azerbaycan Cumhurbaskani Sayin Aliyev'den (Ilham Aliyev) randevumuzu aldik, insallah ikinci aracimizi da Sayin Aliyev'e teslim etmeyi planliyoruz"

Bakan Varank, KOSGEB KOBIGEL Destek Programi'nin sonuçlarini açikladi:Ayse Böcüoglu Bodur,Erhan Cihan Ünal- "Toplamda 1685 imalatçi KOBI'ye 2 milyar 42 milyon liralik destek verecegiz"- "(Togg) Insallah pazartesi günü Sayin Cumhurbaskani'miz, Emine Hanim ile beraber siparis vermislerdi, araçlarini teslim edecegiz. Bunun ardindan da Azerbaycan Cumhurbaskani Sayin Aliyev'den (Ilham Aliyev) randevumuzu aldik, insallah ikinci aracimizi da Sayin Aliyev'e teslim etmeyi planliyoruz"

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, KOSGEB'in KOBI Gelisim Destek (KOBIGEL) Programi'na 6 bine yakin basvuru oldugunu belirterek, "Toplamda 1685 imalatçi KOBI'ye 2 milyar 42 milyon liralik destek verecegiz." dedi.

Varank, KOSGEB Basin Merkezi'nde kurum tarafindan yürütülen KOBIGEL Programi'nin sonuçlarini açikladi.

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan büyük bir aci yasandigini ifade eden Varank, "Yaralarin sarilmasinin ve deprem bölgesinin ayaga kaldirilmasinin yolu bölgedeki üretimin ve ticaretin tekrar canlandirilmasindan geçiyor." diye konustu.

Varank, afetten sonra sahaya inerek, depremden etkilenen isletmelerin ihtiyaçlarini ortaya koyduklarini söyledi.

Bu ihtiyaçlara yönelik acil ve kapsamli destek programlari olusturduklarini vurgulayan Varank, su degerlendirmede bulundu:

"Türkiye'ye 7 cumhurbaskani yardimcili bir kaos düzeni vadeden 6'li Masa'nin Cumhurbaskani Adayi Kemal Kiliçdaroglu'nun depremler sonrasi farkli açiklamalari oldu. Bir tanesi söyle, 'Tesvikler verip, insanlarin afet bölgesinde yatirim yapmasini saglayacagiz.' Biz zaten depremde yikima ugrayan ilçeleri Cazibe Merkezleri Programi kapsamina dahil ettigimizi, bu ilçeleri en üst seviye tesviklerden faydalandiracagimizi ilan etmistik. Görüyorsunuz muhalefetin en büyük problemi bu. Aynisini ABD'den ithal danismanlariyla hazirladiklari 'sözüm ona' vizyon belgelerinde de yaptilar. Mevcut durumu arastirmadan, göz boyayici vaatler ortaya koymaya çalisiyorlar. Hayata geçirdigimiz ne varsa bulup bunu vaat olarak vatandaslarimizin önüne koyuyorlar. Insan bir sey söylemeden ve vaatte bulunmadan önce, bununla ilgili arastirma yapmaz mi? Is yapmak degil, derdiniz göz boyamak olunca demek ki hiçbir seyin önünü arkasini arastirmadan bu vaatleri ortaya atiyorsunuz."

- "Afet bölgesindeki isletmelerin KOSBEB'e borçlarini sildik"

Varank, KOSGEB eliyle deprem bölgesinde yer alan KOBI'lerin acil ihtiyaçlarini karsilamak üzere KOSGEB Acil Destek Kredisi Programi'ni da hemen devreye aldiklarini animsatti.

Bu sayede küçük ve orta ölçekli isletmelerin hasar durumuna göre 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi destegi sagladiklari bilgisini veren Varank, söyle konustu:

"Afet bölgesindeki isletmelerin KOSGEB'e olan 2023 yili borçlarinin tamamini sildik. Deprem bölgesindeki sorunlardan bir tanesi de is gücünün tekrar çalismaya baslayabilmesi için emekçi kardeslerimizin barinma ihtiyaçlarinin giderilmesi. Bu noktada çalisanlarinin barinma sorununu çözmek için konteyner satin alacak KOBI'lere konteyner basina 30 bin liraya kadar destek saglama karari aldik. Böylelikle çalisanlariyla bulusacak KOBI'lerimizin daha hizli ayaga kalkmasini desteklemis olacagiz."

Varank, KOSGEB'in afet bölgesindeki KOBI'lerin acil ihtiyaçlarinin giderilmesinin yaninda, ülke genelindeki çalismalarina da tüm hiziyla devam ettigini bildirdi.

Sanayideki rekabetçiligin, verimlilik, inovasyon ve sürdürülebilirlik gibi faktörlere dayali bir kavram haline geldigine dikkati çeken Varank, "Dijital dönüsümün ve verimliligin rekabetçilikteki önemli hususlar oldugu isletmelerce görülüyor. Üretim süreçleri, pazarlama ve satis faaliyetleri açisindan dijitallesme bir tercih degil, zorunluluk. Dönüsmekten kaçinanlar ya da degisime ayak uyduramayanlar, zamanla geride kalacak ve rekabet güçlerini kaybedecek. KOBIGEL Destek Programi basligi altinda 2019'dan bu yana 'imalat sanayisinde dijitallesme' çagrilarina çikiyoruz." dedi.

Varank, KOSGEB'in bu desteklerinin, imalatçi KOBI'lerin dijitallestirme, verimlilik, üretim kalitelerini yükseltme ve dijital teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla gelistirilmesine katki sagladigini dile getirdi.

Geçen yil söz konusu destegin kapsam ve limitlerini artirdiklarini söyleyen Varank, isletme basina 1 milyon lira olan destek üst limitinin dijitallesme basliginda 2 milyon liraya yükseltildigini ifade etti.

Varank, yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine verecekleri destegi de 1,5 milyon liraya yükselttiklerini bildirdi.

- KOBIGEL'e 6 bine yakin basvuru

KOBIGEL Destek Programi kapsaminda 6 bine yakin basvuru oldugunu belirten Varank, sunlari kaydetti:

"KOBI'lerimizin gösterdigi bu yogun ilgi bizi memnun etti. Bu KOBI'lerimizin dünyayla rekabet edebilmek için neler yapmalari gerektigi hususunda farkindaliklarinin ne kadar yüksek oldugunu gösteriyor. Artik dogru zamanda, dogru teknolojilere yatirim yapan bir Türkiye var. Dijitallesme basliginda toplamda 311 isletmemizin projeleri için 340 milyon liralik destek saglayacagiz. Verimlilik ve rekabetçilik basliginda ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip 1374 projenin desteklenmesine karar verdik. Toplamda 1685 imalatçi KOBI'ye 2 milyar 42 milyon liralik destek verecegiz."

Varank, son 3 yilda KOBIGEL kapsaminda 935 projenin desteklenmeye hak kazandigina dikkati çekerek, bu rakamlari daha yukarilara çikarmak için çalismalara devam edeceklerini bildirdi.

- Togg'un teslimat süreci

Togg'daki teslimat sürecine iliskin de bilgi veren Varank, "Insallah pazartesi günü Sayin Cumhurbaskani'miz, Emine Hanim ile beraber siparis vermislerdi, araçlarini teslim edecegiz. Bunun ardindan da Azerbaycan Cumhurbaskani Sayin Aliyev'den (Ilham Aliyev) randevumuzu aldik. Insallah ikinci aracimizi da Sayin Aliyev'e teslim etmeyi planliyoruz. Bundan sonra da sirket, planlamalarina göre diger araçlarin teslimlerine baslayacak." dedi.