Bakan Soylu, Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni'nde konustu:Yusuf Soykan Bal- "Bu övünç madalyasi sadece orada (deprem bölgesinde) ortaya konulan fedakarliklarin bir timsali degildir. Ayni zamanda insanlik dilinin ortak bir anlayisinin sonucudur" - "780 binin üzerindeki hem çadir kentler hem de müstakil çadirlarda yasayan 3 milyon insanimiz var. Yaklasik 78 bin konteyner kurulumu yapildi. Ilk günlerden itibaren okullarimiz ve yurtlarimizla mümkün oldugunca barinabilecekleri her yerd

Bakan Soylu, Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni'nde konustu:Yusuf Soykan Bal- "Bu övünç madalyasi sadece orada (deprem bölgesinde) ortaya konulan fedakarliklarin bir timsali degildir. Ayni zamanda insanlik dilinin ortak bir anlayisinin sonucudur"
- "780 binin üzerindeki hem çadir kentler hem de müstakil çadirlarda yasayan 3 milyon insanimiz var. Yaklasik 78 bin konteyner kurulumu yapildi. Ilk günlerden itibaren okullarimiz ve yurtlarimizla mümkün oldugunca barinabilecekleri her yerd

ANKARA (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi'na iliskin "Bu övünç madalyasi sadece orada (deprem bölgesinde) ortaya konulan fedakarliklarin bir timsali degildir. Ayni zamanda insanlik dilinin ortak bir anlayisinin sonucudur." dedi.

Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Devlet Üstün Fedakarlik Madalyasi Tevcih Töreni'nde konusan Soylu, tarihin gördügü en yikici depremde insanlara umut olan, büyük fedakarlikla ülke içinden ve yurt disindan gelerek çalisanlarin salonda oldugunu belirtti.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerde, bakanlarin ve bakan yardimcilarinin, olayin ilk anindan itibaren koordinasyon ve hem yurt içi hem de yurt disi tüm networklerin harekete geçirilmesi konusunda büyük adimlar attiklarini söyledi.

Depremin ardindan illerde çalisma yaparak sarsintinin etkisini tespit ettiklerini ifade eden Soylu, etkili bir koordinasyonla Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde çalistiklarini söyledi.

Dünyanin en büyük depremlerinden biriyle karsi karsiya kalindigini belirten Soylu, "Buna deprem demek acaba karsi karsiya kaldigimiz süreci nasil tanimlayabilir? Nasil anlatabiliriz? Nasil bunu ölçeklendirebiliriz? Deprem bölgesinde 66 gün kalan bir arkadasiniz olarak bir çözümünü bulabilmis degilim." dedi.

- "Her yerde afetzedelerimize sahip çikildi"

Depremden etkilenen bölgenin yaklasik 120 bin kilometrekare alani kapsadigini ifade eden Soylu, sunlari söyledi:

"Birlikte çalistigimiz ve çalismadigimiz bütün bilim insanlarinin 'biz 3 fayin kirilmasina kadar degerlendirme ve çalisma yaptik. Burada 7 fayin birden kirildigini hep beraber sahit olduk ve gördük...' Yaklasik 14 milyon insanin etkilendigi, herkesin bir endiseyi, korkuyu sürekli olarak yasadigi, ardindan gelen her bir bagimsiz depremin yeniden o korkulari hatirlattigi bir büyük afetle karsilastik. Cenab-i Allah o afeti duyup, afetzedelere elini uzatan herkesten razi olsun."

Devletin tüm kapasitesiyle, sivil toplum örgütleriyle, ayni zamanda ülke disindan gelen arama kurtarma ekipleriyle yardim ve desteklerle beraber çok kisa süre içinde bu meselenin üzerinde olabildigini söyleyen Soylu, 26 bin 32 enkazda arama kurtarma çalismasi yapildigini belirtti.

Arama kurtarma çalismasi yapilan enkazlarda, iklim sartlarina ragmen herkesin elini tasin altina koydugunu ve fedakarlik gösterdigini ifade eden Soylu, büyük bir mücadele sergilendigini söyledi.

Depremin üstünden 2,5 aylik bir süre geçtigini belirten Soylu, "780 binin üzerindeki hem çadir kentler hem de müstakil çadirlarda yasayan 3 milyon insanimiz var. Yaklasik 78 bin konteyner kurulumu yapildi. Ilk günlerden itibaren okullarimiz ve yurtlarimizla mümkün oldugunca barinabilecekleri her yerde afetzedelerimize sahip çikildi." dedi.

- "Bizim sorumluluklarimiz içerisindeydi"

Binlerce hoca ve psikososyal ekibin her noktaya giderek manevi rehberlik yaptigini ifade eden Soylu, jandarma, polis ve askerlerin köyleri tarayarak yardima ihtiyaci olanlara ulastigini ifade etti.

Ramazan ayinda günde 2 milyon kisiye iftar verildigi, 1,5 milyon ekmek üretildigi ve simdiye kadar 300 milyon ögünün üzerinde yemek dagitildigi bilgisini veren Soylu, Saglik Bakanligiyla birlikte köyler ve sehirlerde saglik taramasi gerçeklestirildigini de ifade etti.

Soylu, sehrin ve köylerin yikilan moralini yeniden ayaga kaldirmanin önemine deginerek, "Onlara siz yalniz degilsiniz, kimsesiz degilsiniz ve bizim hep onlarin yaninda kalacagimizi hem sözlerimizle hem de fiiliyatta ortaya koymak, bizim sorumluluklarimiz içerisindeydi." dedi.

- "Daha güvenli sehirler olusturacagiz"

Afetten etkilenen sehirleri ayaga kaldirmak için büyük gayret gösterdiklerini ve milletin elinden gelen bütün çabayi gösterdigini belirten Soylu, söyle konustu:

"Törende ilk kez devletin nisanesini, bu onur madalyasini alacak kiymetli kardeslerimiz, bir seyin altini çizmek istiyorum. Belki ülkelerde ilk kez böyle tören yapiliyor. Baskasi var mi bilmiyorum. Cumhurbaskanimiz sadece geçmise degil, gelecege ait de burada rengi ne olursa olsun, hangi ülkeden gelirse gelsin, kimligi ne olursa olsun kendi ülkemizden ve diger ülkelerden burada bulunan herkese bir sükran, bir onur kendi ailelerine ve geleceklerine birakabilecekleri övünç madalyasi vermektedir.

Bu övünç madalyasi sadece orada ortaya konulan fedakarliklarin bir timsali degildir. Ayni zamanda insanlik dilinin ortak bir anlayisinin sonucudur. Biz afetzedelerimizi, Cumhurbaskanimizin söyledigi gibi sicak yuvalarina sokana kadar, sehirlerini eskisinden daha güzel yapana kadar sporuyla, sanatiyla, kültürüyle, edebiyatiyla gelecek nesillerimize hem daha güçlü hem daha güvenilir hem daha sicak, komsularinin sesini daha rahat duyabilecek, yine okullardaki ögrencilerin çigliklarini duyabilecek ayni zamanda esnafiyla yüz yüze geldigi zaman o travmalardan kurtulmus daha güvenli sehirler olusturacagiz."