Bakan Özer, 8 bin 959 ögrencinin depremden sonra tasindigi illerden memleketlerine nakillerinin yapildigini belirttiMerve Yildizalp

Bakan Özer, 8 bin 959 ögrencinin depremden sonra tasindigi illerden memleketlerine nakillerinin yapildigini belirttiMerve Yildizalp

ANKARA (AA) - Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan 8 bin 959 ögrencinin depremden sonra tasindiklari illerden talepleri dogrultusunda tekrar memleketlerine nakledildiklerini bildirdi.

Özer, yaptigi yazili açiklamada, depremlerden etkilenen bölgelerde çocuklarin okullariyla bulusmasi ve egitimlerini sürdürmesi için tüm imkanlarin seferber edildigini belirtti.

Çadirlarda, konteynerlerde ve prefabrik okullarda ögrencilerin ögretmenleriyle bulusturuldugunu ve ilk etapta çocuklarin depremin olumsuz etkilerini, bu travmayi saglikli bir sekilde atlatmalari için gece gündüz demeden bütün sahada çalisildigini vurgulayan Özer, afetin yasandigi 10 ilde egitim ögretim süreçlerinin üç asamada planlandigini kaydetti.

Özer, birinci kategoride yer alan Kilis, Diyarbakir ve Sanliurfa'da 1 Mart, ikinci kategoride yer alan Adana, Gaziantep ve Osmaniye'de 13 Mart'ta egitim ögretimin baslatildigini hatirlatarak Kahramanmaras, Adiyaman, Malatya ve Hatay'da ise egitim ögretimin 27 Mart itibariyla kademeli olarak baslayacagini bildirdi.

Deprem bölgesindeki on ilden diger illere toplam 252 bin 829 ögrencinin nakil oldugunu belirten Özer, söyle devam etti:

"En fazla nakil yapilan illerden Ankara'ya 34 bin 441, Mersin'e 23 bin 307, Antalya'ya 22 bin 190, Istanbul'a 19 bin 434, Konya'ya ise 13 bin 665 ögrencimizin naklini gerçeklestirdik. Ancak deprem bölgesinden diger illere nakil islemleri artik durma noktasina geldi. Gelinen bu noktada Bakanlik olarak deprem bölgesinde hayati normallestirmek için egitim ögretimi normallestirme çabamiz ve okullarin açilmasi sonucunda afet nedeniyle baska illere nakil yaptiran ögrencilerimizin tekrar memleketlerine dönüs nakilleri yaptigini görüyoruz."

Depremin yasandigi illere dönüs yapan ögrenci sayisi hakkinda da bilgi veren Özer, "Gaziantep'e 3 bin 402, Kahramanmaras'a 1274, Adana'ya 878, Hatay'a 796, Osmaniye'ye 607, Diyarbakir'a 546, Malatya'ya 533, Sanliurfa'ya 486, Adiyaman'a 345 ve Kilis'e 92 olmak üzere toplam 8 bin 959 ögrencimizin depremden sonra tasindiklari illerden talepleri dogrultusunda tekrar memleketlerine nakillerini gerçeklestirdik." bilgisini verdi.

Bakan Özer, deprem bölgesine çelik konstrüksiyonlu kalici 500 yeni prefabrik okul yapma kararini da hatirlatarak "Egitim ailemiz, afet bölgemizden diger illerimize naklini yaptigimiz ögrencilerimizi yeni okullarinda bagrina basti. Tüm zorluklari beraber asacak, her zaman evlatlarimizin yaninda olacagiz. Afet bölgesinde evlatlarimizi okullarinda ögretmenleriyle bulusturarak egitim ögretimi normallestirip hayati da normallestirmeye devam edecegiz. " degerlendirmesinde bulundu.