Bakan Karaismailoglu: "Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'ni 1 milyona yakin kisi kullandi"Hülya Ömür Uylas

Bakan Karaismailoglu: "Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'ni 1 milyona yakin kisi kullandi"Hülya Ömür Uylas

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 8 Nisan'da hizmete açilan Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Kayasehir Metro Hatti'na vatandaslarin yogun ilgi gösterdigini belirterek, açildigi günden bu yana 1 milyona yakin kisinin metro hattinda seyahat ettigini bildirdi.

Bakan Karaismailoglu, yazili açiklamasinda, Türkiye genelinde oldugu gibi Istanbul'da da rayli sistemlerle ilgili çalismalarin sürdügünü ifade ederek, Bakanlikça yürütülen 11 projede toplam 96,9 kilometrelik rayli sistem hatti insaatinin devam ettigine dikkati çekti.

Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Kayasehir Metro Hatti'nin açilisiyla Istanbul'da metro hatti uzunlugunun 130 kilometrenin üzerine çiktigini bildiren Karaismailoglu, "Metro hattimiz vatandaslarimizdan da yogun ilgi gördü. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan tarafindan 8 Nisan 2023 tarihinde hizmete açilan Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Kayasehir Metro Hatti'nda 1 milyona yakin kisi seyahat etti." bilgisini paylasti.

Karaismailoglu, 6,2 kilometre uzunlugundaki hattin Basaksehir Metrokent istasyonundan basladigini, güzergahta Onurkent, Sehir Hastanesi, Kayasehir ve Kayasehir Meydan olmak üzere 4 istasyon bulundugunu kaydederek, saatte 80 kilometre hizla tasarlanan hattin, saatte tek yönde 70 bin yolcu hizmet verme kapasitesine sahip olduguna isaret etti.

- "Kisa sürede hizmete açtik"

Istanbul Büyüksehir Belediyesinin, sehir hastanesinin yolunu yapmadigi gibi metro hattini da yapmayacaklarini Bakanliga bildirdiklerini, bunun üzerine projeyi devraldiklarini aktaran Karaismailoglu, su degerlendirmede bulundu:

"Mevcut IBB yönetiminden devraldigimizda yüzde 5 ilerleme seviyesindeki metro hattimiz, faaliyetlerimiz neticesinde kisa sürede hizla ilerledi, test sürüsleri yapildi ve isletmeye açilmaya hazirlandi. Projeyi devraldigimizda; 5 bin 662 metrelik NATM tünellerinin yalnizca 112 metresi kazilmis, 3 bin 298 metre TBM (tünel açma makinesi) tünellerine hiç baslanmamisti. Hepsini tamamlayarak toplam 10 bin 250 metre tünel insaatini bitirdik. 295 metre uzunlugundaki viyadük imalatlarini tamamladik. Ray islerini 11 bin 595 metre ray döseyerek tamamladik. 4 istasyonda toplam 32 bin 661 metrekare kapali alan insa ettik. Elektromekanik ve sinyalizasyon imalatlarini tamamladik ve Istanbullularin hizmetine sunduk."

- Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Bagcilar arasi 23 dakikaya düstü

Hattin isletmeye alinmasiyla bölgede ekonomik ve güvenli bir ulasimi sagladiklarinin altini çizen Karaismailoglu, "Kayasehir-Mahmutbey arasi seyahat süresi 20 dakika, Metrokent-Bakirköy Özgürlük meydani arasi seyahat süresi 29 dakika, Metrokent-Istanbul Havalimani arasi seyahat süresi 24 dakika, Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Bagcilar arasi seyahat süresi 23 dakika oldu." bilgisini paylasti.

Bakan Karaismailoglu, hem hizli hem de konforlu ulasimi sagladiklarini da bildirdi.