Bakan Karaismailoglu: "Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'mizin açilisina günler kaldi"Ugur Aslanhan- "Basaksehir metromuzla birlikte, Ankara AKM-Kizilay Metrosu, Tunceli Singeç Köprüsü, Ankara-Sivas Hizli Tren Hatti, Adana 15 Temmuz Sehitler Köprüsü, Zigana Tüneli, Usak Çevre Yolu ve Antalya Demirkapi Tüneli gibi önümüzdeki günlerde açacagimiz nice dev hizmet ve eserler de sirasini bekliyor"

Bakan Karaismailoglu: "Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'mizin açilisina günler kaldi"Ugur Aslanhan- "Basaksehir metromuzla birlikte, Ankara AKM-Kizilay Metrosu, Tunceli Singeç Köprüsü, Ankara-Sivas Hizli Tren Hatti, Adana 15 Temmuz Sehitler Köprüsü, Zigana Tüneli, Usak Çevre Yolu ve Antalya Demirkapi Tüneli gibi önümüzdeki günlerde açacagimiz nice dev hizmet ve eserler de sirasini bekliyor"

ISTANBUL (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'nin açilisina günler kaldigini belirterek, metro hattini Istanbullularin hizmetine sunmak için gün saydiklarini söyledi.

Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'nin Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Istasyonu'nda incelemelerde bulunan Karaismailoglu, burada yaptigi açiklamada, hattin açilisina günler kaldigini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla bu projeyi Istanbullularin hizmetine sunmak için gün saydiklarini bildirdi.

Istanbul'u dev bir eser ve muhtesem bir hizmetle daha bulusturacaklarini dile getiren Karaismailoglu, Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'nin açilmasinin herkese bir nebze moral olacagini ifade etti.

Karaismailoglu, "asrin felaketi" olarak adlandirilan Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle milletçe çok zor günler ve haftalar geçirdiklerini kaydederek, yüreklerini yakan bu olayin ardindan devletin ve Bakanligin tüm imkanlarini seferber ederek çalisma arkadaslari ile birlikte vatandaslarin yanina kostuklarini anlatti.

Bu zorlu süreçte bir yandan arama-kurtarma ve enkaz kaldirma çalismalarina omuz verirken, diger yandan da depremzedelerin yarasini sarmaya ve onlarin derdine derman olmaya çalistiklarini dile getiren Karaismailoglu, devletin ve milletin birlik oldugunu, örnek bir dayanismayla hem canlari kurtarmak hem de yaralari sarmak için zamana karsi yaristiklarini, çalismalari hala ayni azimle sürdürdüklerini söyledi.

Karaismailoglu, "Depremin sebep oldugu izleri hizla ortadan kaldiriyoruz. Açilan yaralari hizla iyilestirecegiz, çok daha güçlü ve gelismis sehirler kuracagiz.?" diye konustu.

- "Saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verebilecek"

Bakan Karaismailoglu, Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'nin açilisina kisa süre kaldigini belirterek, Basaksehir Metrokent'ten baslayan 6,2 kilometrelik projede Onurkent, Sehir Hastanesi, Kayasehir ve Kayasehir Meydan istasyonlari olmak üzere 4 durak bulundugunu söyledi.

Metro hattinin tasarim hizi 80 kilometre olan araçlar vasitasiyla saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet verecek kapasitesi bulundugunu dile getiren Karaismailoglu, acil gündemlerini deprem oldugunu ancak Türkiye genelinde yapimlari devam eden tüm projelerde çalismalari basariyla sürdürdüklerini anlatti.

Karaismailoglu, "Biz vatandaslarimizin yolunu açacak, gelecegini aydinlatacak, hayatini kolaylastiracak ne varsa, milletimize neyin sözünü verdiysek yapiyoruz. 20 yildir verdigimiz ugraslar sonunda ortaya çikan 'büyük ve güçlü Türkiye', çok sükür verdigimiz sözleri tutmaya da acil ihtiyaçlari gidererek vatandasina derin bir nefes aldirmaya da muktedir. Bizler afette de pandemide de iyi günde de vatandasimizin hep yaninda olduk, olmaya devam edecegiz." açiklamasinda bulundu.

- "IBB yönetiminden devraldigimizda yüzde 5 ilerleme seviyesindeydi"

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, mevcut Istanbul Büyüksehir Belediyesi yönetiminin Kovid-19 sürecinde büyük faydalar saglayan dünyanin en modern hastanelerinden olan ve günlük yaklasik 100 bin vatandasin kullandigi bu hastanenin kara yolu baglantisini yapmadigini animsatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"En hayati ihtiyacin saglik hizmetlerine ulasim oldugu pandemi döneminde vatandasimizin caninin tehlikeye atilmasina elbette izin vermedik. Projeyi devraldik ve kara yolu baglantisini bir ay gibi çok kisa sürede hizla tamamladik. Hastanenin yolunu yapmadiklari gibi metro hattini da yapmayacaklarini bize bildirdiklerinde bu projeyi de derhal devraldik ve yapim çalismalarina tekrar basladik. Mevcut IBB yönetiminden devraldigimizda yüzde 5 ilerleme seviyesindeki metro hattimiz, faaliyetlerimiz neticesinde kisa sürede hizla ilerledi, test sürüsleri yapildi ve isletmeye açilmaya hazirlandi."

Karaismailoglu, projeyi devraldiktan sonra toplam 10 bin 250 metrelik tünel insaatini bitirdiklerini, 295 metre uzunlugundaki viyadük imalatlarini tamamladiklarini, 11 bin 595 metre ray dösediklerini, 4 istasyonda toplam 32 bin 661 metrekare kapali alan insa ettiklerini, elektromekanik ve sinyalizasyon imalatlarini tamamladiklarini anlatti.

Son olarak testlerin ve devreye alma islerinin sonuna geldiklerini vurgulayan Karaismailoglu, böylece Istanbullulara yeni bir hizmeti sunma gururuna eriseceklerini bildirdi.

- "4 ilçenin Istanbul Havalimani'na metroyla ulasimi saglanmis olacak"

Bakan Karaismailoglu, Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'nin diger toplu tasima modlariyla entegre olacagini belirterek, "Projemiz; Metrokent istasyonunda Bagcilar-Olimpiyatköy hattina, Kayasehir istasyonunda Halkali-Istanbul Havalimani hattina entegre olacak. Bu entegrasyonla Güngören, Bagcilar, Bahçelievler ve Basaksehir ilçelerimizin Istanbul Havalimani'na metroyla ulasimi da saglanmis olacak." diye konustu.

Karaismailoglu, hattin isletmeye alinmasiyla Kayasehir-Mahmutbey arasindaki seyahat süresinin 20 dakikaya, Metrokent-Bakirköy Özgürlük Meydani'nin 29 dakika, Metrokent-Istanbul Havalimani'nin 24 dakikaya, Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Bagcilar arasinin 23 dakika olacagini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan liderligindeki Türkiye'nin her türlü zorlugu asabilecek güçte oldugunu dile getiren Karaismailoglu, bir yandan afet bölgesini ihya edecek, diger yandan basladiklari projeleri planlamalarina uygun biçimde birer birer millete sunacaklarini bildirdi.

Karaismailoglu, "Basaksehir metromuzla birlikte, Ankara AKM-Kizilay Metrosu, Tunceli Singeç Köprüsü, Ankara-Sivas Hizli Tren Hatti, Adana 15 Temmuz Sehitler Köprüsü, Zigana Tüneli, Usak Çevre Yolu ve Antalya Demirkapi Tüneli gibi önümüzdeki günlerde açacagimiz nice dev hizmet ve eserler de sirasini bekliyor. Açilisini yapacagimiz Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'nin disinda 5 ayri metro hattinda da Istanbul için çalisiyoruz." diye konustu.

- "Bu hizla sözkonusu metro hatlarini mevcut IBB yönetimi 10 yilda bitiremez"

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, mevcut IBB yönetiminden yüzde 5 seviyesinde devraldiklari bu hatti kisa zamanda yüzde 100 seviyesinde bitirmenin gururunu yasadiklarini belirterek, su açiklamlarda bulundu:

"Bu hatti IBB'den devraldigimiz sirada yine IBB'nin sorumlulugunda olan ve ayni tarihlerde ihaleleri yapilip yapimina baslanan Mahmutbey-Esenyurt metrosunda bugün için tamamlanma orani sadece yüzde 5. Bagcilar-Halkali metro hattinda da tamamlanma orani malesef yüzde 10'da. Bu hizla sözkonusu metro hatlarini mevcut IBB yönetimi 10 yilda bitiremez. Yapimindan sorumlu olduklari metro hattina hafriyat dökenlerden de baska bir sey beklenmez. Bunlarin da hesabini milletimizin sandikta soracagindan hiç kimsenin süphesi olmasin."

Karaismailoglu, Istanbul'u bir bastan diger basa modern rayli sistem aglariyla Bakanlik olarak kendilerinin donattigini kaydederek, günübirlik tartismalar yerine Türkiye'yi ve Istanbul'u gelecege tasiyacak mega projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Bugüne kadar hayata geçirdikleri projeler sayesinde Istanbul'u bir marka sehre dönüstürdüklerini dile getiren Karaismailoglu, megakenti gelecege tasiyacak proje ve yatirimlarin hiz kesmeden devam edecegini sözlerine ekledi.