Bahçelievler'de son 3 yilda 18 bin 600 ton atik geri dönüsüme kazandirildiMehmet Kara

Bahçelievler'de son 3 yilda 18 bin 600 ton atik geri dönüsüme kazandirildiMehmet Kara

ISTANBUL (AA) - Bahçelievler Belediye Baskani Hakan Bahadir, ilçede son 3 yilda 18 bin 600 ton atigin geri dönüsüme kazandirildigini söyledi.

Bahçelievler Belediyesince ilçedeki Akif Emre Kültür Merkezi'nde 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü etkinlikleri kapsaminda "Ikinci bir dünya yok" sloganiyla "Sifir Atik Ileri Dönüsüm Sergisi ve panel düzenlendi.

Programin açilis konusmasini yapan Bahçelievler Belediye Baskani Bahadir, belediyenin sifir atik ve geri dönüsüm kapsaminda yaptigi çalismalari anlatti.

Bahadir, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in önderliginde Birlesmis Milletler'de (BM) alinan kararla tüm dünyada 30 Mart'in Uluslararasi Sifir Atik Günü olarak kutlandigini hatirlatti.

Böyle bir günün Türkiye kökenli olarak tüm dünyada kutlaniyor olmasinin çok önemli oldugunu belirten Bahadir, "Sayin Cumhurbaskanimizin esi Sayin Emine Erdogan Hanimefendi'nin himayelerinde yürütülen 'sifir atik' projesi kapsaminda ortak evimiz dünya, sizlerin, duyarli insanlarimizin ellerinde yükselip, gelecek nesillere miras kalacaktir." dedi.

- Bahçelievler'de 18 bin 600 ton atik geri dönüstürüldü

Belediye Baskani Bahadir, ilkim degisikligiyle mücadelede alinan önlemlerin önemine deginerek, "Ilçemizde sifir atik çalismalarimiz kapsaminda kagit, karton, plastik, bitkisel atik yag, elektronik atik, atik pil, tekstil atigi, atik motor yagi, atik lastik, atik ilaç, biobozunur (biyolojik olarak parçalanabilen) atik olmak üzere son 3 yilda 18 bin 600 ton atigi geri dönüsüme, ekonomimize kazandirdik. Bu hepimizin ortak basarisidir, biz böyle bakiyoruz."ifadelerinin kullandi.

Bahadir, Bahçelievler'de 2019'dan bugüne kadar dönüsebilen atiklarin ayri toplanmasi için cadde ve sokaklarda 450 noktaya sifir atik ikili sistem, 7 farkli atik türünün ayri ayri toplanmasi için 22 farkli noktaya Mobil Atik Getirme Merkezi kuruldugunu belirtti.

Bahçelievler Belediyesinin sifir atik konusundaki çalismalariyla Birlesmis Milletler tarafindan konferansa davet edildiklerini anlatan Bahadir, gençler ile kadinlarin duyarliliginin bu davette ve basarili çalismalarda etkili oldugunu kaydetti.

- "Istanbul'da günde 18 bin ton çöp çikiyor"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü Çevre Yönetimi Sube Müdürlügü Sifir Atik Sefi Mustafa Lütfü Ilkbahar da sifir atik projeleri kapsaminda araliksiz çalismalara devam ettiklerini söyledi.

Çöplerin yüzde 90 oraninda geri dönüsebilir oldugunu ancak yüzde 28'nin dönüstürülebildigini ifade eden Ilkbahar, "Kullandigimiz her seyi dogadan aliyoruz. Bunlarin hepsini alip bu sekilde tüketirsek kalmayacak. Istanbul'da günde kisi basi 1,13 kilogram çöp çikiyor. Toplamda ise yaklasik 18 bin ton çöp üretiliyor. Günde 1500 çöp kamyonu çöp toplaniyor. 2022'de 121 milyon kilogram atik topladik ve önemli oranda agaç, metal hem de su tasarrufu sagladik."diye konustu.

IDEA Universal Dernegi Proje Gelistirme Direktörü ve TRT Belgesel Su Savaslari Belgesi sunucularindan Hakan Girginer de su tüketimi konusunda uyarida bulundu.

Girginer, "Biz bu suyu hirsla, hinçla, inatla, elimizden geleni ardimiza koymadan kirletiyoruz ancak doga bunu temizlemeye artik yetisemiyor. Dünya kuruldugundan beri ayni suyu kullaniyoruz. Dünya üzeri kapali bir sistem. Ne uzaydan su aliyoruz ne de disariya su satiyoruz. Milyar yillar önce dinazorlarin içtigi suyu içiyoruz." diye konustu.

Etkinlik kapsaminda sanatçi Sare Ertas Kural'in teknoloji atiklariyla süsledigi yagli boya tablolari, özellikle teknoloji atiklarindan yaptigi dev balik dikkati çekti.

Hollandali sanatçi Sija Zobi ise "Atiklardan Harikalara" isimli eserleri ile sergi alaninda yer aldi. Bahçelievler Belediyesi'nin "Sifir Atik Sifir Kayip" sloganiyla farkli alanlarda yürüttügü çalismalarin örnekleri ise özellikle ögrenciler tarafindan ilgiyle incelendi.