BM: kokain üretimi 2021’de yüzde 35 arttiAskin Kiyagan

BM: kokain üretimi 2021’de yüzde 35 arttiAskin Kiyagan

VIYANA (AA) - Birlesmis Milletler Uyusturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Kovid-19 salgini nedeniyle kismen azalan kokain üretiminin 2021’de yüzde 35 arttigini bildirdi.

Merkezi Avusturya'nin baskenti Viyana'da bulunan UNODC tarafindan hazirlanan "2023 Küresel Kokain Raporu" kamuoyuyla paylasildi.

Kokain üretimi, tüketimi, yeni baglanti rotalari, emniyet güçleri tarafindan yakalanan miktarlar gibi verilerin paylasildigi, daha ziyade 2021 ve öncesine iliskin verilerin yer aldigi raporda, salgina yönelik önlemlerin azaltilmasiyla bu uyusturucunun üretimi ve tüketimindeki artisa dikkat çekildi.

Raporda, kokain üretiminin 2021’de 2020’ye oranla yüzde 35 arttigi, bu artisin kokain elde edilen koka agaci yetistiricilerindeki çogalma ve koka agacinin bir kimyasal bilesen olan kokain hidroklorüre dönüstürülmesinin belirleyici bir rol oynadigi kaydedildi.

Küresel olarak kokain tüketiminde ciddi bir artis yasandigini buna bagli olarak arzinda arttigi belirtilen raporda, son on yilda kokain kullanicilarinda istikrarli bir artis görüldügü ifade edildi.

Raporda, kokain pazarinin Amerika'da ve Avrupa'nin bazi bölgelerinde oldukça yogunlasmis oldugu, Afrika ve Asya'da da söz konusu uyusturucunun hizla yayilabilme potansiyeline sahip oldugu uyarisinda bulunuldu.

Asya, Afrika ve Avrupa’da 2020'de tahminen 21,5 milyon kokain kullanicisinin bulunduguna isaret edilen raporda, bu sayinin 55 milyona çikabilecegi belirtildi.

- 2 bin ton kokain ele geçirildi

Raporda, kokain üretimindeki artisin yani sira dünya çaginda 2021’de emniyet güçleri tarafindan düzenlenen operasyonlarda 2 bin ton gibi rekor seviyede kokain ele geçirildigi bildirildi.

Raporara iliskin degerlendirmelerde bulunan UNODC Baskani Ghada Waly, "Küresel kokain arzindaki artis hepimizi yüksek alarm durumuna geçirmeli." dedi.

Waly, raporda kokain pazarinin Afrika ve Asya’da genisleme potansiyeline isaret ettigini, bu tehlike karsisinda hem hükümetlerin hem de sivil toplum kuruluslarinin ulus ötesi bu tehdit karsisinda daha bilinçli ve organize hareket edilmesi çagrisinda bulundu.

Raporda dikkat çekilen bir deger husus olan, kokain pazarina yeni rotalarin eklenmesi ve yeni baglanti yollarina karsi da teyakkuzda olunmasi gerektigine deginen Waly, Güneydogu Avrupa ve Afrika'daki ülkelerin, (özellikle Bati ve Orta Afrika'dakilerin) uyusturucu için giderek daha fazla kilit geçis bölgeleri olarak kullanildigini, Belçika’nin Anvers, Hollanda’nin Rotterdam ve Almanya’nin Hamburg gibi Kuzey Denizi'ndeki bu liman kentlerinin, Bati Avrupa'ya gelen kokain için Ispanya ve Portekiz'deki geleneksel giris noktalarini gölgede biraktigini söyledi.

Waly, raporda uyusturucu kaçakçilarinin kullandigi yeni yöntemlerin de incelendigi, farkli suç olusumlarinin söz konusu trafige paydas oldugu, en çok kokain üretilen Kolombiya’da daha önce Devrimci Kolombiya Silahli Güçleri'nin (FARC) etkili oldugu, bu yapinin dagilmasiyla yabanci unsurlarin pazara hakim olmaya çalistigi bilgisini paylasti.