BM Yemen Temsilcisi siyasi çözüm çabalari kapsaminda Riyad'da temaslarda bulundu Mohammed Sameai,Halime Afra Aksoy

BM Yemen Temsilcisi siyasi çözüm çabalari kapsaminda Riyad'da temaslarda bulundu Mohammed Sameai,Halime Afra Aksoy

RIYAD (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen'de taraflar arasindaki gerginligi azaltma ve siyasi çözüm çabalari kapsaminda Suudi Arabistan'da bazi görüsmeler yapti.

Grundberg, Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'daki temaslarina iliskin sosyal medya hesabindan açiklamada bulundu.

BM Yemen Temsilcisi, Riyad ziyareti sirasinda Körfez Isbirligi Konseyi (KIK) Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi ve Suudi Arabistan'in Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir ile görüstügünü belirtti.

Grundberg ayrica BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, Ingiltere ve Fransa'nin Yemen büyükelçileriyle de görüstügünü aktardi.

BM yetkilisi, Yemen'deki son gelismelerin ele alindigi görüsmelerde taraflar arasindaki gerginligin azaltilmasi ve kapsamli siyasi sürece dogru ilerleme kaydetmek için yapici diyalogun desteklenmesi gerekliligine odaklanildigini ifade etti.

Yemen'in Taiz ilinde 25 Mart'ta Savunma Bakani Muhsin ed-Dairi'nin konvoyuna Husilerin insansiz hava araciyla (IHA) suikast girisiminde bulundugu belirtilmisti. ABD, Ingiltere ve Fransa, söz konusu saldiriya tepki göstermisti.

- Yemen'deki kriz

Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarini 2 ay boyunca durdurmayi kabul ettigini duyurmus, ateskes daha sonra iki defa uzatilmisti. Taraflar arasinda 6 ay süren ateskes 2 Ekim 2022'de sona ermisti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi raporlarina göre, iç savas nedeniyle Yemen halkinin yüzde 73'ü insani yardima muhtaç hale geldi, yaklasik 23,4 milyon nüfuslu ülkede 4,3 milyon kisi de yerinden edildi.