Avustralya'da bir kadini plajda zehirli mavi halkali ahtapot isirdiYavuz Aydin

Avustralya'da bir kadini plajda zehirli mavi halkali ahtapot isirdiYavuz Aydin

ANKARA (AA) - Avustralya'da Chinamans Plaji'nda, 30'li yaslarda bir kadini çok zehirli oldugu bilinen mavi halkali ahtapot isirdi.

7news'in haberine göre, Sydney'in kuzeyindeki Chinamans Plaji'nda bir kadini, yüzerken eline aldigi deniz kabugunun içinde bulunan mavi halkali ahtapot karin bölgesinden iki defa isirdi.

Karin bölgesinde siddetli agri olusan kadin, tedavi edilmek üzere en yakindaki Royal North Shore Hastanesi'ne kaldirildi.

Yeni Güney Galler saglik görevlisi Christian Holmes, "Mavi halkali ahtapot isirigi çok nadir görülür ancak bu ahtapotlar son derece zehirlidir. Saglik görevlileri hastayi, isirik bölgesine soguk kompres uygulayip tedavi ve gözlem yapilmasi için hastaneye ulastirdi." ifadelerini kullandi.

Avustralya Deniz Bilimi Enstitüsü, kendilerini tehlikede hissettiklerinde belirgin hale gelen parlak mavi halkalari nedeniyle mavi halkali ahtapot olarak adlandirilan deniz canlisinin, kurbanlarinda felce yol açabilen ölümcül bir zehir üretebildiklerini açikladi.

Enstitü, su ana kadar Avustralya'da en az iki, Singapur'da ise bir kisinin bu ahtapotun isirmasi nedeniyle öldügünü kaydetti.

Ahtapotun zehrinin, istemli kaslari hizli biçimde etkiledigi, bazi kurbanlarin solunum sistemini felç ederek oksijen yetmezligi nedeniyle ölmesine yol açtigi belirtildi.

Zamaninda müdahaleyle oksijen verilen hastalarin kurtulabildigi ifade edildi.

Avustralya kiyi seridinde bulunan, kollari açikken genellikle 10 santimetreden büyük olmayan bu ahtapotun mavi halkalari, sadece kendini tehdit altinda hissettiginde ortaya çiktigi için, kurbanlar bazen onlari daha zararsiz ahtapot türleriyle karistirabiliyor.