Avrupa ülkeleri, Iran'la ticaret mekanizmasini tasfiye ettiAta Ufuk Seker- Ingiltere, Fransa ve Almanya, Iran'la ticareti sürdürmek için 2019'da kurulan INSTEX adli özel ödeme sirketine iliskin ortak açiklama yayimladi

Avrupa ülkeleri, Iran'la ticaret mekanizmasini tasfiye ettiAta Ufuk Seker- Ingiltere, Fransa ve Almanya, Iran'la ticareti sürdürmek için 2019'da kurulan INSTEX adli özel ödeme sirketine iliskin ortak açiklama yayimladi

BRÜKSEL (AA) - ABD'nin Iran'a yönelik yaptirimlarina karsi Almanya, Ingiltere ve Fransa tarafindan kurulan ve 10 Avrupa ülkesinin katildigi ticaret mekanizmasi INSTEX'in tasfiyesine karar verildi.

Ingiltere, Fransa ve Almanya, Iran'la ticareti sürdürmek için 2019 yilinda kurulan INSTEX adli özel ödeme sirketine iliskin ortak açiklama yayimladi.

Açiklamada, INSTEX hissedari olan Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, Ispanya, Isveç ve Ingiltere'nin sirketi tasfiye etmeye karar verdikleri belirtildi.

INSTEX'in özellikle ilaç ve gida gibi ürünlerde Avrupa ile Iran arasindaki mesru ticareti kolaylastirmak için kuruldugu animsatilan açiklamada, bunun 4 yil boyunca Avrupa ile Iran arasinda ticari faaliyeti kolaylastirmaya çalistigi ifade edildi.

Açiklamada, "Iran, INSTEX'in görevini yerine getirmesini siyasi nedenlerle ve sistematik biçimde engelledi." yorumuna yer verildi.

Iran'in, INSTEX ile 2020 yilinda Avrupa'dan Iran'a tibbi malzeme ihracati için yalnizca 1 islem yapmayi kabul ettigi hatirlatilan açiklamada, Iran'in AB ülkeleri, Ingiltere ve Norveç ile çesitli islem tekliflerini sürekli ve kasitli olarak engelledigi savunuldu.

Açiklamada, Iran'in INSTEX sirketiyle iliski kurmayi israrla kabul etmedigine isaret edilerek, "Hissedarlar, artik INSTEX'i faal durumda tutmak için bir zemin olmadigi sonucuna vardilar." degerlendirmesinde bulunuldu.

INSTEX hissedarlarinin 9 Mart tarihinde olaganüstü genel kurul gerçeklestirdikleri belirtilen açiklamada, bütün hissedarlarin INSTEX'in feshi yönünde oy kullandiklarina vurgu yapildi.

ABD, Donald Trump'in baskanligi döneminde Iran'la nükleer anlasmadan çekilerek ülkeye yeniden yaptirimlar uygulamaya baslamisti.

Karar karsisinda Avrupa ülkeleri, ABD'nin Iran'a uyguladigi yaptirimlardan AB'li yatirimcilarin etkilenmemesi ve ülkeyle ticari iliskileri sürdürebilmek için INSTEX adli özel ödeme mekanizmasi kurmustu.