Avrupa Parlamentosu'ndan Tunus'a, "keyfi" olarak tutuklananlari serbest birakma çagrisiGülsen Topçu- Ulusal Kurtulus Cephesi üyesi Izzeddin el-Hazki: - "Avrupa Parlamentosu'nun (AP) karari sevindirici oldugu kadar üzücü de. Üzücü çünkü bu karar, Tunus'u disarinin (yabanci ülkeler) karar ve kanunlarinin tutsagi haline getiriyor. Sevindirici çünkü ilkelerini savunmada Tunuslularin yaninda olanlar oldugunu gösteriyor"

Avrupa Parlamentosu'ndan Tunus'a, "keyfi" olarak tutuklananlari serbest birakma çagrisiGülsen Topçu- Ulusal Kurtulus Cephesi üyesi Izzeddin el-Hazki:
- "Avrupa Parlamentosu'nun (AP) karari sevindirici oldugu kadar üzücü de. Üzücü çünkü bu karar, Tunus'u disarinin (yabanci ülkeler) karar ve kanunlarinin tutsagi haline getiriyor. Sevindirici çünkü ilkelerini savunmada Tunuslularin yaninda olanlar oldugunu gösteriyor"

ISTANBUL (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP), Tunus'a, "keyfi olarak" tutuklananlarin serbest birakilmasi ve ifade özgürlügüne saygi duyma çagrisi yapti.

AP'nin internet sitesinden yapilan açiklamada, Tunus, Iran ve Kamboçya'daki insan haklariyla ilgili üç kararin kabul edildigi belirtildi. Tunus'la ilgili kararin, 496 evet, 28 hayir ve 13 çekimser oyla kabul edildigi bilgisi geçildi.

Kararda, Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in otoriterlige meyletmesinden ve Tunus'taki kötü sosyo-ekonomik durumu, ülkenin tarihi demokratik dönüsümünü tersine çevirmek için kullanmasindan endise duyuldugu ifade edildi.

Tunus makamlarina, geçen ay terörle mücadele birimleri tarafindan siyasi gerekçelerle ve asilsiz iddialarla tutuklanan Mozaik FM Genel Yayin Yönetmeni Nureddin Butar'i serbest birakma çagrisi yapildi.

Kararda ayrica, gazeteciler, hakimler, avukatlar, siyasi aktivistler ve sendikacilar dahil keyfi olarak tutuklanan herkesin serbest birakilmasi, Tunus Anayasasi ve uluslararasi sözlesmeler geregince ifade ve örgütlenme özgürlügüne saygi duyulmasi istendi.

AP üyeleri ayrica, Tunus'taki Adalet ve Içisleri Bakanliklarina yönelik AB destek programlarinin askiya alinmasi çagrisi yapti.

AP son olarak, Cumhurbaskani Said'in, Afrikali göçmenlerle ilgili irkçi söylemini ve onlara yönelik saldirilari kinarken, yetkili makamlari ulusal ve uluslararasi kanunlara uymaya davet etti.

Ulusal Kurtulus Cephesi üyesi Izzeddin el-Hazki, AP'nin karariyla ilgili olarak AA muhabirine yaptigi açiklamada, "AP'nin karari sevindirici oldugu kadar üzücü de. Üzücü çünkü bu karar, Tunus'u disarinin (yabanci ülkeler) karar ve kanunlarinin tutsagi haline getiriyor. Sevindirici çünkü ilkelerini savunmada Tunuslularin yaninda olanlar oldugunu gösteriyor." dedi.

Hazki, Tunus'ta isbasina gelen tüm hükümetlerin "disariya" ve oradan gelecek kredilere bel bagladigini ve ülkeyi de bu ülkelerden rahmet dilenir hale getirdigini kaydetti.

- Tunus'taki "siyasi gözalti ve tutuklamalar"

Tunus'ta 11 Subat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve is insanlarini kapsayan gözalti operasyonlari düzenleniyor.

Gözalti dalgasi, "devlet güvenligine karsi komplo kurmak" suçlamasiyla Nahda Hareketi'nin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, Is ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve is insani Kemal Latif'in gözaltina alinmasiyla basladi. Söz konusu üç kisi, sorgularinin ardindan tutuklandi.

Nahda Hareketi, 14 Subat'ta Nahda Genel Baskan Yardimcisi ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayin Yönetmeni Nureddin Butar'in gözaltina alindigini duyurdu. Gözalti sürelerinin tamamlanmasinin ardindan Bahiri ve Butar'in tutuklu yargilanmalarina karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi'nin 16 Subat’ta gözaltina alinan eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun'un da 24 Subat'ta "kara para aklama" suçlamasiyla tutuklu yargilanmasina karar verildigi duyuruldu.

22 Subat'ta Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri Isam es-Sabi, 24 Subat'ta Ulusal Kurtulus Cephesi üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek ile siyasi aktivist Seyma Issa, 25 Subat'ta da eski Demokratik Akim Partisi Genel Sekreteri Gazi es-Sevasi gözaltina alindi.

Cumhuriyet Partisi, 25 Subat’ta yaptigi açiklamada, Sabi, Bin Mübarek, Issa, Sevasi ve avukat Riza Bilhac'in tutuklandigini bildirdi.

Son olarak Nahda Hareketi yöneticilerinden El-Habib el-Luz, "Tunuslu gençlerin çatisma bölgelerine gönderildigi" iddiasiyla 3 Mart'ta gözaltina alindi.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, ülkede bazi siyasilere yönelik gözaltilarin "devletin güvenligine karsi komplo kurma" ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adimlardan ötürü gerçeklestirildigini söylemisti.