"Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis Konferansi" sona eriyorAise Hümeyra Akgün- Tarihçi-yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli: - "Egitimin kesin surette iyilestirilmesi, egitime ayrilan bütçe ve imkanlarin artirilmasi ve bunun firsat esitligini saglayacak sekilde gerçeklestirilmesine ihtiyaç var" - MIT Dijital Ekonomi Girisimi’nin Kurucu Ortagi Andrew McAfee: - "Türkiye konusunda çok iyimserim. Buraya gelmeden önce modern Türkiye tarihi hakkinda arastirma yaptim. Öyle bir mirasin üzerinde oturuyors

"Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis Konferansi" sona eriyorAise Hümeyra Akgün- Tarihçi-yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli:
- "Egitimin kesin surette iyilestirilmesi, egitime ayrilan bütçe ve imkanlarin artirilmasi ve bunun firsat esitligini saglayacak sekilde gerçeklestirilmesine ihtiyaç var"
- MIT Dijital Ekonomi Girisimi’nin Kurucu Ortagi Andrew McAfee:
- "Türkiye konusunda çok iyimserim. Buraya gelmeden önce modern Türkiye tarihi hakkinda arastirma yaptim. Öyle bir mirasin üzerinde oturuyors

ISTANBUL (AA) - Türkiye Is Bankasinin, Cumhuriyetin 100. yasi vesilesiyle düzenledigi "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyila Bakis" temali uluslararasi konferans bugün sona erecek.

Konferansin ilk gününde eski UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, arastirmaci yazar Bilsay Kuruç, Doç. Dr. Dogan Çetinkaya konusma yaparken, Prof. Dr. Çigdem Gündüz Demir, Prof. Dr. Havva Iskan Isik ve Prof. Dr. Burcu Özsoy'un katilimiyla "Hayatta En Hakiki Mürsit Ilimdir" ve genç milli sporculardan tenisçi Çagla Büyükakçay, satranç sporcusu Batuhan Dastan, pentatlet Ilke Özyüksel ve güresçi Evin Demirhan Yavuz'un katilimiyla "Yükselen Yeni Nesil Istikbal Sizsiniz" panelleri gerçeklestirildi.

Irina Bokova, Cumhuriyetin 100. yil kutlamalarinin bir parçasi olmaktan onur duydugunu belirterek, sunlari aktardi:

"Mustafa Kemal Atatürk, çok büyük bir dönüsümü gerçeklestirmis, modern, demokratik ve laik bir ülke kurmus, uluslararasi platformlarda hayranlik ve sayginlik kazanmis, kendi döneminin en ilerici liderlerinden biriydi. Egitimi, kadin haklarini, bilimsel arastirmalari, kültürel mirasin korunmasini destekledi. Bunlar hala çok önemli degerler. Diger bir önemli nokta da bu fikirleri daha pek çok ülke tarafindan henüz benimsenmemis olan bir dönemde çok büyük bir sebatla gerçeklestirmis olmasi."

Konusmasinda Atatürk'ün kadin haklari konusundaki yaklasimina deginen Bokova, "Sunu çok iyi biliyordu ki, kadin haklari egitimden ve politik katilimdan baslar. Bu yüzden Türk kadinlari seçme ve seçilme hakkini pek çok gelismis ülkeden önce, 1934 yilinda elde etti. Bugün de Büyük Önder Atatürk'ün söyledigi gibi kadin haklari için her anlamda ve her alanda savasmaya devam edecegiz. Sadece Türkiye'de degil dünyanin her yerinde." ifadelerini kullandi.

Arastirmaci-yazar Bilsay Kuruç, Türkiye'nin yoksul bir tarim ülkesi olarak dogdugunu, Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir." sözüyle basit tarimla ugrasan köylüleri çiftçilige tesvik ettigini söyledi.

Türkiye'nin kurulus yillarindaki üretim yapisini anlatan Kuruç, "Türkiye birinci sanayi devrimi ürünlerini daha yapmamisti, insanlarin ayaginda ayakkabi bile yoktu. 1930'larda ilk sanayi programini yapti. Türkler tarihinde ilk kez yatirim yapmayi ögrendi. Örnegin 1934'te Kayseri Fabrikasi kuruldu, Karabük'te demir çelik üretildi. Demek ki yaparak ögrendiler ve ögrenerek yaptilar." diye konustu.

Istanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Dogan Çetinkaya konusmasinda, çagdaslik fikriyatinin önemine isaret ederek, Cumhuriyetin ve Is Bankasinin kurulusunun bu çagdaslik fikriyatindan dogdugunu vurguladi.

- "Gelecegin bankasi olup bitilen, ulasilan bir sey degil"

Konferansin ikinci gününde Is Bankasi Genel Müdürü Hakan Aran, tarihçi-yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli ve MIT Dijital Ekonomi Girisimi'nin Kurucu Ortagi Andrew McAfee birer konusma yapti.

Hakan Aran, "Gelecegin Bankasi Olmak" konulu konusmasinda, Is Bankasinin hikayesinin, Atatürk'ün "Vatani kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin basinda olarak halkin dogrudan itibar ve itimadindan dogup meydana gelen, tam manasiyla modern ve milli bir banka kurulmasi." yönlendirmesiyle basladigini aktardi.

Bankanin "Kapsayici ve katilimci bir yaklasimla sürdürülebilir deger yaratan gelecegin bankasi olmak" vizyonuna isaret eden Aran, "Çok sade, basit bir ifade gibi duruyor olabilir ama her kelimenin büyük bir agirligi oldugunu, her birinin altinin ayri ayri çizilmesi, vurgulanmasi ve doldurulmasi gerektigini düsünüyorum. 'Gelecegin bankasi' olup bitilen, ulasilan bir sey degil. Her gün yeniden kazanmaniz, hak etmeniz gereken bir unvandir." diye konustu:

Aran, dogaya, insana, toplumun refahina dair yapilan her seyin aslinda gelecege bir yatirim oldugunun altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Cumhuriyet bizlerden 'Fikri hür, vicdani hür, irfani hür nesiller' ister. Kurucumuzun böyle bir ülküsü varken nasil olur da bir banka olarak kalabilirsiniz? Is Bankasi bu milli ülküyü düstur edinmis, ülkemizin medeniyet ufkunda bir günes gibi dogmasi için çalismis ve çalismaktadir. Koç Üniversitesi Is Bankasi Yapay Zeka Uygulama ve Arastirma Merkezi, Koç Üniversitesi Is Bankasi Enfeksiyon Hastaliklari Uygulama ve Arastirma Merkezi, Türkiye Is Bankasi Iktisadi Bagimsizlik Müzesi, Yenicami'deki Türkiye Is Bankasi Müzesi, Patara, Nysa, Teos, Stratonikeia, Zeugma arkeolojik kazilarina verdigimiz destek, çocuklarimizin daha iyi egitim almasi için Darüssafaka ile el ele vermemiz, TEMA ile 81 Ilde 81 Orman projemiz, satranca, olimpiyatlarla çocuklarimiza verdigimiz destegimiz… Tüm bunlar sürdürülebilir deger yaratmaktan, gelecegi insa etmekten, gelecegin bankasi olma vizyonumuzdan ne anladigimizin, ne anlamamiz gerektiginin karsiligidir."

- "Egitimin iyilestirilmesi, yetismis elemani tutmak önemli"

Prof. Dr. Ilber Ortayli ise "Cumhuriyetin Ilk Yüzyili" baslikli konusmasinda, Cumhuriyetin kurucularinin askeri alanda çok yetkin olmakla birlikte 1. Dünya Savasi öncesinde savasa girmeye karsi olan ve Anadolu'ya geçen kadrolardan olustugunu, Türklerin batililasmasinin savas odakli gerçeklestigini ve bu yüzden savaslarda basari için ihtiyaç duyulan mühendislik, tip, finans gibi alanlarda gelistigini söyledi.

Cumhuriyet öncesinde de egitim alaninda önemli adimlar atildigini, kadinlarin sosyal hayatta ve egitimde yer almaya basladigini aktaran Ortayli, "Türkiye kanuni olmaya çalisiyor. Ittihatçilar gibi degil. Bir demokratik itilim var. Türkiye mesruiyet esaslarina uymak zorundadir, herkesin kendine göre is yaptigi bir memleket olamaz. Bu kanuni yapi esastir. Darbeler olsa da darbeciler gelip 1,5 sene sonra gider." degerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyetin tip, mühendislik, askeriye alanlarinda basarili oldugunu ancak yetismis insan kaynagini koruma, entelektüel siniflara hürmet etme konusunda ve kültürel alanda eksik kaldigini ifade eden Ortayli, ilerleyen dönemde yapilmasi gerekenlere iliskin olarak su görüslerini paylasti:

"Ilk olarak saglikli bir dogum politikasi sürdürülmesi gerekir. Ikincisi, egitimin kesin surette iyilestirilmesi, egitime ayrilan bütçe ve imkanlarin artirilmasi ve bunun firsat esitligini saglayacak sekilde gerçeklestirilmesine ihtiyaç var. Üçüncüsü, bazilarinin demilitarizasyon kafasi yanlistir. Askeri egitimi budayamazsiniz. Maalesef bulundugumuz yer buna müsait degildir. Son olarak sanayilesmede eleman yetistirilmesi ve yetismis elemani tutmamiz mühimdir."

- "Artik 21. yüzyildayiz ve önünüzde inanilmaz firsatlar var"

MIT Dijital Ekonomi Girisimi’nin Kurucu Ortagi Andrew McAfee ise bugün artik finanstan otomotive, perakendeden gidaya tüm sektörlerde sirketlerin kendilerini teknoloji sirketi olarak tanimladigini belirterek, dijital çagda teknoloji sirketi olarak basarili olmanin yalnizca bu alanda çok para harcamakla baglantili olmadigini ifade etti.

Tüm ülke ve tüm sektörlerin geeklerin (teknoloji inekleri) olusturdugu enerji dalgasina maruz kalacagini, basarili olup olmamalarinin bu dalgaya uyum saglama yeteneklerine bagli olacagini ifade eden McAfee, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye konusunda çok iyimserim. Buraya gelmeden önce modern Türkiye tarihi hakkinda arastirma yaptim. Gördüm ki çagdas Türkiye de bir geek tarafindan kurulmus. Inanilmaz bir itki, inanilmaz bir azim görüyorum. Atatürk, girmek üzere oldugu yüzyil için Türkiye'yi güncellemis ve inanilmaz seyler yapmis. Öyle bir mirasin üzerinde oturuyorsunuz ki ülkenizin daha çagdas versiyonlarini kurmak için yeterli enerjiye sahipsiniz. Artik 21. yüzyildayiz ve önünüzde inanilmaz firsatlar var."