Asik Veysel, Azerbaycan'da "Cumhuriyet'in Yüzü" konseriyle anildiRuslan Rehimov

Asik Veysel, Azerbaycan'da "Cumhuriyet'in Yüzü" konseriyle anildiRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Asiklik geleneginin büyük temsilcilerinden, halk ozani Asik Veysel Satiroglu, vefatinin 50'nci yilinda Azerbaycan'in baskenti Bakü'de düzenlenen "Cumhuriyet'in Yüzü" konseri ile anildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yili, "UNESCO Asik Veysel Yili" ve Asik Veysel'in vefatinin 50. yili dolayisiyla Bakü Yunus Emre Enstitüsünün, Uluslararasi Mugam Merkezinde organize ettigi konseri çok sayida sanatsever izledi.

Konseri izleyenler arasinda bulunan Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, Bakü Yunus Emre Enstitüsünün, bir türkü gecesinde Azerbaycanli sanatçilari ve sanatseverleri bir araya getirdigini söyleyerek her türkünün bir hikayesi oldugunu, bazilarinin gözyasiyla bazilarinin neseyle yazildigini belirtti.

Bagci, askin, gurbetin ve hasretin hikayelerinin türkülerde toplandigini, büyük saz sanatkarlarindan Asik Veysel'in de Anadolu'nun hikayesini dile getirdigini kaydederek, "Asik Veysel Türkiye'nin seçkin ve zengin kalbi birikimidir." diye konustu.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Selçuk Karakiliç, Asik Veysel'in ölüm ve ask siirleri yazdigini, insanlik haysiyetini el üstünde tuttugunu, sadik yarinin toprak oldugunun daha çok öne çikarildigini belirterek, "Oysa Asik Veysel, daha çok panoramik bakabilen, Türkiye'nin kaotik meselelerine derinlerden gelen iç sesinin yankisiyla seslenebilen, büyük problemleri krize dönüstürmeden Türkiye'nin siyasi ve kültür aktörlerine teklifte bulunan büyük sanatkar." dedi.

Asik Veysel'in askini da hasretini de gurbette yasadigi garipligini de yazdigini ama bunlarin kendi draminin, kendi trajedisinin hikayesi oldugunu dile getiren Karakiliç, "Türkiye'nin sosyal problemlerine sessiz kalmadan toplumu uyarmasi onun ne denli büyük sanatçi oldugunu gösteriyor. Sadece kendi trajedisini yazsaydi romantik sair diyebilirdik ama Türkiye'nin, Türk milletinin meselelerini cesaretle yazdigi için Veysel milli romantik bir sairdir." ifadelerini kullandi.

Konserde, Azerbaycan'in Devlet Sanatçisi Nuriye Hüseynova'nin sefliginde Helimet Soltan, Ülviye Sadakat ve Çilenay Hüseynova, dokuz kisilik orkestra ile Asik Veysel'in "Anlatamam Derdimi", "Dertsiz Insana", "Uzun Ince Bir Yoldayim", "Kara Toprak", "Sazim Sen Kal Dünyada", "Gönül Dagi", "Mecnun Leyla'yi Gördüm" ve "Güzelligin on Para Etmez" isimli türkülerini seslendirdi.