Artvin'de 400 yillik tarihi tas kemer köprü restore ediliyorTamer Arslan
ARTVIN (AA) - Artvin'in Arhavi ilçesinde yaklasik 4 asirlik tas kemer köprünün kültür mirasi olarak gelecek kusaklara aktarilmasi için baslatilan restorasyon çalismalari devam ediyor.
Orçi Deresi üzerinde, Osmanli mimarisi tas isçiligiyle 1600'lü yillarin basinda insa edilen kemer köprünün önemli kismi 1990'li yillarin basinda, kalaninin büyük bölümü ise 22 Temmuz 2021'deki sel felaketinde yikildi.
Yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kalan tarihi kemer köprünün restore edilerek gelecek kusaklara birakilmasi için Karayollari Genel Müdürlügü bünyesinde geçen yil baslatilan çalismalar sürüyor.
Arhavi Belediye Baskani Vasfi Kurdoglu, AA muhabirine, 17. yüzyilda tamami tas yapi olarak insa edilen ve asirlar boyu bölge halki tarafindan kullanilan köprünün, ilçede bugüne ulasan önemli tarihi yapilardan biri oldugunu söyledi.
Geçmiste bölgede yasanan sel felaketleri nedeniyle birkaç defa yikima ugrayan köprünün onarilarak turizme kazandirilmasi için Karayollari Genel Müdürlügünce yürütülen çalismanin önemine vurgu yapan Kurdogdu, Arhavi Belediyesi olarak çalismayi yakindan takip ettiklerini belirtti.
Kurdoglu, onarim tamamlandiginda köprünün bölge turizminin gelismesine büyük katki saglayacagini ifade ederek, söyle konustu:
"Bu köprümüzden 10 kilometre uzaklikta bulunan Çifte Köprüler yaz aylarinda sezonun açilmasiyla oldukça yogun turist akinina ugramakta. Bu köprülerin ayni güzergahta olmasi nedeniyle her iki köprünün de cazibe merkezi haline gelecegini düsünüyorum. Restorasyon çalismasinin Ekim 2023'te tamamlanacagi bilgisini aldik. Saniyorum 2024 yili basinda yeni görünümü ile hem bölge halkimizin hem de turistlerin hizmetine açilmis olacak."
Restorasyon çalismalarindan sorumlu insaat mühendisi Cemal Usta ise projeye baslanirken köprünün büyük bir kisminin yikik oldugunu kaydederek, "Çalismalarimizda yüzde 60 seviyelerini geçtik. Planlarimiza göre 10. ayda bitirmis olacagiz." dedi.