"Artan pihtilasma ve inme vakalari için genetik test" uyarisiErgin Garip- Medical Point Gaziantep Hastanesi Bashekim Yardimcisi Doç. Dr. Ataman Gönel: - "Trombofili tedavisinde kan pihtilarini önlemek veya tedavi etmek için kan sulandirici ilaçlar siklikla kullanilir. Bu ilaçlar, pihti olusumunu engelleyerek veya var olan pihtilarin büyümesini ve yayilmasini önleyerek kanin normal akisini saglamaya yardimci olur"

"Artan pihtilasma ve inme vakalari için genetik test" uyarisiErgin Garip- Medical Point Gaziantep Hastanesi Bashekim Yardimcisi Doç. Dr. Ataman Gönel:
- "Trombofili tedavisinde kan pihtilarini önlemek veya tedavi etmek için kan sulandirici ilaçlar siklikla kullanilir. Bu ilaçlar, pihti olusumunu engelleyerek veya var olan pihtilarin büyümesini ve yayilmasini önleyerek kanin normal akisini saglamaya yardimci olur"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Bashekim Yardimcisi ve Biyokimya Uzmani Doç. Dr. Ataman Gönel, genetik test yaptirmayan bireylerin emboli riski altinda olacagini belirterek, trombofili paneli testi ile bunu tespit etmenin mümkün oldugunu bildirdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapilan açiklamaya göre, trombofili, kanin normalden daha fazla pihtilasma egilimi gösterdigi bir durum.

Kalitsal veya sonradan kazanilmis olabilen trombofilinin kalitsal olan tipi, aile geçmisi yoluyla aktarilan genetik faktörlerden meydana geliyor.

Genetik nedenler, faktör 5 leiden mutasyonu, protrombin gen mutasyonu, protein C eksikligi, protein s eksikligi ve antitrombin eksikliginden kaynaklaniyor. Edinilmis trombofili ise damar sertligi, diyabet, obezite, hormonal degisiklikler, kanser türleri ve ilaç kullanimi gibi faktörlerden olusuyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Ataman Gönel, trombofili olan bireylerde herhangi bir zamanda damar içi kan pihtilarinin olusma riskinin arttigini belirtti.

Bu pihtilarin damarlari tikayabildigine ve kan akisini engelleyebildigine isaret eden Gönel, özellikle derin ven trombozu veya pulmoner emboli gibi ciddi durumlar gelisebildigini bildirdi.

Kovid-19 salginin bitmesine ragmen pihtilasmaya egilim ve emboli atmasina bagli hastaliklarin sikliginin artis gösterdigini aktaran Gönel, sunlari kaydetti:

"Özellikle kalp krizi vakalari ve inmeye bagli felç hastalari daha genç yaslarda görülür hale gelmistir. Kovid-19'un etkileri hala arastirilmakta oldugu için, neden bazi insanlarda pihti atma olaylarinin sikliginin arttigi ve bazilarinda artmadigi tam olarak anlasilamamistir. Fakat genetik mutasyonu olan ve bunun farkinda olmayan bireyler hala artmis emboli risklerinin en muhtemel adaylaridir. Kimse genetik test yaptirmadan bu mutasyonlarin kendinde oldugunu bilemeyecegi için bu kisiler normal bireylere göre sürekli emboli riski altinda olacaktir. Trombofili paneli testi ile bunu tespit etmek mümkündür. Riskli bireylerde bu testin yaptirilmasi kan sulandirici baslanarak ileride pihti atma ihtimalini önlemede fayda saglayabilir."

Gönel, trombofili tedavisinde kan pihtilarini önlemek veya tedavi etmek için kan sulandirici ilaçlarin siklikla kullanildigini belirterek, "Bu ilaçlar, pihti olusumunu engelleyerek veya var olan pihtilarin büyümesini ve yayilmasini önleyerek kanin normal akisini saglamaya yardimci olurlar. Trombofili durumu olan bireyler için tedavi yaklasimi genellikle hastanin özel durumuna ve saglik geçmisine göre sekillenir. Tedavinin amaci, pihtilarin olusmasini engellemek ve olasi komplikasyonlari minimize etmektir." ifadelerini kullandi.