Arastirma, kronik agrilar için faydasi kanitlanmayan antidepresan reçete edildigini gösterdiIbrahim Hakki Çetinkaya

Arastirma, kronik agrilar için faydasi kanitlanmayan antidepresan reçete edildigini gösterdiIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) – Ingiltere'de yapilan bir arastirma, son yillarda milyonlarca kisiye kronik agrilari için faydasi kanitlanmayan antidepresan reçete edildigini ortaya koydu.

Ingiltere'deki Southampton, Bath, Bristol Üniversiteleri ve University College London'in (UCL) da aralarinda bulundugu pek çok üniversite ve enstitü, amitriptilin, duloksetin, fluoksetin, sitalopram, paroksetin ve sertralin dahil olmak üzere Ulusal Saglik Hizmeti'nde (NHS) yaygin olarak reçete edilen ilaçlari inceledi.

Arastirmada, sadece 2020 ve 2021yillarinda düsük dozda amitriptilin yazilan 15 milyon reçete oldugu görüldü.

2021 ve 2022 yillarinda antidepresan kullanan yetiskinlerin sayisinda yüzde 5 artis oldugu fark edildi.

Geriye dönük 6 yillik dönem incelendiginde de hem hasta sayisinda hem de reçete sayisinda her yil artis oldugu gözlemlendi.

Southampton Üniversitesinden arastirma ekibinin lideri Prof. Dr. Tamar Pincus sonuçlarla ilgili, "Bu küresel bir saglik sorunudur. Kronik agri, tedavi edecegine dair yeterli bilimsel kanit olmadan ve saglik üzerindeki uzun süreli etkileri anlasilmadan insanlarin antidepresan reçete edildikleri büyük bir soruna dönüstü." açiklamasinda bulundu.

Pincus, yapilan arastirmalarin, antidepresanlarin uzun süreli etkisi üzerine ve herhangi bir noktada kronik agrilar için kullanilacak kadar güvenli ve faydali oldugu üzerine bir kanit bulunamadigini gösterdigini söyledi.

Insanlarin yaklasik dörtte birinin kronik agri çektiginin düsünüldügünü ifade eden Pincus, bunun ise toplumsal maliyeti, neden oldugu ise devamsizlik durumu, engellilik ödenegi ve kisisel maliyetleri açisindan gerçekten çok agir oldugunu dile getirerek bunun için yapabilecekleri çok az sey oldugunu belirtti.