Arastirma: Uzun süreli Kovid geçirenlerin ana organlarinda daha çok hasar görülebiliyorMehmet Alaca

Arastirma: Uzun süreli Kovid geçirenlerin ana organlarinda daha çok hasar görülebiliyorMehmet Alaca

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirma, hastaneye kaldirildiktan sonra uzun süreli Kovid geçiren kisilerin ana organlarinda hasar görülme olasiliginin daha yüksek oldugunu ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre, Ingiltere'de yapilan arastirma, uzun süreli Kovid geçiren hastalarin ana organlarinin ne ölçüde etkilendigine odaklandi.

Arastirma kapsaminda virüs nedeniyle hastaneye kaldirilan 259 kisi incelendi.

Taburcu edildikten bes ay sonra, bu kisilerin ana organlari manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemiyle incelendi. Tarama sonuçlari, hiç Kovid geçirmemis 52 kisilik grupla karsilastirildiginda önemli farkliliklar gösterdi.

Taramalarda, uzun süre Kovid geçiren hastalarin akciger, beyin ve böbrek gibi organlarinda anormalliklere sahip olma olasiliginin üç kat daha fazla oldugu tespit edildi.

Arastirmada, uzun Kovid geçirenlerde en fazla etkilenen organin akciger olabilecegi, söz konusu organin 14 kat daha fazla etkilenebilecegi belirlendi.

Ayrica, siddetli Kovid geçirenler arasinda MRI yöntemiyle yapilan taramalarda beyinde bazi anormallikler gösterme olasiligi üç kat, böbreklerde ise iki kat daha fazla oldugu ortaya çikti.

Kalp veya karaciger sagliginda ise önemli bir degisiklik tespit edilmedi.

Oxford Üniversitesinden ve arastirmanin bas yazarlarindan Dr. Betty Raman, arastirmanin, uzun süreli Kovid semptomlariyla yasayanlarin organlarinda bir miktar hasar görülme ihtimalinin daha yüksek oldugunu açikça ortaya koydugunu söyledi.

Arastirmanin uzun süreli Kovid için etkili tedavilerin gelistirilmesine yardimci olacagi düsünülüyor.

Arastirma "Lancet Respiratory Medicine" dergisinde yayimlandi.