Arastirma: Geceleri 6 saatten az uyumak, asilarin etkisini azaltiyorDilara Karatas

Arastirma: Geceleri 6 saatten az uyumak, asilarin etkisini azaltiyorDilara Karatas

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirmada, geceleri 6 saatten az uyumanin özellikle genç erkeklerde asilarin bagisiklik üzerindeki etkisini azalttigi belirlendi.

Guardian'in haberine göre, uzmanlar, grip ile hepatit A ve B asilarini olmus kisilerin bulgularini içeren 7 çalismanin sonuçlarini birlestirerek, tekrar analiz etti.

Bu kapsamda, saglikli yetiskinler için önerilen 7 ila 9 saat arasinda uyuyan ve 6 saatten az uyuyanlarin antikor tepkileri karsilastirildi.

Buna göre, 6 saatten daha az uyumanin erkelerde asilarin bagisiklik üzerinde etkisini azalttigina dair güçlü kanitlar elde edildi.

Öte yandan, kadinlarda ise degiskenlik gösteren hormon seviyeleri nedeniyle yetersiz uyumanin asi üzerindeki etkisinin daha degisken oldugu tespit edildi.

Fransa'da bulunan Ulusal Saglik ve Tip Enstitüsünden arastirmanin yazari Dr. Karine Spiegel, "Cinsiyet hormonlarinin bagisiklik sistemini etkiledigini immünoloji çalismalarindan biliyoruz. Kadinlarin bagisikligi, adet döngüsünden, menopozdan ve dogum kontrol haplarindan etkileniyor. Ancak baktigimiz çalismalarda cinsiyet hormonu hakkinda herhangi bir veri yoktu." ifadelerini kullandi.

Spiegel, tam olarak ne kadar uykuya ihtiyaç duyuldugunu ölçmek ve cinsiyet hormonlarinin asilamadaki rolünü belirlemek için daha fazla arastirmaya ihtiyaç oldugunu vurguladi.

Uzmanlar, yetersiz uyku nedeniyle Kovid-19 asilarinin da etkisinin azalabilecegini belirtiyor.

Ayrica 6 saatten daha az uyumanin bagisiklik üzerindeki olumsuz etkisinin 18-60 yas araliginda, 60 yasindan büyüklere oranla daha fazla görüldügü belirlendi.

Chicago Üniversitesinden arastirmanin yazari Eve Van Cauter, "Iyi bir uyku asinin koruma süresini artirmakla kalmaz, ayni zamanda koruma süresini de uzatabilir." dedi.

Asilarin etkisinin kisiden kisiye göre degisecegini kaydeden Van Cauter, insanlarin asilarin vücuttaki etkisini kontrol edemeyecegini ancak uyku düzenlerini degistirebileceklerini söyledi.

Arastirma, Current Biology isimli bilim dergisinde yayimlandi.