Arastirma: Amazon ormanlari her yil 15 milyondan fazla hastalik vakasini önlüyorÇagla Güngör

Arastirma: Amazon ormanlari her yil 15 milyondan fazla hastalik vakasini önlüyorÇagla Güngör

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirmaya göre, Brezilya'nin Amazon yagmur ormanlarindaki dogal koruma alanlarinda kirli hava absorbe edilerek her yil 15 milyondan fazla hastalik vakasi önleniyor.

Sonuçlari Nature dergisinde yayimlanan, on yil süren çalisma, orman yanginlarinin yol açtigi kirleticilerin (partikül maddeler) insan sagligina olumsuz etkilerini önlemede Amazon yagmur ormanlarinin katkisina odaklandi.

Arastirma, Amazon yagmur ormanlarinin kirli havayi absorbe ederek her yil 15 milyondan fazla hastalik vakasini önleyebildigini gösterdi.

Amazon ormanlari sayesinde solunum ve kardiyovasküler hastaliklarin tedavisine iliskin saglik maliyetlerinden de yilda yaklasik 2 milyar dolar tasarruf edildigi öngörüldü.

Arastirmaya göre, Amazon yerlileri, baskalari tarafindan çikarilan yanginlara karsi kendi topraklarini koruyarak binlerce potansiyel ölümcül hastalik vakasinin önlenmesine de yardimci oluyor.

ABD merkezli arastirma grubu EcoHealth Alliance’in basyazari Paula Prist, “Dünya çapinda ormanlarin yanginlardan kaynaklanan kirleticileri yapraklari yoluyla emdigi biliniyor ancak tropikal ormanlarin bunu yapma kapasitesi konusunda ilk defa fikir edindik.” ifadelerini kullandi.

Sonuçlar, Amazon yagmur ormanlarinin her yil 26 bin metrik ton parçacigi absorbe edebilecegini ve korunan bölgelerin bu emilimin yüzde 27’sinden sorumlu oldugunu gösteriyor.